Granulat sojowy - czym jest i jak go przygotować? Jakie ma zastosowanie w kuchni?

Soja
Granulat sojowy - czym jest i jak go przygotować? Jakie ma zastosowanie w kuchni?
Źródło: krisanapong detraphiphat/GettyImages
Granulat sojowy jest roślinnym odpowiednikiem mięsa, który cieszy się szczególnym uznaniem w jarskiej kuchni. Na jego bazie przygotowuje się wegańskie kotlety. Granulat sojowy można dodawać także do zup czy sosów, np. do sosu bolońskiego. 

Granulat sojowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywany jest jako alternatywa dla mięsa do przygotowywania burgerów, klopsików i kotletów. Stanowi źródło białka, węglowodanów, a także błonnika pokarmowego usprawniającego pracę przewodu pokarmowego. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Rozgrzewające dania kuchni meksykańskiej idealne na zimowe dni. Wypróbuj przepisy Adriana "Foxxa" Owsianika
Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Co to jest granulat sojowy? 

Granulat sojowy to roślinny i pełnowartościowy zamiennik mięsa. Złożony jest z liofilizowanej soi, z której – po połączeniu z wodą – można przyrządzić wiele potraw. Czy granulat sojowy jest zdrowy? Produkt ten odznacza się wysoką zawartością białka o dobrym składzie aminokwasowym. Nie zawiera cholesterolu i cechuje się niską zawartością tłuszczu. Granulat sojowy stanowi źródło cennego błonnika pokarmowego, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Związek ten przyspiesza metabolizm, reguluje pracę jelit, przeciwdziała zaparciom, a ponadto obniża poziom tzw. złego cholesterolu LDL odpowiedzialnego za wywoływanie miażdżycy. Granulat sojowy znajduje wiele zastosowań w kuchni. Wykorzystuje się go, podobnie jak mięso mielone, do przyrządzania rozmaitych potraw, np. kotletów, pulpetów, klopsików. Doskonale sprawdza się jako składnik farszu do pierogów, gołąbków oraz do nadziewania warzyw, np. cukinii, papryki, pomidorów. Granulat sojowy można dodawać do sosów, zup i past. Nierzadko wykorzystuje się go do przygotowywania sosu bolońskiego do spaghetti czy wegańskich burgerów. 

Granulat sojowy - jak go przygotować? 

Granulat sojowy wykorzystywany jest w wielu jarskich przepisach. Jak go przygotować? Najczęściej wybieranym sposobem jest zalanie granulatu wrzątkiem, a następnie przykrycie go na kilka minut. Można wzbogacić produkt o ulubione zioła i przyprawy. Innym sposobem przygotowania granulatu sojowego jest uprażenie go na patelni. Po tych czynnościach może być wykorzystany do dalszego gotowania. 

Gdzie kupić granulat sojowy? 

Granulat sojowy jest produktem łatwo dostępnym na rynku. Gdzie go kupić? Produkt ten można znaleźć na półkach sklepów stacjonarnych, często w dziale z żywnością roślinną przeznaczoną dla wegan i wegetarian. Dostępny jest również w sklepach internetowych. Cena granulatu sojowego nie jest wysoka. Za opakowanie o masie 200 g zapłaci się około 6–9 zł w zależności od producenta. 

Granulat sojowy: przepisy 

Kotlety z granulatu sojowego

Składniki:

  • 200 g granulatu sojowego,
    • 3½ szklanki wody,
      • ½ szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtaczania,
        • 1 jajko,
          • olej do smażenia,
            • sól i pieprz do smaku,
              • liść laurowy, ziele angielskie, ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
                • sos sojowy do smaku,
                  • 1 cebula,
                    • 1 ząbek czosnku.

                      Sposób przygotowania:

                      W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Dodaj granulat sojowy i gotuj, co chwilę mieszając. Kontynuuj gotowanie przez około 15020 minut, aż woda odparuje. Do granulatu sojowego dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia. Do masy dodaj jajko, drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby otrzymać masę na kotlety z granulatu sojowego. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Z uzyskanej masy formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kotlety z granulatu sojowego podawaj z kaszą gryczaną, makaronem, ziemniakami bądź ryżem. Doskonale też smakują polane jogurtem naturalnym lub kefirem.

                      Sos boloński do spaghetti z granulatem sojowym

                      Składniki:

                      • 100 g granulatu sojowego,
                        • 1 marchewka,
                          • 1 cebula,
                            • 2 puszki pomidorów,
                              • 3 ząbki czosnku,
                                • kawałek selera naciowego,
                                  • 1 szklanka wrzątku,
                                    • 1 szklanka bulionu warzywnego,
                                      • 4 łyżki mleka sojowego,
                                        • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                          • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
                                            • 2 łyżki sosu sojowego,
                                              • 2 łyżeczki suszonego oregano,
                                                • 1 łyżka suszonej bazylii,
                                                  • 2 liście laurowe,
                                                    • duża szczypta soli,
                                                      • pieprz do smaku,
                                                        • 1 szklanka czerwonego wina (opcjonalnie).

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Granulat sojowy wsyp do miski. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i sos sojowy. Całość zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Na rozgrzanej w rondelku oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj liście laurowe. Smaż do momentu, aż cebula będzie miękka. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek. Do rondelka dodaj uprzednio namoczony granulat sojowy. Smaż do momentu odparowania wody. Marchewkę obierz i umyj. Zetrzyj na tarce. Seler drobno posiekaj. Następnie dodaj warzywa do rondelka z granulatem sojowym. Całość duś przez około 10 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki. Kontynuuj duszenie przez 20 minut. Wlej czerwone wino. Sos boloński gotuj przez około godzinę, co chwilę mieszając i podlewając bulionem warzywnym. Pod koniec gotowania dodaj mleko sojowe. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos boloński z granulatem sojowym podawaj z ulubionym makaronem typu spaghetti, penne lub tagliatelle.

                                                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                          Zobacz także:

                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                          Źródło zdjęcia głównego: krisanapong detraphiphat/GettyImages

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości