Rzupka, czyli zupa z całej rzodkiewki i ziemniaków
Składniki na około 6 porcji:
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 6-7 średniej wielkości ziemniaków,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5-2 litry bulionu wege,
- olej,
- sól.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj posiekaną cebulę oraz starte lub wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Podsmaż, aż warzywa się zarumienią. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, rzodkiewki przekrój na pół. Wszystko dodaj do garnka, zamieszaj i smaż około 3-5 min. Do garnka dodaj bulion. Gotuj zupę przez około 20 min, na małej mocy kuchenki, pod przykryciem.
Liście zblenduj z olejem, solą oraz ząbkiem czosnku. Dodaj tyle oleju, żeby wszystko łatwo się zblendowało. Następnie warto taki olej przelać przez sitko, żeby pozbyć się farfocli z liści rzodkiewek. Uwaga! Olej należy przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym słoiczku. Będzie go całkiem sporo, więc warto wykorzystywać go do sałatek i innych potraw.
Gdy zupa jest gotowa, zblenduj ją i dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj ją z kroplami oleju z liśćmi. Można ją posypać orzechami lub dodać kilka rzodkiewek smażonych na patelni z dodatkiem oleju.
Pizza Alicja, czyli domowa pizza z sezonowymi warzywami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 7 gramów suszonych drożdży,
- 2 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- około 250 mililitrów ciepłej wody,
- dowolne dodatki na wierzch (u mnie: feta, zielone szparagi, liście botwinki, 2 duże żółte pomidory).
Sposób przygotowania:
W misce, niezbyt dokładnie, wręcz niedbale, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza dodatkami na wierzch. Konsystencja ciasta ma być stosunkowo rzadka, powinno się kleić do ścian miski. Następnie przykryj miskę ścierką lub talerzem i włóż do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie miskę z ciastem wyciągnij z lodówki i postaw ją na 2 godziny w ciepłym miejscu (ja wkładam pod pierzynę). Piekarnik rozgrzej do 200°C razem z blachą, na której będzie się piekł placek. Dzięki temu, że blacha nagrzewa się razem z piekarnikiem, placek lepiej się piecze. Na papier do pieczenia wyłóż ciasto, tak żeby miało 2 centymetry wysokości, a na wierzch dodaj wybrane składniki. Piecz w nagrzanym piekarniku 30–35 minut.
Kluski oszustki, czyli szybkie kluski, z groszkiem, cebulką, kuminem i jogurtem
Składniki na 4-6 porcji:
- 200 g mąki pszennej,
- sól,
- ciepła woda,
- 3 garście groszku cukrowego polskiego (lub 1 1/2 szklanki groszku mrożonego)
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kuminy,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- 300 g jogurtu naturalnek,
- pęczek natki,
- pęczek koperku,
- oliwa,
- masło klarowane,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Mąkę połącz solą, a potem lej wodę, tyle ile trzeba, żeby powstało ciasto przyjemne w dotyku. Odstaw ciasto pod przykryciem na 15 minut, niech gluten się obudzi, bo wtedy ciasto będzie jak plastelina. W międzyczasie pokrój cebulę w ćwiartki, a czosnek w cienkie talarki, następnie podsmaż na maśle klarowanym razem z groszkiem i szczyptą soli. Smaż na małej mocy kuchenki, co jakiś czas mieszając. Na koniec smażenia dodaj kumin i tymianek.
W międzyczasie z ciasta uformuj długą i cienką kiełbaskę, pokrój w malutkie poduszeczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Będą gotowe po ok. 4 minutach od momentu zagotowania. Gdy kluski się ugotują, odcedź je i dodaj do warzyw na patelnię. Podawaj z natką, koperkiem, z czarnym pieprzem i kleksem jogurtu.
Różowe kluski na parze (pampuchy) z rabarbarem i chrupiącą kaszą jaglaną
Składniki na 10 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej typ 550,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka soli,
- 7 g suszonych drożdży,
- 250-300 g napoju roślinnego lub mleka (płyn musi być ciepły, ale nie gorący),
- 2 łyżki oleju i odrobinę do kaszy jaglanej,
- 2-3 łodygi rabarbaru ,
- szklanka wody,
- 3 jajka ,
- 100 g masła,
- 120 g cukru,
- 100 g suchej kaszy jaglanej.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami, następnie dodaj olej oraz napój lub mleko. Zagnieć wszystko na elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1h). Po tym czasie podziel ciasto na 10 bułek i odstaw jeszcze do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 min. Bułki paruj wykorzystując garnek.
Do garnka nalej odrobinę wody, a na garnku ustaw sito lub durszlak, a do sita lub durszlaka zgnieciony papier do pieczenia. Do tak przygotowanego naczynia wstaw kilka bułek, a wierzch przykryj pokrywką od garnka, paruj około 10-12 min.
Przygotowanie rabarbarowego kremu i kaszy:
Rabarbar zblenduj z wodą i przecedź przez sito. Do rondelka daj sok z rabarbaru, jajka, cukier, masło. Wszystko wstaw na kuchenkę i na bardzo małej mocy kuchenki gotuj, ciągle mieszając do momentu, aż płyn zgęstnieje. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj kaszę jaglaną i uprać przez kilka minut, aż kasza stanie się przyjemnie chrupiąca.
Zobacz także:
- Co zrobić z rabarbaru? Sprawdzone przepisy i porady
- Zupa musztardowa - prosty przepis
- Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Jakie mają właściwości? Poznaj przepis na koktajl i francuską zupę
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News