Te dania cię zaskoczą - są pyszne, zdrowe i... bez mięsa. Przepisy z okazji Dnia Praw Zwierząt

Te dania cię zaskoczą - są pyszne, zdrowe i... bez mięsa. Przepisy z okazji Dnia Praw Zwierząt
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybka wege kuchnia dla leniwych
Szybka wege kuchnia dla leniwych
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Ogólnopolski Dzień Praw Zwierząt razem z Jagną Niedzielską - kucharką i edukatorką. Nasza gościni przygotowała dania wegańskie i wegetariańskie, niebanalne i pyszne, które zawrócą w głowie i w ustach. Poznajcie jej przepisy. 

Rzupka, czyli zupa z całej rzodkiewki i ziemniaków

Składniki na około 6 porcji:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
    • 6-7 średniej wielkości ziemniaków,
      • cebula,
        • 3 ząbki czosnku,
          • 1,5-2 litry bulionu wege,
            • olej,
              • sól.
                Zupa z całej rzodkiewki i ziemniaków
                Zupa z całej rzodkiewki i ziemniaków
                Zupa z całej rzodkiewki i ziemniaków
                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                Sposób przygotowania:

                W garnku rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj posiekaną cebulę oraz starte lub wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Podsmaż, aż warzywa się zarumienią. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, rzodkiewki przekrój na pół. Wszystko dodaj do garnka, zamieszaj i smaż około 3-5 min. Do garnka dodaj bulion. Gotuj zupę przez około 20 min, na małej mocy kuchenki, pod przykryciem.

                Liście zblenduj z olejem, solą oraz ząbkiem czosnku. Dodaj tyle oleju, żeby wszystko łatwo się zblendowało. Następnie warto taki olej przelać przez sitko, żeby pozbyć się farfocli z liści rzodkiewek. Uwaga! Olej należy przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym słoiczku. Będzie go całkiem sporo, więc warto wykorzystywać go do sałatek i innych potraw.

                Gdy zupa jest gotowa, zblenduj ją i dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj ją z kroplami oleju z liśćmi. Można ją posypać orzechami lub dodać kilka rzodkiewek smażonych na patelni z dodatkiem oleju.

                Pizza Alicja, czyli domowa pizza z sezonowymi warzywami

                Składniki:

                • 3 szklanki mąki pszennej,
                  • 7 gramów suszonych drożdży,
                    • 2 łyżeczki soli,
                      • 3 łyżeczki cukru,
                        • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                          • około 250 mililitrów ciepłej wody,
                            • dowolne dodatki na wierzch (u mnie: feta, zielone szparagi, liście botwinki, 2 duże żółte pomidory).
                              domowa pizza z sezonowymi warzywami
                              Domowa pizza z sezonowymi warzywami
                              domowa pizza z sezonowymi warzywami
                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                              Sposób przygotowania:

                              W misce, niezbyt dokładnie, wręcz niedbale, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza dodatkami na wierzch. Konsystencja ciasta ma być stosunkowo rzadka, powinno się kleić do ścian miski. Następnie przykryj miskę ścierką lub talerzem i włóż do lodówki na 12 godzin.

                              Po tym czasie miskę z ciastem wyciągnij z lodówki i postaw ją na 2 godziny w ciepłym miejscu (ja wkładam pod pierzynę). Piekarnik rozgrzej do 200°C razem z blachą, na której będzie się piekł placek. Dzięki temu, że blacha nagrzewa się razem z piekarnikiem, placek lepiej się piecze. Na papier do pieczenia wyłóż ciasto, tak żeby miało 2 centymetry wysokości, a na wierzch dodaj wybrane składniki. Piecz w nagrzanym piekarniku 30–35 minut.

                              Kluski oszustki, czyli szybkie kluski, z groszkiem, cebulką, kuminem i jogurtem

                              Składniki na 4-6 porcji:

                              • 200 g mąki pszennej,
                                • sól,
                                  • ciepła woda,
                                    • 3 garście groszku cukrowego polskiego (lub 1 1/2 szklanki groszku mrożonego)
                                      • 2 czerwone cebule
                                        • 2 ząbki czosnku
                                          • łyżeczka kuminy,
                                            • łyżeczka suszonego tymianku,
                                              • 300 g jogurtu naturalnek,
                                                • pęczek natki,
                                                  • pęczek koperku,
                                                    • oliwa,
                                                      • masło klarowane,
                                                        • sól,
                                                          • pieprz.
                                                            Kluski z groszkiem, cebulką, kuminem i jogurtem
                                                            Kluski z groszkiem, cebulką, kuminem i jogurtem
                                                            Kluski z groszkiem, cebulką, kuminem i jogurtem
                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Mąkę połącz solą, a potem lej wodę, tyle ile trzeba, żeby powstało ciasto przyjemne w dotyku. Odstaw ciasto pod przykryciem na 15 minut, niech gluten się obudzi, bo wtedy ciasto będzie jak plastelina. W międzyczasie pokrój cebulę w ćwiartki, a czosnek w cienkie talarki, następnie podsmaż na maśle klarowanym razem z groszkiem i szczyptą soli. Smaż na małej mocy kuchenki, co jakiś czas mieszając. Na koniec smażenia dodaj kumin i tymianek.

                                                            W międzyczasie z ciasta uformuj długą i cienką kiełbaskę, pokrój w malutkie poduszeczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Będą gotowe po ok. 4 minutach od momentu zagotowania. Gdy kluski się ugotują, odcedź je i dodaj do warzyw na patelnię. Podawaj z natką, koperkiem, z czarnym pieprzem i kleksem jogurtu.

                                                            Różowe kluski na parze (pampuchy) z rabarbarem i chrupiącą kaszą jaglaną

                                                            Składniki na 10 bułeczek:

                                                            • 500 g mąki pszennej typ 550,
                                                              • 2 łyżki cukru,
                                                                • łyżeczka soli,
                                                                  • 7 g suszonych drożdży,
                                                                    • 250-300 g napoju roślinnego lub mleka (płyn musi być ciepły, ale nie gorący),
                                                                      • 2 łyżki oleju i odrobinę do kaszy jaglanej,
                                                                        • 2-3 łodygi rabarbaru ,
                                                                          • szklanka wody,
                                                                            • 3 jajka ,
                                                                              • 100 g masła,
                                                                                • 120 g cukru,
                                                                                  • 100 g suchej kaszy jaglanej.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami, następnie dodaj olej oraz napój lub mleko. Zagnieć wszystko na elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1h). Po tym czasie podziel ciasto na 10 bułek i odstaw jeszcze do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 min. Bułki paruj wykorzystując garnek.

                                                                                    Do garnka nalej odrobinę wody, a na garnku ustaw sito lub durszlak, a do sita lub durszlaka zgnieciony papier do pieczenia. Do tak przygotowanego naczynia wstaw kilka bułek, a wierzch przykryj pokrywką od garnka, paruj około 10-12 min.

                                                                                    Różowe kluski z rabarbarem i chrupiącą kaszą jaglaną
                                                                                    Różowe kluski z rabarbarem i chrupiącą kaszą jaglaną
                                                                                    Różowe kluski z rabarbarem i chrupiącą kaszą jaglaną
                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                    Przygotowanie rabarbarowego kremu i kaszy:

                                                                                    Rabarbar zblenduj z wodą i przecedź przez sito. Do rondelka daj sok z rabarbaru, jajka, cukier, masło. Wszystko wstaw na kuchenkę i na bardzo małej mocy kuchenki gotuj, ciągle mieszając do momentu, aż płyn zgęstnieje. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj kaszę jaglaną i uprać przez kilka minut, aż kasza stanie się przyjemnie chrupiąca.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                    Źródło: Jagna Niedzielska

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć

                                                                                    Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?