Pochodząca z Holandii pikantna zupa musztardowa to propozycja przede wszystkim dla miłośników intensywnych smaków. Można ją przygotować w wersji z boczkiem lub wegetariańską – z tofu.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Zupa musztardowa - przepis
Składniki:
- Litr bulionu warzywnego,
- około 4 łyżki ulubionej musztardy,
- 3 łyżki masła,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
- około 200 g wędzonego boczku lub tofu,
- 1,5 garści startego, żółtego sera,
- 1 cebula,
- szczypiorek,
- sól, cukier, pieprz.
Zupa musztardowa - sposób przygotowania
- Boczek lub tofu posiekać w drobną kostkę.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Składniki wymieszać i podsmażyć na maśle na dużej patelni lub w garnku.
- Po kilku minutach całość zalać bulionem, dodać musztardę i podgotować.
- Całość doprawić wedle uznania.
- Zagęścić mąką (wcześniej wymieszaną z niewielką ilością zupy) i opcjonalnie również śmietaną.
- Szczypior umyć i posiekać.
- Zupę posypać serem i szczypiorkiem. Warto podawać również z ulubionym pieczywem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przepisy na sos z musztardy francuskiej
- Propozycje sosów na grilla. Czosnkowy i musztardowy
- Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: E+
podziel się: