Pochodząca z Holandii pikantna zupa musztardowa to propozycja przede wszystkim dla miłośników intensywnych smaków. Można ją przygotować w wersji z boczkiem lub wegetariańską – z tofu.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy 
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana 
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa 
Zupa musztardowa - przepis
Składniki:
- Litr bulionu warzywnego,
 - około 4 łyżki ulubionej musztardy,
 - 3 łyżki masła,
 - 2-3 łyżki mąki pszennej,
 - 2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
 - około 200 g wędzonego boczku lub tofu,
 - 1,5 garści startego, żółtego sera,
 - 1 cebula,
 - szczypiorek,
 - sól, cukier, pieprz.
 
Zupa musztardowa - sposób przygotowania
- Boczek lub tofu posiekać w drobną kostkę.
 - Cebulę obrać i posiekać.
 - Składniki wymieszać i podsmażyć na maśle na dużej patelni lub w garnku.
 - Po kilku minutach całość zalać bulionem, dodać musztardę i podgotować.
 - Całość doprawić wedle uznania.
 - Zagęścić mąką (wcześniej wymieszaną z niewielką ilością zupy) i opcjonalnie również śmietaną.
 - Szczypior umyć i posiekać.
 - Zupę posypać serem i szczypiorkiem. Warto podawać również z ulubionym pieczywem.
 
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przepisy na sos z musztardy francuskiej
 - Propozycje sosów na grilla. Czosnkowy i musztardowy
 - Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: E+
podziel się: