zupa

    zupa

    Kasztany jadalne to przysmak jakich mało. Można jeść je pieczone, a można zrobić z nich pyszną zupę krem. Czy kasztany polskie mogą być zamiennikiem w takiej zupie? Czym różnią się kasztany jadalne od innych? Sprawdź nasz prosty przepis i dowiedz się, jak poprawnie przygotować to danie.

    Zupa z brukwi jest wielu Polakom dobrze znana, ale raczej rzadko gotowana. Wszystko przez to, że kojarzy się głównie z okresem drugiej wojny światowej i okupacji. Właśnie wtedy mieszkańcy Polski zmuszeni byli jadać ją znacznie częściej niż tego chcieli. Mimo wszystko warto ją przygotować i przekonać się, że może być naprawdę smaczna.

    Avgolemono – w Polsce znana jako zupa cytrynowa krem, to jedno z tradycyjnych dań kuchni greckiej. Przepis bazuje na mięsnym bulionie, do którego dodaje się jajka oraz cytrynę. Zupę serwuje się z kurczakiem i ryżem lub makaronem. To pyszna potrawa, której smak nieco przypomina wakacyjne uczty.

    Jesienny jadłospis powinien obfitować w pożywne, rozgrzewające dania, które pomagają poradzić sobie z niską temperaturą za oknami, a przy okazji skutecznie wspierają układ odpornościowy organizmu. Nie da się ukryć, że nic tak dobrze nie wpływa na poprawę samopoczucia w deszczowy dzień, jak gorące, aromatyczne potrawy, przygotowywane na bazie zdrowych produktów. Zupa tajska z warzywami i kurczakiem jest tego najlepszym przykładem.

    Polska kuchnia znana jest z tego, że w swoim "repertuarze" ma całe mnóstwo rozmaitych zup. Od tłustych i mięsnych, przez wielowarzywne, lekkie kremy, aż po słodkie zupy owocowe. Nie przestaje zaskakiwać również kuchnia regionów – jej propozycje i… nazwy niektórych potraw. Zupa zwana zupką galopką chlupką to połączenie tradycyjnego rosołu, tudzież bulionu, z mącznym dodatkiem. Jest naprawdę prosta. Sprawdź, jak ją zrobić.

    W snach możemy zobaczyć najróżniejsze rzeczy, które interpretowane są jako odzwierciedlenie naszego życia. Sennik wyjaśnia wiele pojęć związanych z marzeniami sennymi. Jednym z nich jest zupa. Czego możemy się spodziewać, jeśli w nocnych marzeniach zobaczymy tę potrawę?

    Przekąski na Halloween - przepisy i ciekawe pomysły. Skoro Halloween to i dynia. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował: zupę dyniową, papiloty z dyni z rukolą, tagine z dyni oraz spaghetti z dynią i rozmarynem. A jak wygląda Wasze menu na dziady? Co, oprócz prowadzących Dzień Dobry TVN, można zrobić z dyni? :)

    Dziś Aneta i Janek Kuroniowie zaserwowali nam dania wegańskie i wegetariańskie. Poznajcie ich przepisy na wieniec z nadzieniem szpinakowym, zupę z czerwonego curry i wegańskie naleśniki.

    W ramach odpoczynku po majówkowym grillowaniu, Piotr Kucharski zaproponował nam dziś same "zielone przepisy": zupa z pokrzywy, zielone risotto, zielony sos i ciasto z rabarbarem! Smacznego!

    Zupa Pho to aromatyczny, rozgrzewający bulion, który powstał w Wietnamie. Jak ją przygotować i czy faktycznie jest to tak trudne jak mówią? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowuje zupę Pho!

    Istnieje fałszywe przeświadczenie, że zdrowe jedzenie musi być drogie. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej córka Jagoda udowodniły, że wcale nie musi tak być! Razem przygotowały: babeczki z jagodami, tartę z cukinią, wegetariański pasztet, zupę z brokułem oraz wywar warzywny.

    Anna Włodarczyk zaprezentowała nam dziś kilka przepisów na lekko zmodyfikowane dania kuchni przedwojennej. Wiecie co to jest forszmak albo auszpik? Zobaczcie!

    Jabłko jabłku nierówne. Jak odnaleźć ścieżkę do odpowiedniego jabłka w sadzie 10 000 odmian tego owocu? Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski opowiada o jabłkach i przygotowuje: zupę jabłkowo-cydrową, gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym, jabłczane frytki z sosem kokosowym i masło jabłkowe.

    Pod nóż Darii Ładochy, fanki niekonwencjonalnej kuchni, trafiły dziś limonki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje kucharka pokazała jak je masować i wyciskać, aby uzyskać 100 procent soku. Wypróbujcie jej przepisy na lekki krem limonkowy, limonkowe risotto z krewetkami i zupę z limonki i kurczaka.

    Pochodzi z Armenii, ale swoją cukiernię postanowiła otworzyć w Trójmieście. W kuchni Dzień Dobry TVN Diana Volokhova zaproponowała przepisy na słodki lunch: truskawkową zupę z białą chmurką, słodką zupę z kaszy pęczak, czamczarak (słodką zupę zupę z suszonymi owocami) oraz warenki z wiśnią i śmietaną. A dla fanów wytrawnych smaków: zapiekane szparagi.

    Mikołaj Rey spotkał się z Hiszpanką Ines R. Artolą, która odkryła przed nim tajemnicę smaków Andaluzji. Razem przygotowali zupę Salmorejo, czyli krem z pomidorów na zimno. Jakich składników do tego potrzebowali? Jak im wyszła zupa?

    W kuchni Dzień Dobry TVN - Adriana Marczewska i jej inspirowane wycieczką do Francji zupy cebulowe. Jedna zdecydowanie francuska, a druga z polskimi akcentami. Smacznego!

    Już wiemy kto będzie nowym prezydentem USA. A jak jedzą główni kandydaci tegorocznego rajdu o najważniejszy fotel w Stanach? Kuchnią Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Michał Molenda, który miał okazję przygotowywać kolację dla Donalda Trumpa i Hillary Clinton.

    Wężymord to inaczej skorzonera. Słowo pochodzi od włoskiego "scorzone", co oznacza czarnego jadowitego węża. Jakie warzywo kryje się pod tą groźną nazwą? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział poszukiwacz nowych smaków - Mikołaj Rey. Jaki smak ma wężymord i do jakich potraw pasuje?

    Z bursztynów można robić nie tylko biżuterię, ale także zupę. Zachęca nas do tego poszukiwacz smaków Mikołaj Rey, który poleca tę, okazuję tradycyjną, kaszubską zupę. Podstawowym składnikiem zupy jest oczywiście bursztyn, ale do zupy dodaje się także glony. Jak smakuje taka zupa? Zjedlibyście porcję zupy bursztynowej?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zupę z ziołami, kurczakiem i kiełbasą, zupę podwójnie groszkową, ciasto czekoladowe z bazylią oraz boczek z dresingiem ziołowym i selerem. A wszystkie zioła wprost z domowego ogródka!

    Natalia Klimas i Charles Daigneault przedstawili nam swoje kuchenne sposoby radzenia sobie z zimą. Zobaczcie ich przepisy na zupe marchewkową, zupę cebulową i Envolée de canard. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Norbi przygotowali dania kuchni tajskiej. Sami zobaczcie, jak łatwo i prosto przygotowuje się takie potrawy, gdy ma się w kuchni urządzenie Philips Multicooker. Skorzystajcie z naszych przepisów!

    Jolanta Pieńkowska nie jest fanką grochówki, ale Robert Kantereit owszem. Mikołaj Rey też lubi grochówkę... nie tylko jeść, ale także gotować. Czy wiecie, że dawniej grochówka wojskowa była bezmięsną zupą? Dlaczego powinniśmy jeść groch, choć jest wiatropędny?

    Nic tak nie rozgrzewa zimą, jak smaczne zupy. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował barszcz ukraiński na wędzonce, zupę-krem z gniecionym groszkiem oraz białą zupę rybną ze szpinakiem.

    Piotr Kucharski i jego kuchnia z fantazją, czyli zupa al'a bolognese, blondies i kluski na parze z sosem myśliwskim. Sami zobaczcie, jak łatwo i prosto przygotowuje się takie potrawy, gdy ma się w kuchni urządzenie Philips Multicooker. Skorzystajcie z naszych przepisów!