Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boże Narodzenie w kuchni Dzień Dobry TVN
Zupa migdałowa na wigilię - skąd się wywodzi?
Jedną z potraw podawanych w wielu domach podczas Wigilii jest zupa migdałowa. To tradycyjna, staropolska potrawa wigilijna, w której znajdziemy między innymi ryż czy rodzynki. Oczywiście była to tradycja ludzi zamożnych, których było stać na migdały. Biedniejsze rodziny jadały barszcz czerwony lub zupę grzybową.
Staropolskie przepisy na tę potrawę przewidują dwa warianty - zupę migdałową na tłustym mleku albo śmietance, a także postną, robioną na wodzie. Dawniej w czasie postu nie jadano bowiem nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj oraz masła. Kto miał możliwość, zastępował zatem mleko krowie mlekiem migdałowym.
Tradycyjny przepis na zupę migdałową - z 1861 roku
Składniki:
- 500 g migdałów,
- 250 g ryżu,
- 250 g rodzynek,
- 2 litry tłustego mleka lub mleka połączonego ze śmietaną 30%,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Rodzynki i migdały zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin. Ugotować ryż na sypko. Migdały odsączyć, obrać z łupinek, a następnie zmiksować na gładką masę, dodając szklankę wody - powstanie mleko migdałowe.
Połączyć masę migdałową z mlekiem migdałowym i zwykłym mlekiem, zagotować na małym ogniu, a potem zblendować. Zupę migdałową przecedzić przez gęste sito. Doprawić cukrem i cynamonem do smaku. Migdałowe wiórki pozostałe na sitku można wykorzystać do wypieków. Na talerze nałożyć ryż i odsączone rodzynki, zalać przygotowaną zupą. Danie można podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis na białą polewkę - wigilijną zupę migdałową
Składniki na bulion:
- 6 marchewek,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- korzeń imbiru,
- plaster selera,
- odrobina świeżego pora,
- ziarenka pieprzu,
- liście laurowe.
Składniki:
- 125 g startych, obranych ze skórki migdałów,
- 8 gotowanych żółtek,
- 6 żółtek surowych,
- 300-320 ml śmietany 18%.
Przygotowanie:
Z obranych i umytych warzyw podanych na pierwszej liście przygotowujemy bulion. Można ugotować go dzień przed wykonaniem zupy. Następnie blendujemy wszystkie składniki na zupę na gładką masę. W międzyczasie doprowadzamy bulion do wrzenia i stopniowo dodajemy do niego masę migdałowo-jajeczną, uprzednio hartując ją, aby uniknąć zważenia. Po połączeniu składników całość zagotowujemy. Gdy zupa nieco ostygnie, naturalnie zgęstnieje. Serwujemy ją z grzankami z chleba żytniego oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak
- Zupa grzybowa od święta i na co dzień
- Wigilijne zupy: grzybowa i barszcz
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: tvn.pl, pularda.com.pl
Źródło zdjęcia głównego: PingPongCat./GettyImages