Makowiec idealny z przepisu Bartka Boratyna. Wyjdzie za każdym razem

Makowiec
Makowiec
Źródło: Fot. zi3000 / GettyImages.com
Drożdżowy, z wielką ilością bakalii i obowiązkowo maku. Mowa oczywiście o makowcu - cieście, które podczas świąt gości w większości domów. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn pokaże, jak krok po kroku przygotować to ciasto i zdradzi sekret na jego idealny smak.  

Makowiec Bartka Boratyna

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 6 żółtek,
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant),
  • 6 łyżek cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 ½ łyżki spirytusu (lub rumu, wódki),
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią.

Składniki na masę makową:

  • 500 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego),
  • 200 g cukru,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • łyżka miodu,
  • aromat migdałowy do smaku,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżka miękkiego masła,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • kogel mogel z 6 żółtek,
  • łyżeczka przyprawy piernikowej.

Sposób przygotowania:

Mak zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).

Przygotowujemy zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).

Do maku dodać pozostałe składniki masy. Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Dodać również przyprawę do piernika. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając cm luzu między ciastem a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (niegorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową.

Przyprawa piernikowa

Składniki:

  • małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 i 1/2 łyżki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka mielonych goździków lub 6 całych,
  • kawałek gwiazdki anyżu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Do miseczki wsypać sypkie składniki: cukier wanilinowy, mielony cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz mielone goździki, jeśli takie posiadamy. Całe goździki należy rozetrzeć dokładnie w moździerzu lub zmielić w młynku. Tak samo anyż - najlepiej zmielić w młynku lub spróbować rozetrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i użyć do świątecznych ciast.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości