Klasyczny makowiec drożdżowy, czyli mak nie byle jak

Makowiec drożdżowy
Makowiec drożdżowy
Źródło: Ola Skowron/East News
Szukasz klasycznego przepisu na makowiec drożdżowy? Sprawdź ten z kuchni Dzień Dobry TVN, który przygotował Piotr Kucharski. Z pewnością pozytywnie zaskoczy.

Klasyczny makowiec drożdżowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • białka do posmarowania
  • Masa makowa:
  • 50 g wyłuskanych orzechów laskowych
  • 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 150 g mielonego maku
  • 300 g mleka
  • 70 g masła
  • około 50 g miodu
  • 100 g rodzynek
  • 50 g pokruszonych ciastek

Sposób przygotowania klasycznego makowca drożdżowego

  1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
  2. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę.
  3. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
  4. Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.
  5. W tym czasie przygotuj masę makową.
  6. Mak zaparzyć ciepłym mlekiem. Gotować w tym mleku z dodatkiem masła na wolnym ogniu 10-20 minut aż mak zmięknie. Następie wymieszać z posiekanymi orzechami i migdałami i rodzynkami. Wymieszać z miodem (należy go dodać tyle ile lubimy) i pokruszonymi ciasteczkami.
  7. Ciasto podzielić na dwie równe części. Przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i każdy rozwałkować na kwadrat o wymiarach 20x20 cm.
  8. Farsz rozłożyć równomiernie na cieście zostawiając 1 cm wolnego wzdłuż trzech boków. Posmarować tą cześć roztrzepanym białkiem.
  9. Zwinąć ciasto w roladę, tak aby wolny koniec był na wierzchu. Przykleić go dokładnie do ciasta. Zlepić końce aby zamknąć roladę i ułożyć na blaszce złożeniem do dołu.
  10. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40minut.
  11. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
  12. Przed pieczeniem, posmarować makowce roztrzepanym białkiem.
  13. Piec przez 20-25 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości