Klasyczny makowiec drożdżowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g letniego mleka
- 20 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- białka do posmarowania
- Masa makowa:
- 50 g wyłuskanych orzechów laskowych
- 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 150 g mielonego maku
- 300 g mleka
- 70 g masła
- około 50 g miodu
- 100 g rodzynek
- 50 g pokruszonych ciastek
Sposób przygotowania klasycznego makowca drożdżowego
- W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
- Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę.
- Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
- Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.
- W tym czasie przygotuj masę makową.
- Mak zaparzyć ciepłym mlekiem. Gotować w tym mleku z dodatkiem masła na wolnym ogniu 10-20 minut aż mak zmięknie. Następie wymieszać z posiekanymi orzechami i migdałami i rodzynkami. Wymieszać z miodem (należy go dodać tyle ile lubimy) i pokruszonymi ciasteczkami.
- Ciasto podzielić na dwie równe części. Przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i każdy rozwałkować na kwadrat o wymiarach 20x20 cm.
- Farsz rozłożyć równomiernie na cieście zostawiając 1 cm wolnego wzdłuż trzech boków. Posmarować tą cześć roztrzepanym białkiem.
- Zwinąć ciasto w roladę, tak aby wolny koniec był na wierzchu. Przykleić go dokładnie do ciasta. Zlepić końce aby zamknąć roladę i ułożyć na blaszce złożeniem do dołu.
- Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40minut.
- Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
- Przed pieczeniem, posmarować makowce roztrzepanym białkiem.
- Piec przez 20-25 minut.
Zobacz także:
- Mak. Ma dużo więcej wapnia niż mleko
- Makowiec na święta według przepisu Piotra Kucharskiego. Sprawdź, jak zrobić ucierane ciasto, japoński makowiec i Kranz, czyli okrągłe ciasto makowe
- Domowa masa makowa na święta. Sprawdzi się również w innych daniach wegańskich i wegetariańskich
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: