Przepisy kulinarne

Domowa masa makowa na święta. Sprawdzi się również w innych daniach wegańskich i wegetariańskich

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Jadłonomia
Masa makowa

Przed nami święta, a wraz z nimi potrawy z makiem. Dawniej, kiedy nie było możliwości kupna gotowej masy makowej, nasze babcie same ucierały mak w makutrach. Jak przygotować domową masę? Sprawdź nasz przepis w wersji tradycyjnej i wegańskiej. 

Domowa masa makowa - do czego można jej użyć?

Dawniej do ucierania maku używano makutry - specjalnej ciężkiej, glinianej misy o żłobionej, rowkowanej powierzchni wewnętrznej. Do niej używano zazwyczaj drewnianej pałki ucierającej. Do ucierania maku stosowano specjalnego wałka nazywanego "wiercimakiem".

Porady dietetyków

Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Taką masę makową z poniższego przepisu można śmiało wykorzystać do świątecznego makowca, kutii, piernika z makiem, łamańców czy wigilijnych pierogów i klusek. Sprawdź, jak przygotować pyszną domową masę makową.

Domowa masa makowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • suchy mak - 500 g,
  • masło - 100 g lub olej kokosowy -125 g,
  • miód lub syrop klonowy - 100 g,
  • rodzynki - 80 g,
  • orzechy włoskie - 80 g,
  • skórka pomarańczowa - 80 g,
  • likier migdałowy lub aromat - 10 ml,
  • aromat pomarańczowy- 10 ml,
  • sok z cytryny - 50 ml.

W opcji wegańskiej zamiast masła i miodu używamy oleju kokosowego i syropu klonowego lub z agawy.

Sposób przygotowania:

  1. 1Mak zalać wodą tak, aby był przykryty na wysokość 1 cm. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-25 minut.
  2. 2Rodzynki i orzechy zalać wrzątkiem i zostawić na maksymalnie 5 minut do namoknięcia.
  3. 3Po tym czasie rodzynki i orzechy posiekać.
  4. 4Ugotowany mak zmielić - minimum dwukrotnie. Im więcej razy mielimy tym bardziej jednolita masa będzie. Dodatkowo można całość zblendować.
  5. 5Do maku dodać słodzik, aromaty, orzechy, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę makową można mrozić lub przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Jadłonomia

Źródło zdjęcia głównego: monticelllo/Getty Images

Pozostałe wiadomości