Sprawdź przepis na świąteczną sałatkę z dresingiem makowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis na łososia z farszem grzybowo-makowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis na pomarańczowo-migdałowy biszkopt makowy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Prosty przepis krok po kroku
Jak przygotować domową masę makową? Sprawdź nasz przepis w wersji tradycyjnej i wegańskiej.
Połączenie makowca i sernika? To jest możliwe! Wystarczy, że upieczesz seromakowiec. To proste ciasto, które łączy w sobie dwa ulubione zimowe smaki. Idealnie pasuje na świąteczny stół oraz jako słodki deser po postnej Wigilii. Sprawdź, jak prosto go przygotować.
Makiełki znane są niemal w całej Polsce, jednak pod wieloma nazwami. To danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sprawdź, jak prosto przygotować makiełki na święta Bożego Narodzenia.
Ciasteczka z makiem to szybki i prosty sposób na słodki deser. Wymagają użycia łatwo dostępnych składników, a z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Kruche, maślane, dodatkowo podane z konfiturą lub marmoladą. Sprawdź przepis na szybkie ciasteczka z makiem.
Olej makowy słynie ze swoich właściwości leczniczych. Bogata w składniki odżywcze emulsja ma szerokie zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób sercowo-naczyniowych, wykwitów skórnych i chorób dermatologicznych czy zaburzeń odporności. Olej z maku stosowany jest też w kosmetyce estetycznej.
Mak na świątecznym stole symbolizuje pomnożenie wszelkich dóbr. Warto zatem podążać za tradycją i przygotować z nim wigilijne słodkości. Sebastian Olma zdradza swoje przepisy na świąteczny makowiec, śląską makówkę i kutię. Podpowiada też, czy gotowa masa makowa będzie odpowiednia do świątecznych wypieków.
Która potrawa wigilijna jest najważniejsza? Większość Polaków pewnie powie, że smażony karp, część – że pierogi, zaś inni najbardziej kochają barszcz z uszkami. Na stole wigilijnym nie może też zabraknąć makaronu z makiem – swojsko określanego jako „domowe kluski z makiem”.
Trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez maku. O jego cennych właściwościach mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
W kuchni Dzień Dobry TVN Reni Jusis postawiła na zdrowe słodkości. Towarzyszyli jej: dietetyk medycyny chińskiej - Dominika Adamczyk z synem Antkiem. Przygotowali: tort makowy z kremem czekoladowym, kutię oraz korzenne ciastka bezglutenowe. Smacznego!
Anna Starmach, specjalnie dla Was, przygotowuje potrawy z makiem. I nie będą to potrawy świąteczne! Skorzystajcie z jej przepisów.
W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało dziś, za sprawą mistrza Andrzeja Polana, suszonymi grzybami i makiem. Polecamy przepisy Andrzeja, bo mogą Was zainspirować do przygotowania na Wigilę niby tych samych, a jednak smakujących trochę inaczej potraw. Co powiecie na gulasz z suszonych grzybów z kapustą włoską, paluchy drożdżowe z makiem, pieczone uszka z kaszą gryczaną i kokardki z ciasta z grzybami?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski razem z żoną przyrządził zupę jagodową, tatar ze śledzia oraz fasolę z kapustą i grzybami. Jakie potrawy znajdą się na ich wigilijnym stole? Tradycyjne czy raczej wymyślne?
W kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej wystąpił mak, czyli składnik ciast, bez którego nie możemy się obyć w święta. A szefem naszej kuchni był Andrzej Polan.