Materiał promocyjny

Kuchnia państwa Kucharskich

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski razem z żoną przyrządził zupę jagodową, tatar ze śledzia oraz fasolę z kapustą i grzybami. Jakie potrawy znajdą się na ich wigilijnym stole? Tradycyjne czy raczej wymyślne?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Zupa jagodowa

Składniki:

2 słoiki kompotu jagodowego (330 ml/szt.)

lub 500 g mrożonych jagód plus 200 ml wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki cukru

sok wyciśnięty z połówki cytryny

Przygotowanie:

Kompot zagotować, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Mąkę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody. Mieszaninę mąki wlać do gotującego się kompotu i wymieszać. Gotować jeszcze chwilę. Podawać ciepłe.

Tatar ze śledzia na pumperniklu

Składniki:

6 filetów śledziowych w oleju

garść orzechów włoskich, wyłuskanych

1 mała cebula

2 łyżki miodu

1cm imbiru

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Śledzie, orzechy włoskie i cebule bardzo drobno posiekać, przełożyć do miski. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce i razem z 2 łyżkami miodu dodać do miski, wymieszać, doprawiając solą, pieprzem. Z pumpernikla wyciąć okręgi. Jabłko wydrążyć, obrać i pokroić w plastry. Pozostały miód rozgrzać na patelni i skarmelizować plastry jabłka z obu stron. Jabłka ułożyć na pumperniklu. Na wierzchu ułożyć tatar.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Farsz:

ok. 150 g grzybów, suszonych (np.: borowiki, podgrzybki)

300-400 g kapusty kiszonej, bez zalewy

50 g masła

1 cebula, obrana i drobno posiekana

1 mała marchewka, starta na tarce

50g pietruszki, startej na tarce

1 łyżeczka soli

świeżo mielony czarny pieprz

Ciasto:

550g mąki pszennej

2 łyżki oleju

300 g gorącej wody

Przygotowanie:

Farsz:

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 2-3 godziny, następnie pokroić. W tym czasie ugotować kapustę kiszoną, następnie drobno pokroić. Na dużej patelni zeszklić cebulę na maśle, następnie dodać marchewkę i pietruszkę. Poddusić całość, dodać grzyby, kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość przez kilkanaście minut, mieszając raz na jakiś czas. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:

Mąkę wsypać do miski. Ostrożnie wlewać wodę i mieszać widelcem. Dodać olej i wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto. Szklanką wyciąć okręgi, na każdy nałożyć farsz, zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podać z cebulką podduszoną na maśle.

Fasola z kapustą i grzybami

Składniki:

250 g fasoli

100 g suszonych grzybów

500 g białej kapusty (nie kiszonej)

sól i pieprz

ocet do smaku

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Fasole i grzyby namoczyć na noc. Następnie ugotować, aż będą miękkie. Kapustę poszatkować i ugotować. Do gotującej się fasoli dodać odcedzone grzyby i kapustę. Doprawić solą i pieprzem, dusić na wolnym ogniu (im dłużej, tym lepiej), często mieszając. Pod koniec dodać odrobinę octu i dwie łyżki masła. Doprawić solę i pieprzem.

Makiełki

Składniki:

500 g maku

200 g masła

30 dag bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, figi, daktyle)

skórka otarta z cytryny

3-4 łyżki miodu

0, 5 l mleka

5 czerstwych bułek

Przygotowanie:

Mak sparzyć, osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Bakalie drobno posiekać. Masło z miodem roztopić w mleku i gorące wlać do maku. Dodać rozdrobnione bakalie i skórkę z cytryny. Bułki pokroić na małe kawałki, zalać ciepłym makiem wymieszanym z mlekiem. Przełożyć do miski, schłodzić. Makiełki wyłożyć na talerz, udekorować orzechami, figami i daktylami.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości