Przygotuj samodzielnie termofor z suchych nasion roślin strączkowych - fasoli lub grochu.
Wystarczy jeden dodatek, aby przyspieszyć proces gotowania.
Fasola adzuki pochodzi z Azji, gdzie na co dzień jest jedzona w formie słodkiej pasty. Wykorzystuje się ją również w przepisach na dania wytrawne, np. kotlety wegetariańskie. Popularnością cieszy się także zupa z fasolą adzuki.
Por jest pyszny, niskokaloryczny, zdrowy i można świetnie sprawdzający się w różnych potrawach. Kilka pyszności w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na kurczaka z porem i białą fasolą.
Pyszna fasola z ziołami i pistacjami to autorski przepis kucharki i edukatorki ekologicznej, Jagny Niedzielskiej. Sprawdź, jak przygotować danie z fasolą i pistacjami z jej przepisu.
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przygotować pyszną fasolkę po bretońsku. To danie idealne na chłodniejsze dni, ale nie tylko. Zobacz, jak ją przygotować według sprawdzonego przepisu.
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN przedstawił swój przepis na pastę fasoli w dwóch odsłonach. Sprawdź, jak przygotować pyszną pastę z czerwonej i białej fasoli, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek i warzyw.
Fizioły to kolejna w naszej kuchni polska potrawa regionalna. Tym razem kulinarna wędrówka smaków prowadzi nas na Podhale. Sprawdź prosty przepis na danie na bazie wędzonych śliwek, fasoli i mięsa, które oczywiście można zastąpić oraz stworzyć fizioły w wersji wege i wegan.
Fasola mung pochodzi z Azji, co nie oznacza, że w pozostałych częściach świata nie jest znana. Przepisy z fasolą mung są wykorzystywane przez wegetarian i wegan. Poza ziarnami fasoli mung, które przed zastosowaniem trzeba ugotować, stosowane są też jej kiełki.
Z pieczonym kalafiorem, z fasolowym puree czy z gnocchi. Który przepis Davida Gaboriaud na kotlety schabowe najbardziej Wam odpowiada?
Jak dobrze przygotować fasolę do obróbki termicznej? W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i fasolowa ekspertka Pani Janina Molek opowiedzieli nam o niesamowitych właściwościach tej rośliny strączkowej. We wspólnej książce kucharskiej zaprezentowali przepisy na Pięknego Jasia, które zmienią to, jak widzicie te niepozorne strączki.
Dynia, rydze, papryka, pomidory, brukselka, kabanosy i ... Andrzej Polan! Zobaczcie co naszemu mistrzowi udało się dziś wyczarować w kuchni Dzień Dobry TVN! Zapewniamy, że pachniało niesamowicie, a smakowało jeszcze lepiej! Czekamy na kolejną wizytę Andrzeja! :D
Dziś w naszej kuchni Piotr Kucharski i potrawy jednogarnkowe, czyli gulasze! Rybny, z królika czy fasolowo-grzybowy - który brzmi najsmaczniej? :) Przetestujcie przepisy Piotra!
W kuchni Dzień Dobry TVN urzędowały dziś dwie Renaty: ekomama Reni Jusis i Renata Rusnak, szefowa zdrowej kuchni opartej na roślinach. W trzy godziny przygotowały dwanaście ekologicznych potraw na wigilijny stół. Skorzystajcie z ich przepisów!
W kuchni dzień Dobry TVN, oprócz Andrzeja Polana, prym wiódł łosoś. Bogaty w kwasy omega 3, smaczny i nietuczący. Czego chcieć więcej? Ano pysznej fasoli Jaś, w sosie pomidorowym, która stymuluje nasz proces trawienia. Smacznego! Co łączy Boguslawa Lindę i Andrzeja Polana.
Błyskawiczny bigos z pieczarek i ogórków kiszonych w pieczywie, placki chlebowe z polskim hummusem z młodego Jaśka, polski hummus z fasoli Jaś i pieczone udka kurczaka w sosie na grzankach... jak smakują? W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Andrzej Polan.
Anna Starmach w męskim towarzystwie. W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszyli jej uczestnicy programu "MasterChef": Janek Paszkowski i Michał Muskała, którzy z niego odpadli. Zobaczcie, jak poradzili sobie z przygotowaniem lekkiego śniadania?
Dania to nie newsy - mogą być odgrzewane. I ten proces wcale im nie szkodzi. Wręcz przeciwnie - składniki "przegryzą" się i cała potrawa będzie następnego dnia lepiej smakować. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował fasolę z pulpetami, kapustę z żeberkami oraz soczewicę z wędzoną szynką i papryką.
Dlaczego niektóre produkty spożywcze można ze sobą łączyć, a inne nie? Co jeść, by dostarczyć organizmowi jak najwięcej, jak najlepszych składników odżywczych? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN kucharze: Monika Mrozowska-Szaciłlo i jej mąż Maciej.
Rodzina Szaciłło serwuje dziś w kuchni Dzień Dobry TVN ziemniaki na różne sposoby! Jak smakują młode ziemniaki z mlekiem kokosowym, a jak placki ziemniaczane ze szpinakiem i chedarem podane na zielonych szparagach? Czy łatwo przygotować gratin ze słodkich ziemniaków ze śmietankowym curry lub fasolkę pod pierzynką ziemniaczaną? Wypróbujcie ich przepisy w długi, majowy weekend!
Mistrz Andrzej Polan poleca zdrowe, domowe kanapki z kurczakiem i ananasem oraz rybą i fasolą. Jakie są Wasze ulubione kanapki?
Jaś, adzuki, mungo półksiężycowata, złota. W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Joseph Seeletso, bardziej znany jako Józek, przygotował dania z fasoli. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski razem z żoną przyrządził zupę jagodową, tatar ze śledzia oraz fasolę z kapustą i grzybami. Jakie potrawy znajdą się na ich wigilijnym stole? Tradycyjne czy raczej wymyślne?
W naszej kuchni Reni Jusis gotuje i doradza, jakie potrawy są odpowiednie dla karmiącej mamy. Poniższe zasady diety i przepisy pochodzą z książki "Dieta po porodzie" dr n. med. Preeti Agrawal.