Materiał promocyjny

Jabłkowe racuchy, placuszki serowe. Przepisy Ani Starmach i uczestników MasterChefa na lekkie śniadanie

Anna Starmach w męskim towarzystwie. W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszyli jej uczestnicy programu "MasterChef": Janek Paszkowski i Michał Muskała, którzy z niego odpadli. Zobaczcie, jak poradzili sobie z przygotowaniem lekkiego śniadania?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Lekkie jabłkowe racuchy

Składniki:

2 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

1,5 łyżki miodu

3,5 łyżki mąki

2 jaja

Przygotowanie:

Odrobina masła do smażenia. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj jajka z mąką, miodem i cynamonem, następnie dodaj jabłka. Na patelni rozpuść odrobinę masła i smaż porcje ciasta (wielkości 1 łyżki), około 2 minuty z każdej strony.

Puszyste placuszki serowe

Składniki:

120g mielonego białego sera

50ml mleka

1 jajko (1 żółtko i 1 białko)

3 łyżki mąki

1 łyżka miodu

Pół laski wanilii

1 łyżka rodzynek

pół łyżeczki proszku do pieczenia

odrobina masła do smażenia

Przygotowanie:

Ser zmiksuj z miodem, mąką, ziarenkami wanilii, mlekiem, proszkiem do pieczenia, żółtkiem, dodaj też rodzynki, wymieszaj. Osobno ubij białko i delikatnie połącz je z masą. Placuszki smaż na odrobinie masła, około 2 minuty z każdej strony.

Przepisy Janka

"Najlepsza pod słońcem owsianka w trzech wersjach smakowych":

- jablkowo-gruszkowa z cynamonem

- bananowo-waniliowa z suszona zurawina

- granatowo-kakaowa z czekolada

Baza:

80g płatków owsianych

35g wiórków kokosowych

1x mały jogurt naturalny

2 łyżeczki płynnego miodu

Dodatki:

1 jabłko

1 gruszka

1 łyżeczka

1 banan

1 łyżeczka pasty z ziarenek wanilii

1 garść suszonej żurawiny

½ owocu granatu (same ziarenka)

4 kostki ulubionej czekolady, starte na drobnej tarce (najlepsza będzie deserowa)

1 płaska łyżeczka kakao

Jak robimy?

Płatki owsiane oraz wiórki kokosowe wsypujemy do miski. Mieszamy z jogurtem naturalnym oraz miodem. Na wierzchu układamy ulubione dodatki - zależnie od wersji. I tutaj rzecz następująca:

W wersji jabłkowo-gruszkowej polecam do miski, przed dodaniem jogurtu, dodać cynamon oraz po połowie jabłka i gruszki i wstawić całość na 40 sekund do mikrofalówki. Takie małe oszustwo, ale jakże opłacalne! Temperatura sprawi, ze owoce staną się słodsze, a aromat cynamonu rozniesie się pięknie po kuchni :) Dopiero po podgrzaniu całości dodać do wszystkiego jogurt, wymieszać i posypać reszta świeżych owoców.

W wersji bananowo-waniliowej, przed dodaniem jogurtu, dodać do miski łyżeczkę ekstraktu z nasionek wanilii i również wstawić do mikrofalówki. Mamy wtedy zapewniony cudownie waniliowy poranek!

W wersji granatowo-kakaowej, tak samo. Przed dodaniem jogurtu, do miski dodać łyżeczkę kakao i wstawić do mikrofalówki. Na koniec posypujemy granatem oraz ścieramy na wierzch ulubiona czekoladę. Czego chcieć więcej od tak cudownie rozpoczętego dnia?

"Wybuchowy poranek, czyli chrupiąca sałatka z marchewki, fety i świeżej mięty z owocem granatu"

Składniki:

2 marchewki

100g sera feta

½ owocu granatu (same granulki)

1 garść listków świeżej mięty

sok z połówki cytryny

Jak robimy?

Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy do niej pokruszona, większa cześć fety, większa część granulek granatu, sok z połowy cytryny oraz porwane listki mięty. Wszystko mieszamy, przekładamy na duży, ładny talerz i posypujemy wierzch pozostałą feta, granatem i jeszcze odrobiną mięty. Podajemy z pysznymi, ciepłymi i chrupiącymi grzaneczkami. To jest wprost cudowne połączenie smaków - sodka marchewka, kwaskowy i "strzelający" granat, słona feta, świeża mięta.

Przepisy Michała

Kaiserschmarrn (omlet cesarski) z jesiennymi owocami

Składniki:

4 jajka

3 łyżki mąki pszennej

łyżeczka cukru

szczypta soli

Owoce:

duża twarda gruszka

duże twarde jabłko

2 śliwki

garść rodzynek

3 łyżki cukru

pół szklanki wody

szczypta cynamonu

kilka goździków

2 łyżki masła

cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Gruszkę i jabłko dokładnie umyć, obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Ze śliwek usunąć pestki, pokroić w ćwiartki. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, szczyptę cynamonu, goździki, doprowadzić do wrzenia. Gotować całość minutę po czym dodać owoce i gotować je w cukrze kilka minut. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, dokładnie połączyć. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wmieszać ok. 1/3 piany do żółtek, po czym po połączeniu wmieszać resztę. Wlać przygotowaną masę na rozgrzane masło. Smażyć aż omlet od spodu nabierze złotego koloru. Wtedy przewrócić ciasto i porwać je widelcem na małe kawałki. Obsmażyć uważając, by części omletu pozostały pulchne.

Omlet podawać gorący, posypany cukrem pudrem, razem z przygotowanymi owocami.

Bruschetta z mozzarellą, piniolami i śliwkami w balsamico

Składniki:

kilka kromek dobrej jakości chleba

mozzarella

6 śliwek (najlepiej węgierek)

200 ml octu balsamicznego

kilka listków bazylii

łyżka orzechów piniowych

oliwa extra virgin

sól, pieprz

Przygotowanie:

W rondelku doprowadzić ocet balsamiczny do wrzenia, na małym ogniu gotować do zredukowania (do ok. 10 min). Na suchej patelni podprażyć piniole, „podpiec” kromki chleba z obu stron do chrupkości (można użyć patelni grillowej). Do zredukowanego balsamico, którego konsystencja powinna przypominać syrop, dodać ćwiartki śliwek. Gotować 3 minuty. Listki bazylii porwać. Gotowy, opieczony chleb skropić oliwą. Ułożyć na kromkach plasterki mozzarelli, obsypać piniolami. Delikatnie ułożyć ciepłe śliwki na serze, po czym bruschetty posolić i doprawić pieprzem, obsypać bazylią. Nadmiar przygotowanego balsamico świetnie łączy się z biszkoptami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości