Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Lekkie jabłkowe racuchy
Składniki:
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki miodu
3,5 łyżki mąki
2 jaja
Przygotowanie:
Odrobina masła do smażenia. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj jajka z mąką, miodem i cynamonem, następnie dodaj jabłka. Na patelni rozpuść odrobinę masła i smaż porcje ciasta (wielkości 1 łyżki), około 2 minuty z każdej strony.
Puszyste placuszki serowe
Składniki:
120g mielonego białego sera
50ml mleka
1 jajko (1 żółtko i 1 białko)
3 łyżki mąki
1 łyżka miodu
Pół laski wanilii
1 łyżka rodzynek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina masła do smażenia
Przygotowanie:
Ser zmiksuj z miodem, mąką, ziarenkami wanilii, mlekiem, proszkiem do pieczenia, żółtkiem, dodaj też rodzynki, wymieszaj. Osobno ubij białko i delikatnie połącz je z masą. Placuszki smaż na odrobinie masła, około 2 minuty z każdej strony.
Przepisy Janka
"Najlepsza pod słońcem owsianka w trzech wersjach smakowych":
- jablkowo-gruszkowa z cynamonem
- bananowo-waniliowa z suszona zurawina
- granatowo-kakaowa z czekolada
Baza:
80g płatków owsianych
1x mały jogurt naturalny
2 łyżeczki płynnego miodu
Dodatki:
1 jabłko
1 gruszka
1 łyżeczka
1 banan
1 łyżeczka pasty z ziarenek wanilii
1 garść suszonej żurawiny
½ owocu granatu (same ziarenka)
4 kostki ulubionej czekolady, starte na drobnej tarce (najlepsza będzie deserowa)
1 płaska łyżeczka kakao
Jak robimy?
Płatki owsiane oraz wiórki kokosowe wsypujemy do miski. Mieszamy z jogurtem naturalnym oraz miodem. Na wierzchu układamy ulubione dodatki - zależnie od wersji. I tutaj rzecz następująca:
W wersji jabłkowo-gruszkowej polecam do miski, przed dodaniem jogurtu, dodać cynamon oraz po połowie jabłka i gruszki i wstawić całość na 40 sekund do mikrofalówki. Takie małe oszustwo, ale jakże opłacalne! Temperatura sprawi, ze owoce staną się słodsze, a aromat cynamonu rozniesie się pięknie po kuchni :) Dopiero po podgrzaniu całości dodać do wszystkiego jogurt, wymieszać i posypać reszta świeżych owoców.
W wersji bananowo-waniliowej, przed dodaniem jogurtu, dodać do miski łyżeczkę ekstraktu z nasionek wanilii i również wstawić do mikrofalówki. Mamy wtedy zapewniony cudownie waniliowy poranek!
W wersji granatowo-kakaowej, tak samo. Przed dodaniem jogurtu, do miski dodać łyżeczkę kakao i wstawić do mikrofalówki. Na koniec posypujemy granatem oraz ścieramy na wierzch ulubiona czekoladę. Czego chcieć więcej od tak cudownie rozpoczętego dnia?
"Wybuchowy poranek, czyli chrupiąca sałatka z marchewki, fety i świeżej mięty z owocem granatu"
Składniki:
2 marchewki
100g sera feta
½ owocu granatu (same granulki)
1 garść listków świeżej mięty
sok z połówki cytryny
Jak robimy?
Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy do niej pokruszona, większa cześć fety, większa część granulek granatu, sok z połowy cytryny oraz porwane listki mięty. Wszystko mieszamy, przekładamy na duży, ładny talerz i posypujemy wierzch pozostałą feta, granatem i jeszcze odrobiną mięty. Podajemy z pysznymi, ciepłymi i chrupiącymi grzaneczkami. To jest wprost cudowne połączenie smaków - sodka marchewka, kwaskowy i "strzelający" granat, słona feta, świeża mięta.
Przepisy Michała
Kaiserschmarrn (omlet cesarski) z jesiennymi owocami
Składniki:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
łyżeczka cukru
szczypta soli
Owoce:
duża twarda gruszka
duże twarde jabłko
2 śliwki
garść rodzynek
3 łyżki cukru
pół szklanki wody
szczypta cynamonu
kilka goździków
2 łyżki masła
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Gruszkę i jabłko dokładnie umyć, obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Ze śliwek usunąć pestki, pokroić w ćwiartki. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, szczyptę cynamonu, goździki, doprowadzić do wrzenia. Gotować całość minutę po czym dodać owoce i gotować je w cukrze kilka minut. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, dokładnie połączyć. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wmieszać ok. 1/3 piany do żółtek, po czym po połączeniu wmieszać resztę. Wlać przygotowaną masę na rozgrzane masło. Smażyć aż omlet od spodu nabierze złotego koloru. Wtedy przewrócić ciasto i porwać je widelcem na małe kawałki. Obsmażyć uważając, by części omletu pozostały pulchne.
Omlet podawać gorący, posypany cukrem pudrem, razem z przygotowanymi owocami.
Bruschetta z mozzarellą, piniolami i śliwkami w balsamico
Składniki:
kilka kromek dobrej jakości chleba
mozzarella
6 śliwek (najlepiej węgierek)
200 ml octu balsamicznego
kilka listków bazylii
łyżka orzechów piniowych
oliwa extra virgin
sól, pieprz
Przygotowanie:
W rondelku doprowadzić ocet balsamiczny do wrzenia, na małym ogniu gotować do zredukowania (do ok. 10 min). Na suchej patelni podprażyć piniole, „podpiec” kromki chleba z obu stron do chrupkości (można użyć patelni grillowej). Do zredukowanego balsamico, którego konsystencja powinna przypominać syrop, dodać ćwiartki śliwek. Gotować 3 minuty. Listki bazylii porwać. Gotowy, opieczony chleb skropić oliwą. Ułożyć na kromkach plasterki mozzarelli, obsypać piniolami. Delikatnie ułożyć ciepłe śliwki na serze, po czym bruschetty posolić i doprawić pieprzem, obsypać bazylią. Nadmiar przygotowanego balsamico świetnie łączy się z biszkoptami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN