Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Bruschettę przygotowywano już w XV w., a oryginalny przepis prawdopodobnie wymyślili mieszkańcy Toskanii lub Kalabrii. Pewne jest to, że już wtedy ubodzy chłopi zaczęli przypiekać chleb i kłaść na niego pomidory. Klasyczną bruschettę z pomidorami można urozmaicać także mozzarellą, pieczarkami, szynką parmeńską czy awokado – wybór składników zależy tylko od twojej wyobraźni i upodobań.
Bruschetta – oryginalny przepis z akcentem w postaci mozzarelli
Poniżej podajemy przepis na na bruschettę z pomidorami i mozzarellą.
Składniki (na 2-3 porcje):
- pieczywo, np. bułka paryska lub ciabatta;
- oliwa extra vergine;
- czosnek;
- 2 pomidory (np. malinowe);
- bazylia.
Aby urozmaicić oryginalny przepis na bruschettę możesz dodać:
- cebulę dymkę;
- 80 g sera mozzarella.
Przygotowanie:
- Pokrój bułkę na kromki, a ząbek czosnku przekrój na pół. Pieczywo natrzyj ząbkiem i skrop całość oliwą.
- Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę i odsącz z nadmiaru soku. Rozłóż warzywa na bułkach. Jeśli masz ochotę, pokrój na małe kawałki cebulę oraz mozzarellę (możesz ją również zetrzeć), a następnie nałóż je na pieczywo.
- W rozgrzanym do 200℃ piekarniku zapiekaj bruschettę z mozzarellą przez 5 minut, do momentu, aż pieczywo się zarumieni a ser roztopi. Wyjmij grzanki z piekarnika, udekoruj listkiem bazylii oraz dopraw pieprzem i solą.
Bruschetta z pieczarkami i mozzarellą
Nie przepadasz za pomidorami? Wypróbuj bruschettę z serem i pieczarkami. Składniki (na około 30 grzanek):
- 1 długa bagietka;
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek;
- kilka ząbków czosnku;
- 400 g pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 200 g mozzarelli;
- 2 łyżki oleju do smażenia;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pokrój bagietkę na kromki o grubości około 1,5 cm.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj go z oliwą. Tak przygotowaną mieszankę nałóż na każdą kromkę przy pomocy silikonowej szpatułki.
- Pokrój drobno cebulę oraz pieczarki w plasterki. Pokrojone składniki wsyp na rozgrzaną na oleju patelnię. Dopraw je solą i pieprzem. Smaż je do momentu, aż się lekko zrumienią, a sok odparuje. Nałóż składniki na kawałki bagietki.
- Zetrzyj twardą mozzarellę na tarce, a następnie posyp nią pieczarki i cebulę.
- Ułóż tak przygotowane kromki na blasze i włóż je do rozgrzanego na 190℃ piekarnika. Piecz je przez około 5-7 minut, do momentu, aż rozpuści się ser.
Bruschetta z awokado i jajkiem w koszulce
Włoską bruschettę można także urozmaicić pastą z awokado oraz jajkiem w koszulce. Jak to zrobić? Sprawdź.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 kromki chleba;
- ½ ząbka czosnku;
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine;
- 1 dojrzałe awokado;
- 2 jajka;
- 150 g pomidorków koktajlowych;
- sól, pieprz, płatki chilli, bazylia;
- czerwona cebula.
Przygotowanie:
- Opiecz kromki chleba w tosterze lub na patelni grillowej. Przekrój ząbek czosnku na pół i natrzyj nim pieczywo, a następni skrop je oliwą.
- Umyj awokado, przekrój ja na pół. Usuń pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem na talerzu. Dodaj sól i pieprz.
- W garnku zagotuj 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Zamieszaj łyżką, tworząc wir wodny, a w jego środek włóż obrane ze skórki jajko. Gotuj je przez 3-4 min, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyłóż je na talerz, a następnie do wiru w ten sam sposób włóż kolejne jajko.
- Pokrój pomidorki koktajlowe na pół, ułóż je na talerzu. Pokrój drobno cebulę i połóż ją obok pomidorków. Dodaj sól, pieprz oraz listki bazylii.
- Do piekarnika rozgrzanego na do 200℃ włóż kromki. Po około 5-7 minutach wyjmij grzanki i rozsmaruj na nich pastę z awokado. Połóż na nie jajka, dodaj soli i pieprzu oraz płatki chili.
Zdrowa dieta
Bruschetta z oliwkami i szynką parmeńską
Do bruschetty z pomidorami i serem warto dodać zielone oliwki i szynkę parmeńską.
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g pomidorów;
- 2 ząbki czosnku;
- świeża bazylia;
- 100 g zielonych oliwek;
- ser mozzarella;
- 2 ciabatty;
- bakłażan;
- szalotka;
- masło;
- szynka parmeńska;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz.
Składniki na sos:
- gniazda nasienne pomidorów;
- cytryna;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1 łyżka miodu;
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Zalej wrzątkiem pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój je na ćwiartki i wyodrębnij z nich gniazda nasienne. Pozostałe części pomidora pokrój w kostkę i włóż do miski.
- Pokrój czosnek w plastry i wrzuć do miski z pomidorami. Składniki skrop oliwą. Posiekaj liście bazylii i dodaj je do składników w misce. Pokrój oliwki w plastry, a ser w kostkę i wrzuć je do miski. Dolej oliwy i dopraw je solą i pieprzem.
- Pokrój bakłażana w plastry o grubości 1 cm. Polej go oliwą. Rozgrzej patelnię z oliwą i lekko podsmaż na niej kawałki bakłażana. Podsmażone plastry pokrój w kostkę, a następnie pozostaw do przestudzenia. Posiekaj szalotkę. Przestudzone kawałki bakłażana i cebulę wrzuć do miski z pomidorami i wymieszaj ze sobą składniki.
- Pokrój ciabattę na 3 części i podsmaż je na oliwie z odrobiną masła. Wetrzyj w kawałki bułki czosnek i ułóż na nich składniki sałatki.
- Zblenduj ze sobą sok wyciśnięty z cytryny, musztardę, miód, gniazda pomidora oraz małą ilość oliwy. Sos nałóż na wierzch bruschetty.
Zobacz także:
- Jak zrobić słonecznikowiec - przepis na ciasto z masą krówkową
- Piekarnia na Lazurowym Wybrzeżu z niezwykłą historią. "To wyglądało, jak z filmu"
- Jak zrobić danie ratatouille (ratatuj), które rozgrzeje i zachwyci naszych gości? Najlepsze przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images