Wiele osób zastanawia się, jak zrobić danie ratatouille, czytane i czasem zapisywane jako ratatuj, skoro kuchnia francuska kojarzy się ze skomplikowanymi przepisami z trudno dostępnych składników. Nic bardziej mylnego - ratatuj przygotowuje się z produktów doskonale nam znanych. Danie składa się z cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i ziół. Te typowo letnie warzywa dostać można nawet zimą w sklepach spożywczych, a ratatuj o każdej porze roku stanowi pyszne uzupełnienie obiadu. Może być jedzone oddzielnie albo podawane z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami, ale może również stanowić dodatek do potrawy mięsnej.
Przepisy Darii Ładochy
Klasyczne danie ratatuj - przepis
Danie ratatuj swobodnie można modyfikować, dodając ulubione składniki, takie jak pieczarki, kurki czy ugotowane różyczki brokuła. Warto jednak najpierw poznać podstawową, klasyczną wersję ratatuj i dopiero później ją modyfikować zgodnie z naszymi upodobaniami. Do przygotowania 4 porcji klasycznej wersji ratatuj potrzebne są:
- 4 cukinie,
- 4 pomidory,
- 3 zielone lub żółte papryki,
- 1 czerwona papryka,
- 2 bakłażany,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Ratatuj - sposób przygotowania:
- Wykonanie przepisu należy rozpocząć od przygotowania warzyw. Najpierw należy dokładnie umyć cukinię, bakłażany, paprykę i pomidory. Warto pamiętać, że do tego dania nie obiera się cukinii i bakłażana, dlatego skóra powinna być czysta.
- Należy oczyścić bakłażany z szypułek, pokroić w grube plastry, oprószyć solą i odstawić, żeby wypuściły sok. Później wylać wodę i pokroić bakłażana w kostkę.
- Następnie obrać i pokroić cebulę, a czosnek posiekać drobno. W kostkę należy pokroić również paprykę i cukinię.
- Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.
- Na patelni należy rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę.
- Warzywa należy doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem.
- Gdy papryka zmięknie, należy wyłączyć ogień i odstawić ją na bok.
- Następnie na patelnię włożyć bakłażana i smażyć, aż nieco zmięknie i odstawić go na bok.
- Potem podsmażać cukinię, aż zacznie zmieniać kolor na złoty, wtedy należy dodać pomidory, poszatkowaną natkę pietruszki i dusić kilka minut.
- Później należy włożyć pozostałe warzywa, wymieszać je oraz doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
- Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut.
Kurczak zapiekany w ratatuj
Klasyczna wersja ratatuj jest prosta w przygotowaniu i danie to świetnie sprawdzi się z dodatkiem makaronu, kaszy czy ryżu. Ale danie ratatuj można również użyć do zapiekania w nim mięsa. Do przygotowania 4 porcji tej potrawy potrzebne będzie:
- 500 g filetów z kurczaka,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka masła,
- 70 g tartej mozzarelli,
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 1 papryka,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbki czosnku,
- 3½ łyżki oliwy extra vergine,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- ½ szklanki liści świeżej bazylii.
Kurczak zapiekany w ratatuj - sposób przygotowania
- Na początek należy pokroić filety z kurczaka (na 3 paski każdy). Oprószyć je solą, dodać pieprz, paprykę w proszku, oregano, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą wsypać pokrojoną w drobną kostkę cukinię, mieszać ją co jakiś czas, doprawić solą. Kiedy cukinia będzie zarumieniona, przełożyć ją do innego garnka i odstawić.
- Na patelnię z łyżką oliwy włożyć pokrojonego w kosteczkę bakłażana, kiedy zmięknie należy przełożyć go do garnka z cukinią. Analogicznie należy postąpić z papryką - podsmażyć z oliwą z oliwek, a gdy zmięknie, przełożyć ją do garnka z resztą warzyw.
- Na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie należy dodać pomidory krojone z puszki, doprawić solą i pieprzem oraz suszonym oregano. Gotować sos mieszając, pod koniec można dodać również listki świeżej bazylii.
- Połowę sosu należy odłożyć, drugą część zostawić na patelni i dodać podsmażone wcześniej warzywa - zagotować całość i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzch położyć paski mięsa, na nich drobne kawałki masła i przykryć to odłożonym wcześniej sosem pomidorowym.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Potrawę wyjąć na chwilę, posypać tartym serem i piec jeszcze chwilę, do momentu aż ser się rozpuści.
Zobacz także:
- Kuchnie z całego świata. Czas na francuskie smaki
- Auguste Escoffier był mistrzem kuchni francuskiej. "Przeniósł doświadczenie wojskowe do współczesnych restauracji"
- Mikołaj Rey z wizytą we francuskim Grasse. "To jest naprawdę coś wspaniałego"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Eva Gruendemann/Getty Images