Domowe cukierki z naturalną witaminą C - prosty przepis

cukierki
Domowe cukierki z naturalną witaminą C 
Źródło: Getty Image
Zdrowe cukierki, w dodatku przygotowane samodzielnie? Wbrew pozorom to naprawdę proste. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w trzy składniki, nasz przepis na domowe cukierki i wykonać go krok po kroku.

Domowe, samodzielnie zrobione cukierki dają nam pewność, co tak naprawdę znalazło się w ich składzie. Te z naszego przepisu oczywiście zawierają cukier, ale nie ma w nich innych, niezdrowych i niepotrzebnych barwników czy konserwantów. Poza tym zawierają naturalny sok owocowy, a razem z nim cenne witaminy.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Przepis na domowe cukierki

Składniki:

  • 200 ml kwaśnego soku z pomarańczy
    • 200 g cukru
      • 7 gramów sproszkowanego agar agar

        Domowe cukierki – sposób przygotowania

        • Na patelnię wlać sok, dodać cukier i agar agar – wszystko dokładnie wymieszać.
          • Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
            • Powstała masa cukierkowa powinna być gęsta i ciągnąca się.
              • Gotową masę cukierkową wylać na większą sylikonową formę, masa powinna mieć grubość ok. 4 mm.
                • Zostawić do ostygnięcia i pozwolić zastygnąć.
                  • Masę posypać cukrem pudrem, poprzecinać w paseczki i zawinąć w ślimaczki.
                    • Domowe cukierki gotowe!

                      Zobacz także:

                      Autor: Diana Ryściuk

                      Źródło: MMC

                      Źródło zdjęcia głównego: fStop

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana