witamina C

    witamina C

    Podnosi odporność organizmu i pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia, jest więc szczególnie ważna teraz, jesienią i w czasie pandemii. Witamina C przynosi naszemu organizmowi wiele korzyści. Ta, którą znajdziemy w naturalnych produktach jest dużo bardziej cenna i aktywna niż w tabletkach. Które owoce i warzywa zawierają jej najwięcej? O tym mówił podróżnik kulinarny Mikołaj Rey.

    Papryka ma bardzo dużo witaminy C. - Jest jej dużo więcej niż w cytrynie i zielonej pietruszce - wyjaśnia Daria Ładocha, za sprawą której w naszej kuchni zapachniało dziś papryką. I co istotne, witamina C zawarta w papryce nie ulega degradacji pod wpływem pieczenia, duszenia i smażenia. Skorzystajcie z przepisów Darii Ładochy!

    Dzika róża to najbogatsze źródło witaminy C, jakie znajdziemy w Polsce. Zawiera również karoteny. W kuchni można wykorzystać ją do zrobienia cukru i soli różanej, miodu różanego i konfitury. A jak najefektywniej wykorzystać ją w kosmetyce? Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska dowiedziała się jak używać olejku i wody różanej. Czemu olej różany należy do najdroższych na świecie?

    Kapusta kiszona to jedno z naturalnych źródeł witaminy C. Jakie ma inne właściwości? Czy kapusta kiszona jest rzeczywiście ciężkostrawna? Kto nie powinien jej jeść? O tym prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.

    Dzika róża to sezonowa roślina o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Czy wiedzieliście, że owoc dzikiej róży ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy? I w jakiej formie róża najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.

    Co jadała dawniej polska szlachta? Mikołaj Rey rusza śladami Sarmatów na Podlasie, by poznać tamtejszą kuchnię i odkryć cudowne właściwości żurawiny. Razem z Krzysztofem Sawickim przygotował indyka podawanego w sosie żurawinowym na kurkach.

    Kapusta zawiera dużo witaminy C. Dostępna o każdej porze roku. Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z kapusty. Kotlety ziemniaczane z kapustą, zupę pomidorową z kapustą kiszoną, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówkę z kiszoną kapustą. Zobaczcie nowy patent na kapustę a la Starmach!

    Źle, jeśli mamy niedobór witamin, źle jeśli spożywamy je w nadmiarze. Jak zachować równowagę? Czy powinniśmy przyjmować witaminy w tabletkach i co wiemy o witaminach? O to zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN dr. Pawła Grzesiowskiego. Najważniejsze, żebyśmy pamiętali, że witaminy w większości nie są zużywane w nadmiernych ilościach w trakcie infekcji - mówił. Po co nam zatem suplementy diety? - Zupełnie nie rozumiem tego trendu, 80 proc. ludzi łyka coś, każdy ma swoją tabletkę - mówił.