"Nie siadaj na zimnym betonie", "nie wychodź ze świeżo umytą głową" - to zdrowotne mądrości, które powtarzają nasi dziadkowie oraz rodzice. Czy jest w nich ziarno prawdy? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Michał Domaszewski, lekarz medycyny rodzinnej.
Kiedy nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, często słyszymy o tym, że może nam pomóc askorbinian sodu. Co kryje się pod tą skomplikowaną nazwą? Askorbinian sodu jest to substancja syntetyczna stosowana często jako przeciwutleniacz w żywności, a także suplement diety pomagający uzupełnić niedobory witaminy C w organizmie.
Pomelo wyróżnia się spośród innych cytrusów szczególnie swoim rozmiarem. Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na jego wielkość, ale również na wartości odżywcze owocu. Jest np. bogaty w witaminę C. Zobacz, jakie inne właściwości posiada.
Wraz z wiekiem pojawia się na twarzy coraz więcej zmarszczek. Choć czasu nie da się zatrzymać, to można korzystać z zabiegów i kosmetyków, które spłycą lub zniwelują zagłębienia.
Zdrowe cukierki, w dodatku przygotowane samodzielnie? Wbrew pozorom to naprawdę proste. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w trzy składniki, nasz przepis na domowe cukierki i wykonać go krok po kroku.
Podnosi odporność organizmu i pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia, jest więc szczególnie ważna teraz, jesienią i w czasie pandemii. Witamina C przynosi naszemu organizmowi wiele korzyści. Ta, którą znajdziemy w naturalnych produktach jest dużo bardziej cenna i aktywna niż w tabletkach. Które owoce i warzywa zawierają jej najwięcej? O tym mówił podróżnik kulinarny Mikołaj Rey.
Rokitnik zwyczajny to krzew niemalże nadzwyczajny ze względu na zawartość wielu pożytecznych i prozdrowotnych składników. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Mikołaj Rey opowiedział nam o przetworach z rokitnikiem w roli głównej oraz zabrał na plantację tego krzewu.
Tarnina to krzew, który znamy głównie z lasów i polnych dróg. Gatunek ten przyciąga nasz wzrok głównie jesienią, kiedy to na gałązkach pojawiają się granatowe, krągłe owoce. Jakie są ich właściwości? O tym opowiedział nam Jan Motyka, etnobotanik.
Papryka ma bardzo dużo witaminy C. - Jest jej dużo więcej niż w cytrynie i zielonej pietruszce - wyjaśnia Daria Ładocha, za sprawą której w naszej kuchni zapachniało dziś papryką. I co istotne, witamina C zawarta w papryce nie ulega degradacji pod wpływem pieczenia, duszenia i smażenia. Skorzystajcie z przepisów Darii Ładochy!
Dzika róża to najbogatsze źródło witaminy C, jakie znajdziemy w Polsce. Zawiera również karoteny. W kuchni można wykorzystać ją do zrobienia cukru i soli różanej, miodu różanego i konfitury. A jak najefektywniej wykorzystać ją w kosmetyce? Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska dowiedziała się jak używać olejku i wody różanej. Czemu olej różany należy do najdroższych na świecie?
Kapusta kiszona to jedno z naturalnych źródeł witaminy C. Jakie ma inne właściwości? Czy kapusta kiszona jest rzeczywiście ciężkostrawna? Kto nie powinien jej jeść? O tym prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
Dzika róża to sezonowa roślina o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Czy wiedzieliście, że owoc dzikiej róży ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy? I w jakiej formie róża najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
Co jadała dawniej polska szlachta? Mikołaj Rey rusza śladami Sarmatów na Podlasie, by poznać tamtejszą kuchnię i odkryć cudowne właściwości żurawiny. Razem z Krzysztofem Sawickim przygotował indyka podawanego w sosie żurawinowym na kurkach.
Kapusta zawiera dużo witaminy C. Dostępna o każdej porze roku. Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z kapusty. Kotlety ziemniaczane z kapustą, zupę pomidorową z kapustą kiszoną, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówkę z kiszoną kapustą. Zobaczcie nowy patent na kapustę a la Starmach!
Źle, jeśli mamy niedobór witamin, źle jeśli spożywamy je w nadmiarze. Jak zachować równowagę? Czy powinniśmy przyjmować witaminy w tabletkach i co wiemy o witaminach? O to zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN dr. Pawła Grzesiowskiego. Najważniejsze, żebyśmy pamiętali, że witaminy w większości nie są zużywane w nadmiernych ilościach w trakcie infekcji - mówił. Po co nam zatem suplementy diety? - Zupełnie nie rozumiem tego trendu, 80 proc. ludzi łyka coś, każdy ma swoją tabletkę - mówił.