Witamina C wzmacnia odporność i ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale także na skórę.
"Nie siadaj na zimnym betonie", "nie wychodź ze świeżo umytą głową" - to zdrowotne mądrości, które powtarzają nasi dziadkowie oraz rodzice. Czy jest w nich ziarno prawdy? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Michał Domaszewski, lekarz medycyny rodzinnej.
Kiedy nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, często słyszymy o tym, że może nam pomóc askorbinian sodu. Co kryje się pod tą skomplikowaną nazwą? Askorbinian sodu jest to substancja syntetyczna stosowana często jako przeciwutleniacz w żywności, a także suplement diety pomagający uzupełnić niedobory witaminy C w organizmie.
Dermatolog wskazuje, co powinno zwrócić naszą uwagę.
Pomelo wyróżnia się spośród innych cytrusów szczególnie swoim rozmiarem. Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na jego wielkość, ale również na wartości odżywcze owocu. Jest np. bogaty w witaminę C. Zobacz, jakie inne właściwości posiada.
Wraz z wiekiem pojawia się na twarzy coraz więcej zmarszczek. Choć czasu nie da się zatrzymać, to można korzystać z zabiegów i kosmetyków, które spłycą lub zniwelują zagłębienia.
Zdrowe cukierki, w dodatku przygotowane samodzielnie? Wbrew pozorom to naprawdę proste. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w trzy składniki, nasz przepis na domowe cukierki i wykonać go krok po kroku.
"Jej spożycie powinni zwiększyć palacze"
Dorota Szelągowska też zdradziła swój patent.
Podnosi odporność organizmu i pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia, jest więc szczególnie ważna teraz, jesienią i w czasie pandemii. Witamina C przynosi naszemu organizmowi wiele korzyści. Ta, którą znajdziemy w naturalnych produktach jest dużo bardziej cenna i aktywna niż w tabletkach. Które owoce i warzywa zawierają jej najwięcej? O tym mówił podróżnik kulinarny Mikołaj Rey.
Rokitnik zwyczajny to krzew niemalże nadzwyczajny ze względu na zawartość wielu pożytecznych i prozdrowotnych składników. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Mikołaj Rey opowiedział nam o przetworach z rokitnikiem w roli głównej oraz zabrał na plantację tego krzewu.
Tarnina to krzew, który znamy głównie z lasów i polnych dróg. Gatunek ten przyciąga nasz wzrok głównie jesienią, kiedy to na gałązkach pojawiają się granatowe, krągłe owoce. Jakie są ich właściwości? O tym opowiedział nam Jan Motyka, etnobotanik.
Papryka ma bardzo dużo witaminy C. - Jest jej dużo więcej niż w cytrynie i zielonej pietruszce - wyjaśnia Daria Ładocha, za sprawą której w naszej kuchni zapachniało dziś papryką. I co istotne, witamina C zawarta w papryce nie ulega degradacji pod wpływem pieczenia, duszenia i smażenia. Skorzystajcie z przepisów Darii Ładochy!
Dzika róża to najbogatsze źródło witaminy C, jakie znajdziemy w Polsce. Zawiera również karoteny. W kuchni można wykorzystać ją do zrobienia cukru i soli różanej, miodu różanego i konfitury. A jak najefektywniej wykorzystać ją w kosmetyce? Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska dowiedziała się jak używać olejku i wody różanej. Czemu olej różany należy do najdroższych na świecie?
Kapusta kiszona to jedno z naturalnych źródeł witaminy C. Jakie ma inne właściwości? Czy kapusta kiszona jest rzeczywiście ciężkostrawna? Kto nie powinien jej jeść? O tym prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
Dzika róża to sezonowa roślina o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Czy wiedzieliście, że owoc dzikiej róży ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy? I w jakiej formie róża najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
Co jadała dawniej polska szlachta? Mikołaj Rey rusza śladami Sarmatów na Podlasie, by poznać tamtejszą kuchnię i odkryć cudowne właściwości żurawiny. Razem z Krzysztofem Sawickim przygotował indyka podawanego w sosie żurawinowym na kurkach.
Kapusta zawiera dużo witaminy C. Dostępna o każdej porze roku. Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z kapusty. Kotlety ziemniaczane z kapustą, zupę pomidorową z kapustą kiszoną, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówkę z kiszoną kapustą. Zobaczcie nowy patent na kapustę a la Starmach!
Źle, jeśli mamy niedobór witamin, źle jeśli spożywamy je w nadmiarze. Jak zachować równowagę? Czy powinniśmy przyjmować witaminy w tabletkach i co wiemy o witaminach? O to zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN dr. Pawła Grzesiowskiego. Najważniejsze, żebyśmy pamiętali, że witaminy w większości nie są zużywane w nadmiernych ilościach w trakcie infekcji - mówił. Po co nam zatem suplementy diety? - Zupełnie nie rozumiem tego trendu, 80 proc. ludzi łyka coś, każdy ma swoją tabletkę - mówił.