Witamina C - zalety
Witamina C podnosi odporność organizmu. Pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia – może skrócić czas trwania choroby, ale nie jest prawdą, że bezpośrednio zapobiega przeziębieniom. Posiada właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych. Przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości. Ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Chroni organizm przed zmianami nowotworowymi przez usuwanie wolnych rodników. Reguluje działanie układu nerwowego.
Dzienna jej dawka to 40-75 mg u dziecka, a człowieka dorosłego 75-100 mg.
Co ważne, witamina C jest rozpuszczalna w wodzie.
Organizm nie może jej magazynować, każdego dnia musimy ją uzupełniać
- podkreśla Mikołaj Rey, podróżnik kulinarny.
Niedobór witaminy C powoduje wiele schorzeń, m.in. szkorbut i anemię. Pogarsza się też stan skóry, która staje się szorstka, wiotka i pojawiają się na niej zmarszczki.
Naturalna witamina C
Witamina C w naturalnych produktach jest cenniejsza niż syntetyczny kwas askorbinowy w tabletkach - lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje w organizmie.
Wbrew powszechnej opinii, cytryna wcale nie zawiera jej aż tak dużo.
Ma sporo, ale nie jest mistrzynią. Żeby osiągnąć poziom, który jest nam potrzebny na co dzień, potrzebujemy soku aż z 3 całych cytryn
- wyjaśnia Mikołaj Rey w Dzień Dobry TVN
Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C?
Owoce i warzywa z największą zawartością witaminy C to:
- dzika róża,
- rokitnik,
- dereń,
- czarna porzeczka,
- natka pietruszki,
- papryka czerwona,
- chrzan,
- brukselka,
- papryka zielona
- kalafior.
Uwaga! Bardzo łatwo dochodzi do jej strat podczas gotowania. Najlepsze więc będą produkty surowe albo gotowane na parze.
Zobacz też:
Jak dbać o odporność w czasie pandemii? "Korzystajmy z tego, co rośnie wokół nas"
Dziki bez - naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje. Poznaj jego właściwości
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.