Kazimierz Funk to imię i nazwisko, które nie jest powszechnie zdane. A szkoda, bo Funk był jednym z najwybitniejszych polskich naukowców. To dzięki niemu poznaliśmy witaminy i ich rolę w organizmie człowieka.
Kiedy powinno się go suplementować?
Co jeść, aby uniknąć problemów?
Oto lista jego osiągnięć.
Masło na co dzień gości na naszych stołach. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, ale również składnikiem potraw i deserów.
Czekolada to nie tylko słodki rarytas uwielbiany przez dzieci i dorosłych. W wyniku badań przeprowadzonych przez polskich naukowców od niedawna może być też doskonałym składnikiem zdrowej diety. Czym jest czekolada funkcjonalna opowiedział reporterowi Marcinowi Sawickiemu w Dzień Dobry TVN profesor Sławomir Wilczyński.
Olej z dyni, a właściwie olejek z pestek dyni, znalazł szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, a także w kosmetyce. Pomaga wzmocnić włosy, nawilżyć skórę, zwalczyć pasożyty.
W pierwszych miesiącach życia malucha mleko mamy lub mleko początkowe dostarcza mu wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Jednak im pociecha staje się starsza, tym wzrasta jej zapotrzebowanie na witaminy oraz mikro i makroelementy.
W sezonie letnim matka natura rozpieszcza nas smakiem różnorodnych owoców. Truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jagody, czy egzotyczne melony i ananasy. Wybór jest naprawdę duży. Który z przysmaków jest najzdrowszy? Ta odpowiedź może was zdziwić. Jak się okazuje, najwięcej korzystnych właściwości ma mały, niepozorny owoc, który, choć rośnie w Polsce, wciąż jest mało znany.
jej niedobór może mieć poważne konsekwencje zdrowotne m.in. powodować bezpłodność.
Kiedy nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, często słyszymy o tym, że może nam pomóc askorbinian sodu. Co kryje się pod tą skomplikowaną nazwą? Askorbinian sodu jest to substancja syntetyczna stosowana często jako przeciwutleniacz w żywności, a także suplement diety pomagający uzupełnić niedobory witaminy C w organizmie.
Witamina D to jedna z ważniejszych substancji, których potrzebuje nasz organizm. Wspomaga pracę układu krążenia oraz nerwowego. Wzmacnia odporność, a także przyspiesza regenerację wątroby. Jednak jej najważniejszym zadaniem jest wzmacnianie układu kostnego i ochrona przed osteoporozą. Badacze postanowili sprawdzić, czy witamina faktycznie chroni przed tą chorobą. Wnioski, do których doszli mogą zaskakiwać.
Durian jest owocem popularnym w krajach Azji Południowo-Wschodniej. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się go w leczeniu anemii i zwalczaniu dolegliwości żołądkowych.
Główny Inspektorat Farmaceutyczny podjął decyzję o wycofaniu z aptek w całym kraju dwóch preparatów. Pierwszy stosowany jest w leczeniu arytmii, drugi przyjmują pacjenci z niedoborami witaminy C. O które dokładanie farmaceutyki chodzi?
Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują przede wszystkim jajka, dlatego dobrze wiedzieć, jakie mają wartości odżywcze. Które jaja najlepiej kupować? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Kornelia Westergaard, technolog żywienia.
Przesilenie wiosenne sprzyja pogorszeniu samopoczucia. Senność, brak sił i problemy z koncentracją. Jak sobie z tym radzić? Pomocne mogą okazać się adaptogeny, czyli nietoksyczne rośliny, które niwelują skutki stresu i poprawiają wytrzymałość organizmu. Jak je dobierać? O tym opowiedziała nam Agnieszka Cegielska, propagatorka naturalnego stylu życia.
Witamina E to niezwykle ważna substancja, bez której organizm człowieka nie może obejść. Jakie ma właściwości? Gdzie jej szukać? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Martą Jachym, dietetykiem klinicznym.
Wiele osób wspomina tran jako zmorę z dzieciństwa, kiedy był podawany w przedszkolu czy szkole i zdecydowanie nie zachwycał smakiem. Dziś to się zmieniło i specyfik ten można podawać maluchom w wielu formach. Do dyspozycji mamy tran w kapsułkach, płynie, tabletkach do żucia czy nawet pod postacią żelków!
Pomidory, ogórki czy truskawki najlepiej smakują latem, ale również i w sezonie zimowym są owoce i warzywa, które mają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. To czas cytrusów, imbiru, a także kiszonej kapusty. Warto po nie sięgać.
Długość psiego życia znacząco się wydłuża. Wszystko dzięki temu, że właściciele czworonogów karmią je rozsądniej i lepiej – wykorzystują karmę wysokiej jakości, bogatą w składniki odżywcze, a nie odpadki ze stołu, tak jak miało to miejsce kiedyś. Mają też wiedzę na temat tego, jakie witaminy dla psa są niezbędne.
Olej z kryla pomoże we wzmocnieniu odporności całego organizmu, a ponadto wywrze pozytywny wpływ na skórę i włosy. W jakich ilościach należy go spożywać?
Ryboflawina jest inną nazwą witaminy B2. Odgrywa ona ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku oraz ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Wspomaga też system immunologiczny. Znajdziemy ją w mleku, jajach, mięsie kurczaka i kaszach.
Naukowcy z University of East Anglia uważają, że zakrapianie witaminy A do nosa może pomóc odzyskać węch osobom, które mają z nim problem na skutek zakażenie koronawirusem. Trwają badania, które mają to potwierdzić.
"Ma tyle witaminy C co cytrusy"
"Jej spożycie powinni zwiększyć palacze"
Aronia to jeden z najzdrowszych owoców i mimo że mamy ją na wyciągniecie ręki, to zupełnie jej nie doceniamy. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Jakie ma wartości odżywcze? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Agnieszką Cegielską, dziennikarką i propagatorką zdrowego stylu życia.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie to witaminy z grupy B i witamina C. Zapotrzebowanie na nie jest różne i zależne od takich czynników jak stan fizjologiczny. Występują w produktach roślinnych i zwierzęcych.
Zupy są zdrowe, sycące i - wbrew pozorom - wcale nie tuczą. Mimo tylu zalet, na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu i które z nich są najbardziej wartościowe?