Kazimierz Funk to imię i nazwisko, które nie jest powszechnie zdane. A szkoda, bo Funk był jednym z najwybitniejszych polskich naukowców. To dzięki niemu poznaliśmy witaminy i ich rolę w organizmie człowieka.
Czekolada to nie tylko słodki rarytas uwielbiany przez dzieci i dorosłych. W wyniku badań przeprowadzonych przez polskich naukowców od niedawna może być też doskonałym składnikiem zdrowej diety. Czym jest czekolada funkcjonalna opowiedział reporterowi Marcinowi Sawickiemu w Dzień Dobry TVN profesor Sławomir Wilczyński.
Olej z dyni, a właściwie olejek z pestek dyni, znalazł szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, a także w kosmetyce. Pomaga wzmocnić włosy, nawilżyć skórę, zwalczyć pasożyty.
W sezonie letnim matka natura rozpieszcza nas smakiem różnorodnych owoców. Truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jagody, czy egzotyczne melony i ananasy. Wybór jest naprawdę duży. Który z przysmaków jest najzdrowszy? Ta odpowiedź może was zdziwić. Jak się okazuje, najwięcej korzystnych właściwości ma mały, niepozorny owoc, który, choć rośnie w Polsce, wciąż jest mało znany.
Kiedy nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, często słyszymy o tym, że może nam pomóc askorbinian sodu. Co kryje się pod tą skomplikowaną nazwą? Askorbinian sodu jest to substancja syntetyczna stosowana często jako przeciwutleniacz w żywności, a także suplement diety pomagający uzupełnić niedobory witaminy C w organizmie.
Witamina D to jedna z ważniejszych substancji, których potrzebuje nasz organizm. Wspomaga pracę układu krążenia oraz nerwowego. Wzmacnia odporność, a także przyspiesza regenerację wątroby. Jednak jej najważniejszym zadaniem jest wzmacnianie układu kostnego i ochrona przed osteoporozą. Badacze postanowili sprawdzić, czy witamina faktycznie chroni przed tą chorobą. Wnioski, do których doszli mogą zaskakiwać.
Durian jest owocem popularnym w krajach Azji Południowo-Wschodniej. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się go w leczeniu anemii i zwalczaniu dolegliwości żołądkowych.
Główny Inspektorat Farmaceutyczny podjął decyzję o wycofaniu z aptek w całym kraju dwóch preparatów. Pierwszy stosowany jest w leczeniu arytmii, drugi przyjmują pacjenci z niedoborami witaminy C. O które dokładanie farmaceutyki chodzi?
Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują przede wszystkim jajka, dlatego dobrze wiedzieć, jakie mają wartości odżywcze. Które jaja najlepiej kupować? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Kornelia Westergaard, technolog żywienia.
Przesilenie wiosenne sprzyja pogorszeniu samopoczucia. Senność, brak sił i problemy z koncentracją. Jak sobie z tym radzić? Pomocne mogą okazać się adaptogeny, czyli nietoksyczne rośliny, które niwelują skutki stresu i poprawiają wytrzymałość organizmu. Jak je dobierać? O tym opowiedziała nam Agnieszka Cegielska, propagatorka naturalnego stylu życia.
Witamina E to niezwykle ważna substancja, bez której organizm człowieka nie może obejść. Jakie ma właściwości? Gdzie jej szukać? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Martą Jachym, dietetykiem klinicznym.
Wiele osób wspomina tran jako zmorę z dzieciństwa, kiedy był podawany w przedszkolu czy szkole i zdecydowanie nie zachwycał smakiem. Dziś to się zmieniło i specyfik ten można podawać maluchom w wielu formach. Do dyspozycji mamy tran w kapsułkach, płynie, tabletkach do żucia czy nawet pod postacią żelków!
Pomidory, ogórki czy truskawki najlepiej smakują latem, ale również i w sezonie zimowym są owoce i warzywa, które mają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. To czas cytrusów, imbiru, a także kiszonej kapusty. Warto po nie sięgać.
Długość psiego życia znacząco się wydłuża. Wszystko dzięki temu, że właściciele czworonogów karmią je rozsądniej i lepiej – wykorzystują karmę wysokiej jakości, bogatą w składniki odżywcze, a nie odpadki ze stołu, tak jak miało to miejsce kiedyś. Mają też wiedzę na temat tego, jakie witaminy dla psa są niezbędne.
Olej z kryla pomoże we wzmocnieniu odporności całego organizmu, a ponadto wywrze pozytywny wpływ na skórę i włosy. W jakich ilościach należy go spożywać?
Ryboflawina jest inną nazwą witaminy B2. Odgrywa ona ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku oraz ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Wspomaga też system immunologiczny. Znajdziemy ją w mleku, jajach, mięsie kurczaka i kaszach.
Naukowcy z University of East Anglia uważają, że zakrapianie witaminy A do nosa może pomóc odzyskać węch osobom, które mają z nim problem na skutek zakażenie koronawirusem. Trwają badania, które mają to potwierdzić.
Aronia to jeden z najzdrowszych owoców i mimo że mamy ją na wyciągniecie ręki, to zupełnie jej nie doceniamy. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Jakie ma wartości odżywcze? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Agnieszką Cegielską, dziennikarką i propagatorką zdrowego stylu życia.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie to witaminy z grupy B i witamina C. Zapotrzebowanie na nie jest różne i zależne od takich czynników jak stan fizjologiczny. Występują w produktach roślinnych i zwierzęcych.
Zupy są zdrowe, sycące i - wbrew pozorom - wcale nie tuczą. Mimo tylu zalet, na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu i które z nich są najbardziej wartościowe?