Owoc durian – właściwości, zapach, zastosowanie w medycynie i w kuchni

Durian
Owoc durianu
Źródło: Penpak Ngamsathain/Getty Images
Durian jest owocem popularnym w krajach Azji Południowo-Wschodniej. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się go w leczeniu anemii i zwalczaniu dolegliwości żołądkowych. Właściwości duriana znajdują również zastosowanie w obniżaniu gorączki i łagodzeniu stanów depresyjnych.

Durian to owoc ceniony w kuchni azjatyckiej. Odznacza się nieprzyjemnym i odurzającym zapachem, a przy tym wykwintnym smakiem. Owoc durian stanowi bogactwo witamin i minerałów. Sok z liści owocu wykazuje różne właściwości zdrowotne, m.in. usprawnia pracę wątroby.

Co to jest durian? Zapach owocu durian

Durian jest owocem pochodzącym z rejonów Indonezji, ale występuje na terenie praktycznie całej Azji Południowo-Wschodniej. Ma owalny kształt, a jasny, kremowy miąższ skrywa się pod grubą, zielonkawą skórką pokrytą gęstymi kolcami. Owoc durian może osiągać do 40 cm długości i nawet 4 kg wagi. Roślina, która wydaje ten owoc, wywodzi się z rodziny ślazowatych i nazywana jest durianem właściwym lub zybuczkowcem właściwym. Jest to wiecznie zielone i bardzo wysokie drzewo o kremowo-żółtych i mocno pachnących kwiatach.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Najbardziej charakterystyczną cechą owocu durian jest jego intensywny, nieprzyjemny i odurzający zapach, przez który nazywany jest najbardziej śmierdzącym owocem świata. Woń ta wydzielana jest przez miąższ owocu, czego celem jest odstraszanie szkodników. W krajach azjatyckich nierzadko można spotkać zakazy transportu czy spożywania duriana na lotniskach, w pojazdach komunikacji miejskiej oraz w hotelach. Mimo nieprzyjemnego zapachu, owoc durian jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, gdyż posiada unikalne walory smakowe. Miąższ owocu określany jest jako budyniowy, wykwintny, z wyraźną nutą migdałów.

Durian – właściwości

Właściwości duriana od lat znajdują zastosowanie w azjatyckiej medycynie ludowej i wynikają z zawartych w nim związków, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Owoc ten stanowi bogate źródło witamin, m.in. A i C, z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy) oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, sód, fosfor, cynk i mangan. Durian dostarcza także błonnika pokarmowego, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i wspiera procesy trawienne.

Owoc durian wykorzystywany jest przy dolegliwościach żołądkowych, zwłaszcza spowodowanych podrażnieniem błony śluzowej żołądka ostrymi przyprawami i daniami. W medycynie tradycyjnej szerokie zastosowanie ma sok otrzymywany z liści duriana, który wykazuje właściwości przeciwgorączkowe, przyczynia się do poprawy nastroju oraz działa antydepresyjnie. Ponadto sok z liści duriana usprawnia pracę wątroby i zwiększa naturalną odporność organizmu, dzięki czemu zmniejsza podatność na różnego rodzaju infekcje. Znajduje także zastosowanie w pomocniczym leczeniu anemii.

Owocu durian nie należy łączyć z alkoholem, gdyż badania naukowe wskazują, że może to skutkować uszkodzeniem wątroby. Wynika to z zawartości siarczanów w miąższu owocu, które mogą prowadzić do zaburzenia metabolizmu alkoholu. Z duriana otrzymuje się także wyciągi, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Zawarte w owocu witaminy i minerały przyczyniają się do poprawy kondycji i wyglądu skóry, zwiększają jej elastyczność, posiadają także właściwości przeciwzmarszczkowe.

Durian – jak jeść? Cukierki z duriana 

Durian w Polsce jest owocem praktycznie niedostępnym, gdyż nie nadaje się do długotrwałego transportu. Kupując świeży owoc, należy go zjeść niemal natychmiast. Po przekrojeniu durian może być przechowywany w lodówce maksymalnie 1 dzień, gdyż miąższ szybko zaczyna fermentować. W kuchni azjatyckiej owoc durian jest szeroko wykorzystywany. Spożywa się go w postaci surowej, smażonej, gotowanej, pieczonej i suszonej. Z owocu durian otrzymuje się przeciery znajdujące zastosowanie do aromatyzowania lodów, ciast oraz napojów, a także kisiele, budynie i różne przetwory.

Przepisy na duriana to np. sos z owocu podawany z ryżem jaśminowym, smażony durian z dodatkiem soli serwowany z frytkami oraz chipsy z suszonych owoców. Durian często zestawiany jest z mielonym mięsem i ostrymi przyprawami, stanowi również dodatek do zup. Jadalne są również pestki owocu durian, jednak nie zaleca się spożywać ich w formie surowej, gdyż mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia. Pestki duriana należy poddać obróbce termicznej, np. prażeniu, wówczas nabierają smaku przypominającego orzechy. W Polsce dostępne są cukierki z duriana posiadające charakterystyczny smak i zapach, a także ciastka mochi zawierające pastę z duriana. W jedzeniu tego rodzaju produktów wskazane jest jednak zachowanie umiaru, gdyż słodycze z duriana bardzo często są wzbogacane cukrem, konserwantami oraz sztucznymi barwnikami i aromatami.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości