Przygotowywanie domowych przetworów to dla niektórych dobra zabawa, a bywa, że i oszczędność. Nie tylko pieniędzy, ale również zdrowia. Do większości gotowych dżemów, soków, konfitur, powideł i innych wyrobów, producenci dodają konserwanty, sztuczne polepszacze smaku, barwniki, a także znacznie więcej cukru niż w przypadku domowych wersji. Gdy sami przygotowujemy przetwory, to my decydujemy, ile cukru lub jego zamiennika się w nich znajdzie.
Cukier, najczęściej ten biały, stosowany powszechnie w przygotowywaniu deserów i przetworów, ma wysoki indeks glikemiczny i bardzo dużo kalorii. Poniżej przedstawiamy listę jego zamienników.
Produkty, którymi można zastąpić cukier w przetworach:
- ksylitol,
- stewia,
- erytrytol,
- miód,
- daktyle.
Zamiast cukru - ksylitol do przetworów
Ksylitol to naturalna substancja słodząca, którą pozyskuje się z kory brzozy. Czasami zamiennie stosowane jest określenie "cukier brzozowy". Może nieco przypominać zwykły cukier, ponieważ jest biały, sypki i oczywiście słodki, ale w nieco inny sposób. Różnią go przede wszystkim cenne właściwości. W porównaniu do cukru białego, ksylitol zawiera aż o 40% mniej kalorii, ma niski indeks glikemiczny (wartość 9, podczas gdy cukru białego wynosi 70), powoduje zmniejszanie wzrostu poziomu glukozy we krwi, a także wspomaga zachowanie mineralizacji zębów. To naprawdę wyjątkowa zaleta, biorąc pod uwagę, jak destrukcyjnie nadmiar cukru wpływa na zęby. Może być też stosowany przez diabetyków, ponieważ nie powoduje gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi.
Konfitury to jedne z najbardziej słodzonych przetworów owocowych. Doskonałą konsystencję zapewnia im właściwa proporcja między cukrem, a owocami, która wynosi zwykle 1:1. Ksylitol stanowiący zamiennik cukru w konfiturze, należy zastosować w identycznej proporcji. To nadal dużo słodzika, ale o znacznie lepszych właściwościach. Do przygotowania domowego dżemu należy użyć go nieco mniej– wystarczy 600-800 g na 1 kg owoców. Nieco mniej słodzika "potrzebuje" marmolada. Na kilogram owoców wystarczy użyć 500-600 g ksylitolu. Do powideł, najczęściej powstających ze śliwek, możemy dodać go jeszcze mniej, około 250 g na kilogram owoców. Z kolei w domowych syropach proporcje są zupełnie inne – na około litr soku trzeba użyć więcej, bo około 1,5 kg ksylitolu.
Zamiast cukru - stewia do przetworów
Stewia to kolejna, popularna alternatywa dla zwykłego, białego cukru. Pozyskiwana jest z rośliny, której przyroda stworzyła ponad 200 gatunków. Najpopularniejszym jest Stevia rebaudiana, która zawiera najwięcej naturalnych substancji słodzących. Ma intensywniejszy smak, dlatego do słodzenia używa się jej mniej. Stewia, podobnie jak ksylitol, nie powoduje wzrostu insuliny we krwi, dlatego może być spożywana przez diabetyków. Doceniają ją również osoby będące na odchudzających dietach, ponieważ nie posiada... kalorii! A ze względu na właściwości grzybobójcze, przetwory, które są nią słodzone, powinny mieć wydłużony termin przydatności. Jeśli chodzi o proporcje, są one różne, w zależności od przepisu – zwykle jednak jest to łyżeczka na 500g, a niekiedy na kilogram owoców.
Zamiast cukru – erytrytol do przetworów
Erytrytol naturalnie występuje w przyrodzie jako sacharyd, czyli niskokaloryczny cukier obecny w niektórych warzywach, owocach, grzybach, wodorostach oraz w winie. Podobnie, jak stewia, również niemal nie zawiera kalorii i jest zalecany diabetykom oraz osobom na dietach odchudzających. W internecie nie brakuje opinii, że jest lepszy w smaku od nieco gorzkawego ksylitolu. Poza tym jego spożycie wywołuje całkiem przyjemne uczucie chłodu w jamie ustnej. Przypomina cukier, ale jest nieco mniej słodki od niego - dla uzyskania słodkości 5 g cukru, trzeba użyć około 6,5-7 g erytrytolu.
Zamiast cukru - miód do przetworów
Cukier w przetworach z powodzeniem zastąpić można naturalnym, dobrej jakości miodem. Należy jednak mieć na uwadze, że zmienia swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego powinno się go dodawać pod sam koniec przygotowywania przetworów. Jeśli chodzi o proporcje, wszystko zależy od rodzaju miodu - trzeba szukać konkretnych przepisów lub dosładzać i próbować na bieżąco, przed zamknięciem słoiczków z przetworami.
Zamiast cukru - daktyle do przetworów
Daktyle posiadają tak wiele prozdrowotnych właściwości, że stworzyliśmy oddzielny artykuł im poświęcony. Doskonale zastępują również cukier w domowych konfiturach. Do przygotowania dżemu należy użyć około 250 g daktyli na kilogram owoców. Aby powstał daktylowy słodzik, wystarczy zalać ja na około 15 minut gorącą wodą, a następnie zblendować. Taką pastą można słodzić przetwory w trakcie ich przygotowywania.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Janginizacja, czyli metoda robienia przetworów bez użycia cukru
- Zamknij lato w słoiku - prosty i szybki przepis na konfiturę z wiśni i czerwonych porzeczek
- Jesienne i późne odmiany śliwek - kiedy zbieramy węgierki? Przepis na domowe powidła
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm