Nie czytając składów, możemy zupełnie nieświadomie spożywać jego duże ilości.
Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że popularny słodzik - aspartam może mieć właściwości rakotwórcze.
Mówiąc o cukrze, większość osób ma na myśli sacharozę, czyli związek chemiczny składający się z jednej cząsteczki glukozy i fruktozy. Wchodzi ona w skład dwucukrów, więc zaliczana jest do tzw. cukrów prostych. Sacharoza produkowana jest głównie z trzciny cukrowej, a w Polsce pozyskuje się ją z buraka cukrowego. Nadmierne używanie sacharozy prowadzi do otyłości oraz wielu chorób z nią związanych. Czego używać zamiast cukru? Dostępne są substytuty naturalne i syntetyczne.
Czy erytol jest na pewno zdrowy?
- Jest taka słodka - komentują internauci.
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
O tym, jak wrócić do równowagi po spożyciu dużej ilości cukru, opowiedziała dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczna.
Oto sprawdzone porady dietetyczki.
Jeszcze do niedawna był szał na punkcie lodów Ekipy. Teraz znani youtuberzy wypuścili na rynek nowy produkt - napój gazowany o smaku truskawkowym i cytrynowym. Skład, jak zauważa Katarzyna Bosacka, pozostawia wiele do życzenia. Na 100 ml jest aż 10 g cukru. Czy dzieci powinny to pić?
Roczne spożycie cukru na osobę w Polsce wynosi 44,5 kg. Nie chodzi tylko o zwykły cukier używany np. do herbaty, ale przede wszystkim o cukry ukryte. Okazuje się, że ten składnik dodawany jest niemal do wszystkiego, a firmy spożywcze starają się go ukryć, używając różnych nazw. Gdzie znajdziemy cukier, mimo że się tego nie spodziewamy?
Poziom cukru we krwi może być różny każdego dnia i wpływ na to ma wiele czynników. Niektórzy mają lekko podniesiony dopuszczalny poziom, inni natomiast znacznie i wówczas warto sprawdzić, czy nie jest to wywołane cukrzycą. Co jeść, by regulować poziom cukru we krwi?
Dekstroza to izomer optyczny glukozy, który naturalnie występuje np. w owocach. Jest składnikiem odżywek dla sportowców, ale stosują go również osoby chore na cukrzycę w sytuacji spadku poziomu glukozy. Nadmiar dekstrozy wywołuje skutki uboczne.
Acesulfam K w składzie produktów oznaczany jest symbolem E950. To sztuczna substancja słodząca dodawana głównie do produktów spożywczych, najczęściej tych z kategorii „light”. Zwykle sięgają po nie osoby na diecie odchudzającej oraz diabetycy.
Emilia Komarnicka promuje zdrowe podejście do życia, a także rozwój - zarówno fizyczny, jak i duchowy. Teraz na swoim Instagramie zachęciła obserwatorów do wyjątkowego wyzwania. Opowiedziała również o skutkach ograniczenia cukru.
2,3 mln Polaków cierpi na cukrzycę, ale szacuje się, że ich rzeczywista liczba wynosi nawet 4 mln. Na całym świecie zmaga się z nią 425 milionów ludzi, a problem narasta także wśród dzieci i młodzieży. Jak rozpoznać tę chorobę? Jak wygląda sytuacja cukrzyków w czasie pandemii? O tym mówił w naszym programie dziennikarz Michał Figurski, prezes Fundacji Najsłodsi.
Cukier towarzyszy nam od samego początku. Jest w wodach płodowych oraz mleku matki. To właśnie on pobudza wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Niestety to, co nam smakuje i sprawia przyjemność nie zawsze jest zdrowe. Cukier, a w szczególności jego nadmiar, w codziennej diecie może nam zafundować poważne problemy. Dlaczego lepiej sięgać po niego z umiarem?
Sklepowe półki aż uginają się od butelek z wszelkiego rodzaju napojami słodzonymi. Tym czasem znajdujący się w nich cukier w znaczących sposób wpływa na wagę i zdrowie dzieci. Dlaczego maluchy tak bardzo lubią ich smak i jak mimo wszystko nauczyć je, by ograniczały słodkie napoje?
Cukier w diecie dziecka to dość sporny temat. Dawać, ograniczać czy całkowicie wyeliminować z jadłospisu? Tym bardziej, że do trzeciego roku życia nawyki żywieniowe kształtują się najbardziej. Według dietetyczki Anny Radowickiej, która odwiedziła studio Dzień Dobry TVN, najważniejsze jest to, by nie budować emocji wokół jedzenia. Co to znaczy?