Matcha – zielony proszek o wyjątkowej historii
Matcha to sproszkowana zielona herbata, której korzenie sięgają Japonii. Wyróżnia się nie tylko intensywnym kolorem, ale także sposobem uprawy.
Jak wyjaśnia Wojciech Palacz, manager jednej z warszawskich kawiarni: "Matcha jest tak naprawdę zieloną herbatą. Jest to proszek zielonej herbaty, tylko w przeciwieństwie do naparów używa się całej łodygi. Jest to specyficzna herbata, która jest hodowana w taki sposób, że jest zacieniona, przez co jest słodsza".
Proces zacieniania sprawia, że liście nabierają głębszego smaku i większej zawartości chlorofilu, co nadaje im charakterystyczną barwę.
Moda na matchę – od influencerów po codzienny rytuał
Nie da się ukryć, że popularność matchy w Polsce to w dużej mierze efekt działań influencerów. W mediach społecznościowych pojawia się niezliczona liczba zdjęć i filmów ukazujących sposób przygotowania napoju, jego walory zdrowotne czy estetyczne.
- Aż zaskakuje, jak bardzo popularna w tym momencie jest matcha. Bardzo duży jest odzew od najmłodszych. Matcha jest promowana, w social mediach jest jej bardzo dużo - zauważa Wojciech Palacz.
Dla wielu osób picie matchy stało się codziennym rytuałem, który symbolizuje troskę o zdrowie i modny styl życia. Nelly, jedna z osób pytanych przez reportera, podkreśliła: "Ja lubię ten orzeźwiający smak. Potrzebowałam takiego poczucia zdrowszego wejścia w dzień".
Matcha - smak, który dzieli ludzi
Choć matcha ma wielu zwolenników, jej smak nie jest jednoznacznie odbierany. Influencerka Kinga Sawczuk zwróciła uwagę, że reakcje na ten napój są bardzo różne.
- Ludzie dzielą się na trzy typy: ludzi, którzy lubią matchę, ludzi, którym smakuje matcha jak ryba i ludzi, którym matcha smakuje jak trawa - wymienia influencerka.
Andrzej Polan spróbował matchy po raz pierwszy
W materiale Dzień Dobry TVN reporter Bartosz Dajnowski zachęcał przechodniów do spróbowania matchy. Wśród nich znalazł się kucharz Andrzej Polan, który po raz pierwszy zmierzył się z tym napojem. Jego reakcja była jednoznaczna.
- Pachnie delikatnie, trawiasto. Herbatą powinno pachnieć... No, co mam powiedzieć... Zmiksowana trawa, dobra trawa. No nie, no nie mój smak. Jeszcze raz spróbuję. Ja nie lubię takich wynalazków. Jeszcze ta piana na wierzchu, nie chcę. Oddaję, nie chcę tego - stwierdził z grymasem kucharz.
Choć Andrzej Polan znany jest z otwartości na kulinarne eksperymenty, tym razem matcha nie zdobyła jego uznania. Zobacz nagranie wideo umieszczone na górze naszej strony.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Herbata matcha, czyli zielona herbata w proszku. Jakie ma właściwości i jak przygotować herbatę matcha?
- Czym zastąpić kawę? "Sok z pietruszki w połączeniu z imbirem daje niezłego kopa"
- Matcha brownie podbija sieć. Jak przygotować to smaczne ciasto?
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Bartek Dajnowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN