W chłodne jesienne dni wielu z nas marzy o kubku rozgrzewającej herbaty. Oprócz wspaniałego aromatu, tego rodzaju napoju posiada wiele cennych właściwości. Jak długo powinniśmy parzyć herbatę i jakie składniki najlepiej do niej dodać? Odpowiedzi na te i inne pytania udzieliła w Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Futrzyńska.
Espresso, czyli szybka włoska kawa parzona pod ciśnieniem z bardzo mocno zmielonych i ubitych ziaren. Najlepszy napój powstaje z mieszanki kilku gatunków kaw. Właściwie podane espresso powinno mieć gęstą, ciemnobrązową piankę. Dowiedz się, jak pić espresso z wodą i czym jest espresso doppio.
Woda to zazwyczaj pierwszy przychodzący nam na myśl płyn, kiedy chcemy ugasić pragnienie. Choć oczywiście warto ją pić w upalne dni, ma konkurentów. Dietetyk i Instagramer Arkadiusz Matras przedstawił swoich faworytów.
Herbata to napój, który jest nie tylko smaczny, ale ma także wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Kiedy najlepiej ją pić, z czym łączyć, a z czym nie? O tym opowiedział nam teabarista Julian Karewicz.
Cały dzień czujesz się zmęczona, a kiedy przychodzi wieczór, nagle masz problemy z zasypianiem? Długie godziny spędzone w łóżku, niespokojny sen, a rano, powtórka. Słabe samopoczucie i rozdrażnienie. Jak się okazuje, jest na to sposób. Pomocny może okazać sok z wiśni.
Herbata z ostrokrzewu paragwajskiego (inaczej zwana herbatą paragwajską) to napój parzony z suszonych liści, często również drobnych patyczków pochodzących ze wspomnianej rośliny. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, jednak – jak ze wszystkim – nie należy przesadzać z ilością herbaty paragwajskiej.
Lemoniada to idealny napój na upalne dni. Można ją komponować z różnych sezonowych owoców. Tym razem przedstawiamy wam wersję ze świeżymi jagodami. Ten przepis przypadł do gustu użytkownikom TikToka.
Doskonale smakuje, orzeźwia w upalne dni, a w dodatku jest źródłem cennych składników odżywczych. Sok z arbuza to propozycja, której potencjał doceniają dietetycy z całego świata. Na czym dokładnie polega fenomen słodkiego napoju? Dlaczego warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu?