- Czym jest surica i skąd pochodzi jej nazwa?
- Jakie właściwości ma surica?
- Jak przygotować surice?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Czym jest surica i skąd pochodzi jej nazwa?
Surica to napój fermentowany, pochodzący ze starożytnych słowiańskich tradycji, przygotowywany z ziół i owoców zbieranych z łąk, pól i lasów. Jest znany pod wieloma nazwami, w tym surja, co oznacza słoneczny miód lub eliksir pocałowany słońcem. W mitologii słowiańskiej Surica jest boginią słońca, radości, światła i miłości.
Istnieje teoria, że nazwa surja pochodzi od imienia boga Kwasury, którego żona, bogini Łada, nauczyła tworzyć napój z ziół zalewanych miodową wodą i wystawianych na słońce. Napój ten jest nadal bardzo popularny w wielu regionach, głównie ze względu na jego zdrowotne właściwości i umiejętność gaszenia pragnienia w gorące dni.
Surica jest bogata w składniki odżywcze, dzięki czemu ma korzystne właściwości prozdrowotne. Przygotowuje się ją z różnych roślin, w tym liści, ziół i kwiatów - praktycznie wszystkiego, co można znaleźć w ogrodzie, lesie lub na łące. Dzięki temu jest to napój pełen witamin i składników odżywczych, które są korzystne dla naszego organizmu.
Jakie właściwości ma surica?
Surica, przygotowana z ziół takich jak rumianek, mięta, krwawnik i miód zawierający metyloglioksal, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Wspomaga zdrowie organizmu, zmniejsza stany zapalne i chroni przed infekcjami.
Jest również korzystna dla układu pokarmowego. Zawarte w niej dzikie szczepy prebiotyczne, wynikające z procesu fermentacji, pomagają w budowie naturalnej flory bakteryjnej jelit. To wpływa korzystnie na trawienie i pomaga zmniejszyć takie dolegliwości jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Często używana do jej przygotowania świeża mięta pieprzowa działa rozkurczająco, szczególnie na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, co może być pomocne w przypadku różnych zaburzeń motoryki jelit, jak na przykład zespół jelita drażliwego.
To także źródło witamin i składników mineralnych. Jej składniki, takie jak owoce i zioła, są bogate w witaminy, na przykład witaminę C z czarnej porzeczki, dzikiej róży lub cytryny, oraz składniki mineralne i polifenole, które wspierają odporność i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Ponadto, często oddawane do suricy zioła, takie jak melisa, lawenda czy chmiel, mają działanie uspokajające. Mogą wspomagać redukcję stresu, poprawę samopoczucia, a nawet jakości snu.
Jak przygotować surice?
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- zioła, takie jak: melisa, szałwia, tymianek, rozmaryn, kwiaty i owoce czarnego bzu, mięta, rumianek, pokrzywa, lawenda i inne dowolne (najlepiej dodawać te polskie),
- około 1,5 litra wody,
- 150 g miodu,
- owoce, np. truskawki, jeżyny, maliny, poziomki.
Sposób przygotowania:
Wybierz jadalne zioła, kwiaty, liście i owoce. Upewnij się, że są one czyste i świeże. Włóż wybrane składniki do słoja, wypełniając nim do 1/3 jego wysokości. Ostudź wodę i dodaj do niej miód. Ilość miodu zależy od twojego gustu, ale powinieneś dodać wystarczająco dużo, aby uzyskać słodki roztwór. Dokładnie wymieszaj miód z wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Zalej zioła przygotowanym roztworem. Upewnij się, że wszystkie składniki są całkowicie zanurzone. Przykryj naczynie gazą lub ściereczką i zabezpiecz gumką. Ten krok jest niezbędny, aby zapobiec dostaniu się do środka owadów.
Pozostaw słoik w ciepłym miejscu, najlepiej na słońcu, na 2-3 dni. W tym czasie powinien rozpocząć się proces fermentacji. Codziennie mieszaj zawartość słoika, aby zapewnić równomierne fermentowanie wszystkich składników.
Po zakończeniu fermentacji przecedź napój, aby usunąć stałe składniki. Przelej suricę do butelek. Napój jest gotowy do spożycia od razu, ale możesz go także przechowywać w lodówce do kilku dni. Pamiętaj, aby zawsze dobrze wstrząsnąć butelką przed podaniem.
Zobacz także:
- Kombucza – czym jest i jak działa napój długowieczności z dalekiego wschodu?
- Kiszonki można zrobić niemal ze wszystkich owoców i warzyw. Na czym polega ten proces?
- Magiczna moc słowiańskich agm. Czym są i jak je stosować?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: kuchennymidrzwiami.pl/dietetycy.org.pl
Źródło zdjęcia głównego: MEDITERRANEAN/Getty Images