- Właściwości jagód - borówki czernicy
- Ile kalorii mają jagody?
- Ile jagód czarnych można zjeść dziennie?
- Kto nie powinien jeść czarnych jagód?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Właściwości jagód - borówki czernicy
W jagodach znajdziemy wiele cennych składników, które sprawiają, że są one niezwykle zdrowe. Najistotniejsze z nich to antocyjany oraz garbniki katechinowe. W owocach znajduje się również kwercetyna, kwas ursolowy, fenolokwasy, witaminy takie jak E, C, PP, A i te z grupy B, a także kwasy organiczne, cukry i pektyny. Wśród mikroelementów obecne są magnez, wapń, fosfor i potas.
Związki takie jak polifenole i garbniki, które są obecne w czarnych jagodach, mają zdolność pobudzania układu odpornościowego i zwalczania bakterii. Z tego powodu owoce te są często wykorzystywane w płukankach stosowanych w celu złagodzenia stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Ponadto, mają one również zastosowanie w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za różne schorzenia układu pokarmowego oraz infekcje dróg moczowych.
Z kolei obecne w jagodach garbniki poprzez ograniczanie rozwoju bakterii chorobotwórczych w jelitach i żołądku, a także zmniejszaniu przepuszczalności błony śluzowej jelita, pomagają zahamować biegunkę. Tym samym zapobiegają odwodnieniu. To dlatego owoce te często polecane są przy rozwolnieniach i problemach jelitowych.
Antocyjany są potężnymi antyoksydantami. Chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i uszkodzeniami komórek. Udowodniono, że mają pozytywny wpływ na procesy związane z widzeniem, między innymi poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych oka, redukcję ich przepuszczalności, poprawę mikrokrążenia oraz obniżanie ciśnienia śródgałkowego.
Antocyjany są stosowane w celu zapobiegania oraz wspierania leczenia takich schorzeń jak kurza ślepota, zaćma, choroby plamki żółtej, retinopatia cukrzycowa i jaskra. Stwierdzono również, że mają one ochronny wpływ na osoby z problemami sercowo-naczyniowymi i diabetyków, oraz pomagają redukować zatrzymywanie wody u kobiet w okresie przedmiesiączkowym. Ze względu na zawartość antocyjanów i tanin, owoce borówki czernicy są polecane w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Ile kalorii mają jagody?
Jagody są niskokaloryczne, jak wiele innych owoców. W 100 g owoców jest jedynie 45 kcal. Z kolei indeks glikemiczny czarnej jagody wynosi 53.
Ile jagód czarnych można zjeść dziennie?
Nie ma wskazań, ile maksymalnie można zjeść owoców. W przypadku cukrzyków zalecana maksymalna porcja to 300 g. Warto jednak pamiętać, że zjedzenie dużej ilości owoców bogatych w błonnik, może spowodować zaburzenia pracy jelit i żołądka.
Owoce przed spożyciem należy dokładnie umyć, ze względu na ryzyko zarażeniem się bąblowicą.
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że najlepiej owoce jeść nieprzetworzone. Wtedy mają najwięcej cennych składników. Pod wpływem temperatury część z nich się rozpada.
Kto nie powinien jeść czarnych jagód?
Osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na jagody powinny unikać tych owoców. Odradzane są również przy stosowaniu leków przeciwkrzepliwych, gdyż mogą powodować zwiększone ryzyko krwawień.
Zobacz także:
- Kiedy jest sezon na jagody? Gdzie i jak je zbierać?
- Przepyszne jagodzianki według zwyciężczyni "MasterChefa". "Są lepsze niż z najlepszej cukierni"
- Jak najlepiej uczcić początek sezonu na jagody? Oczywiście jagodziankami lux według "Rozkosznego"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: doz.pl/diabetyk.pl
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wytrazek/Getty Images