Czernidłak kołpakowaty - grzyb z "roztapiającym się" kapeluszem. Czy jest jadalny?
Dojrzałe osobniki wyglądają odstraszająco - odnosi się wrażenie, że kapelusz grzyba się topi. Mimo to, jest on nie tylko bezpieczny do spożywania, ale również traktowany jako przysmak.
Chyba każdy zna piniowe orzeszki. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, jak dobroczynny wpływ na organizm może mieć włączenie ich na stałe do jadłospisu. Skrywają w sobie moc witamin i minerałów, a do tego sprawdzają się jako broń w walce ze zbędnymi kilogramami i co najciekawsze - uważa się je za skuteczny afrodyzjak!
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa to owoc ceniony za swoje unikalne walory smakowe, a także liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywana jest do przyrządzania rozmaitych deserów, jak też wytrawnych przystawek. Guawa obniża poziom cukru we krwi, stabilizuje ciśnienie tętnicze oraz działa uelastyczniająco na skórę.
Amarantus jest zbożem o wysokich wartościach odżywczych i zdrowotnych. Czy można go jeść na surowo? W jakiej postaci najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
W zimowym okresie najwięcej właściwości odżywczych mają warzywa okopowe, między innymi seler. Czy wiedzieliście, że warzywo to ułatwia odchudzanie i dodaje wigoru? Dlaczego należy przechowywać je w ziemi? Jak je odpowiednio przygotować, by nie straciło walorów smakowych i zdrowotnych?