Temat jadalnych kwiatów podjął niedawno portal rynekzdrowie.pl, który w swoim artykule przytoczył opinie eksperta, dr n. med. Sławomira Dudka z Wydziału Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Czego dowiadujemy się od specjalisty?
Jadalne kwiaty - jakie mają właściwości?
Cytowany przez portal ekspert twierdzi, że wiele jadalnych kwiatów spożywamy w codziennych posiłkach.
- Nie mamy oporów przed schrupaniem korzenia marchwi, liści sałaty, owocu pomarańczy, nawet skubiemy nasiona dyni. Ale czy równie chętnie sięgamy po jadalne kwiaty? A i owszem. Część z nich spożywamy wraz z codziennymi posiłkami, choć możliwe, że nie przywiązujemy do tego wagi - zauważa dr Sławomir Dudek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowie
Jednymi z najbardziej popularnych kwiatów jadalnych są goździki. Można je dodać na przykład do sałatek czy deserów (na przykład w postaci kandyzowanej). Produkuje się z nich też pyszne syropy i marmolady. Warto je jeść, gdyż wykazują korzystny wpływ m.in. na układ nerwowy i pokarmowy.
Kolejnym kwiatem, który warto wykorzystać jako przekąskę jest liliowiec ogrodowy. Wykazuje on właściwości antyoksydacyjne i przeciwdepresyjne. Przygotowując posiłek warto też sięgnąć po piwonie. Zdaniem eksperta kwiaty te mają właściwości przeciwalergiczne oraz zapobiegające chorobie wieńcowej. Prozdrowotne właściwości ma też ogórecznik zwyczajny, którego kwiaty smakiem przypominają ogórka. Może być wykorzystywany jako środek wspomagający oczyszczanie organizmu z toksyn oraz odchudzanie. W przeszłości bardzo często dodawany był do zimnych napojów orzeźwiających.
Brokuł i karczoch to także kwiaty jadalne - dlaczego warto je jeść?
Co ciekawe kwiatami jadalnymi nazywane są też niektóre warzywa. Do tej grupy należy na przykład brokuł, którego jadalna część jest przecież kwiatostanem. Nazywana jest różą i zawiera dużą ilość witamin, karotenoidów, flawonoidów oraz błonnika. Warto wspomnieć też o jej właściwościach przeciwutleniających, przeciwnowotworowych oraz hipoglikemicznych.
Kolejnym kwiatem jadalnym w świecie warzyw jest karczoch. Nadaje się on do spożycia dopiero po usunięciu zewnętrznych łusek. Jest to bardzo ciekawa roślina, gdyż nie tylko wykazuje właściwości wspomagające wątrobę, ale jest też znanym afrodyzjakiem.
W swojej diecie warto też sięgnąć po kwiaty kaparów, cukinii, dyni i kalafiora.
Kwiaty jadalne w przyprawach
- Na tym opcje się nie kończą. Jeśli sięgniemy po przyprawy, szybko okaże się, że i tam są obecne kwiaty. Jedną z najdroższych przypraw jest szafran uprawny, który już od wieków ceniony był jako przyprawa, barwnik, a nawet składnik perfum. Spośród wielu związków, które zawiera warto wymienić krocynę, odpowiedzialną za poziom hormonów szczęścia - stwierdził dr Sławomir Dudek.
Jadalne kwiaty znajdują się też w innych przyprawach. Na przykład kwiat lawendy, który jest składnikiem ziół prowansalskich używanych w Niemczech. Popularne w kuchni, głównie zimą, są "goździki", czyli wysuszone, zamknięte pąki kwiatowe czapetki. Ich spożywanie zmniejsza między innymi dolegliwości ze strony bolących zębów. Korzystnie wpływają one również na układ pokarmowy.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rośliny z łąki, które mogą trafić na talerz. "To zioło jest bardzo dobre na przewód pokarmowy"
- Rośliny, które ukoją nerwy i wyleczą z bezsenności
- Jadalne pączki roślin - które można jeść i co z nich zrobić?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: rynekzdrowia.pl
Źródło zdjęcia głównego: SewcreamStudio/GettyImages