"Możemy sobie wprowadzać nowy smak, nowy aromat". Dlaczego jeszcze warto jeść chwasty?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Chwasty – zdrowie na każdej łące
Chwasty – zdrowie na każdej łące
Zaproś wiosnę do domu
Zaproś wiosnę do domu
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Dżungla w domu
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Grunt to ziemia
Grunt to ziemia
Bukiety z suszonych kwiatów
Bukiety z suszonych kwiatów
Pielęgnacja osłabionych roślin
Pielęgnacja osłabionych roślin
Chwasty zazwyczaj źle nam się kojarzą. Tymczasem niektóre z nich są cennym źródłem substancji odżywczych i z powodzeniem można je wprowadzić do codziennej diety. Które chwasty nadają się do jedzenia i co można z nich przygotować? Dowiecie się tego z materiału Dzień Dobry TVN.

Czy można jeść chwasty?

Katarzyna Banaś chwastami zainteresowała się dzięki swojej babci. - Jak byłam małą dziewczynką, zabierała mnie na łąki, [...] opowiadała, zasypywała nazwami. [...] Początkowo opornie to szło, ale z czasem zaczęłam to lubić, podobało mi się to i jakoś tak poszło - powiedziała.

Obecnie jedzenie chwastów staje się coraz bardziej popularne. Na specjalnych spotkaniach można się nauczyć nie tylko rozróżniać rośliny, ale także przygotowywać z nich potrawy. - Możemy sobie wprowadzać nowy smak, nowy aromat, nową teksturę, nową konsystencję do naszej codziennej kuchni, a jednocześnie ubogacać kuchnię dodatkowymi składnikami odżywczymi - dodała.

Co można przygotować z chwastów?

Piotr Ciemny zajmuje się chwastami zawodowo, wydał o nich dwie książki. Prowadzi zajęcia kulinarne, na których pokazuje, jak przy pomocy chwastów zrobić wyjątkowe danie. Sam nauczył się tego w Danii, gdzie pracował w jednej z najlepszych restauracji wykorzystującej chwasty. - Używa się dzikich ziół, które są za darmo w restauracji, która ma dwie gwiazdki Michelin. Szefowie kuchni wykorzystują, robią sosy zimne, wykorzystują kwiaty do dekoracji - powiedział.

Co jeszcze warto wiedzieć o chwatach? Dowiecie się tego z dalszej części materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Reporter: Arkadiusz Gdula

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana