Chwasty zazwyczaj źle nam się kojarzą. Tymczasem niektóre z nich są cennym źródłem substancji odżywczych i z powodzeniem można je wprowadzić do codziennej diety. Które chwasty nadają się do jedzenia i co można z nich przygotować? Dowiecie się tego z materiału Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, po które dzikie zioła warto sięgnąć i jakie potrawy warto z nich przygotować.
Nawłoć zwana polską mimozą to charakterystyczna roślina – ma długie łodygi bogato okraszone żółtymi, drobnymi kwiatami. Nawłoć pospolita rośnie w całej Polsce, często w miejscach mało atrakcyjnych pod względem gleby czy warunków atmosferycznych np. w zaroślach, przy drogach czy na suchych łąkach.
Komosa biała, czyli lebioda, w przeszłości pomagała przetrwać ciężkie czasy głodu. Dziś można jej użyć jako składnika sałatki, nadzienia do naleśników, pierogów i wielu innych potraw. Poza wyjątkowym smakiem, posiada też korzystne dla zdrowia człowieka właściwości.
Okazuje się, że dzikie rośliny mogą mieć swoje zastosowanie w kuchni. Które ich części są najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze: liście, kwiaty czy łodygi? Co można z nich przygotować? Czy chwasty mają wartości odżywcze? Opowiedział o tym, nasz smakosz, Mikołaj Rey.