Krakowska kuchnia, czyli małdrzyki krakowskie, smocze śniadanie i sałatka chwastowa. Sprawdź, jak je przygotować
Co mógłby jeść smok z Krakowa? Z pewnością do gustu przypadłyby mu małdrzyki krakowskie, czyli pyszne placki truskawkowe z pieprzem i czarnym bzem. Nie pogardziłby też zapewne smoczym śniadaniem czy chwastową sałatką. Sprawdź przepisy na te fenomenalne dania kuchni krakowskiej.
Nawłoć czyli polska mimoza. Poznaj niezwykłe właściwości sezonowego chwastu
Nawłoć zwana polską mimozą to charakterystyczna roślina – ma długie łodygi bogato okraszone żółtymi, drobnymi kwiatami. Nawłoć pospolita rośnie w całej Polsce, często w miejscach mało atrakcyjnych pod względem gleby czy warunków atmosferycznych np. w zaroślach, przy drogach czy na suchych łąkach.
Potrawy z chwastu? Poznaj przepisy i właściwości komosy białej (lebiody)
Komosa biała, czyli lebioda, w przeszłości pomagała przetrwać ciężkie czasy głodu. Dziś można jej użyć jako składnika sałatki, nadzienia do naleśników, pierogów i wielu innych potraw. Poza wyjątkowym smakiem, posiada też korzystne dla zdrowia człowieka właściwości.
Okazuje się, że dzikie rośliny mogą mieć swoje zastosowanie w kuchni. Które ich części są najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze: liście, kwiaty czy łodygi? Co można z nich przygotować? Czy chwasty mają wartości odżywcze? Opowiedział o tym, nasz smakosz, Mikołaj Rey.