Czy arbuzy są zdrowe? Naukowcy nie mają co do tego wątpliwości

Źródło: Dzień Dobry TVN
Arbuzowa kuchnia…nie tylko na słodko
Arbuzowa kuchnia…nie tylko na słodko
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Lato coraz bliżej, a wraz z nim sezon na różne owoce, w tym arbuzy. Czy są one zdrowe? Naukowcy nie mają wątpliwości - arbuzy są źródłem witamin i innych składników odżywczych. Badania naukowe potwierdzają ich pozytywny wpływ na zdrowie.

Czy arbuzy są zdrowe?

Arbuz to jeden z owoców, który cieszy się ogromną popularnością latem. Jest nie tylko słodki, ale również orzeźwiający, a do tego wodnisty. Jest więc to prosty sposób na przyswojenie większej ilości płynów w upalne dni. Badania wskazują również, że jest zdrowy. Naukowcy przeanalizowali dane z badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Wyniki opublikowano w czasopiśmie "Nutrients".

Stwierdzono, że osoby regularnie spożywające arbuzy miały wyższą jakość diety. Owoce te mogą zwiększać spożycie składników odżywczych oraz ogólną jakość diety nie tylko u dzieci, ale również u dorosłych. Z analizy wynika również, że u osób spożywających codziennie sok z arbuza, zauważono pozytywne efekty. Dobry wpływ miały dwa związki występujące w arbuzie - L-cytrulina oraz L-arginina, które pozytywnie oddziałują na biodostępność tlenku azotu oraz zmienność rytmu serca.

- Zdajemy sobie sprawę, że chociaż wielkość próby była niewielka (18 zdrowych młodych mężczyzn i kobiet) i potrzebne są dalsze badania, ta praca stanowi uzupełnienie zbioru dowodów potwierdzających korzyści z regularnego spożywanie arbuza dla zdrowia sercowo-metabolicznego. Jest on bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i likopenu, z których wszystkie mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i odgrywać rolę w zapobieganiu chorobom serca - powiedział dr Jack Losso, profesor Louisiana State University’s School of Nutrition and Food Sciences.

Wartości odżywcze arbuzów

Arbuzy bogate są w składniki odżywcze, w tym witaminę C i witaminy B. Osoby regularnie spożywające ten owoc przyjmują więcej błonnika pokarmowego, magnezu, potasu, witamin C i A oraz likopenu i innych karotenoidów. Z kolei mniej dostarczają do organizmu cukrów oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Zgodnie z zaleceniami Dietary Guidelines for Americans (Amerykańskie wytyczne dotyczące diety) powinno się zjadać od 1,5 do 2,5 filiżanki owoców dziennie, czyli od 300 do 500 mililitrów. W Stanach obecnie większość dorosłych i dzieci nie osiąga tego celu - zjada jedynie około połowy zalecanej porcji.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Więcej przeczytasz na TVN Meteo

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: TVN Meteo

Źródło zdjęcia głównego: Elena_Danileiko/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana