Co można zrobić z arbuza? Sprawdź różne przepisy z okazji Dnia Arbuza

Arbuzowa kuchnia…nie tylko na słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
3 sierpnia obchodzony jest Dzień Arbuza. Z tej okazji przypominamy najlepsze przepisy w naszej kuchni, a także zachęcamy do spróbowania nowych smaków. Mało kto wie, że arbuz to nie tylko pyszny owoc, który można podawać w deserach. Sprawdza się on również w wersjach wytrawnych. Co można z niego zrobić? Sprawdź przepisy.

Arbuz na słodko i w deserach

Arbuz to idealna przekąska na lato. Ma w sobie dużo wody, dzięki czemu wspomaga nawadnianie w gorące dni. Można z niego przygotowywać sok, sorbety, a nawet lody. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do lemoniady lub główny jej składnik. Ciekawym pomysłem są również nieoczywiste słodycze, jak arbuzowa pizza na słodko.

Sprawdź nasze przepisy na dania na słodko z arbuzem:

Arbuz na wytrawnie, czyli arbuzowy obiad - przepisy

Arbuza jednak warto jeść nie tylko na słodko. Jest on coraz popularniejszym składnikiem i dodatkiem dań wytrawnych. Na przykład ostatnim hitem internetu jest przerabianie arbuza na wege "tuńczyka". Dzięki swojemu unikalnemu smakowi i dużej ilości wody jest on w stanie absorbować inne aromaty i udawać zupełnie inne produkty.

Co można zrobić na wytrawnie z arbuza?

Wszystko co warto wiedzieć o arbuzie:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: MilanMaksovic/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości