Arbuzowe szaleństwo. Daria Ładocha proponuje genialny przepis na lody i zupę z arbuza

Dania z arbuza w kuchni Dzień Dobry TVN
Dzień Dobry TVN/Karolina Rybińska
Arbuz zawiera w sobie aż 92 proc. wody. Chociaż nie jest źródłem wielu witamin i minerałów, to jednak ten owoc ma wiele zalet. Pomijając fakt, że jest pyszny i słodki, ma też dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN postanowiła z arbuza wyczarować absolutne hity.

Pizza z arbuza

Składniki na pizzę z arbuza:

  • ½ arbuza okrągłego
    • 200 g truskawek
      • 2 kiwi
        • garść borówek amerykańskich
          • 200 g czereśni
            • ½ granata
              • kwiaty jadalne
                • 100 g serka mascarpone
                  • garść pistacji utłuczonych w moździerzu

                    Przygotowanie pizzy z arbuza:

                    1. Arbuza pokrój na plastry i na ósemki jak kawałki tortu.
                      1. Ułóż owoce na poszczególnych trójkątach i udekoruj kleksem mascarpone i kwiatami jadalnymi i pistacjami.

                        Lody arbuzowe

                        Składniki na lody arbuzowe:

                        • ½ kg arbuza pokrojonego na kawałki
                          • 4 łyżki jogurtu naturalnego
                            • 2 dojrzałe kiwi
                              • sześciopak na lody na patyku

                                Przygotowanie lodów arbuzowych:

                                1. Arbuza zmiksuj blenderem ręcznym i przełóż do foremek na lody na patyku.
                                  1. Dodaj tylko do połowy wysokości pojemników.
                                    1. Odstaw na 30 minut do zamrażalnika.
                                      1. Następnie dodaj po łyżce jogurtu naturalnego i odstaw na kolejne 15 minut.
                                        1. Na koniec dodaj zmiksowane kiwi i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.

                                          Letnia zupa z arbuza z fetą i oliwkami

                                          Składniki letnią zupę z arbuza z fetą i oliwkami:

                                          • 500 g arbuza bez pestek
                                            • 300 pomidorów malinowych bez skórki
                                              • 2 ząbki czosnku
                                                • 1 mała czerwona cebula
                                                  • 30 g orzechów laskowych prażonych bez łupiny brązowej
                                                    • 2 łyżki octu balsamicznego
                                                      • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                        • 50 g sera feta
                                                          • 10 czarnych oliwek
                                                            • sól, pieprz (świeżo mielony)
                                                              • garść rukoli
                                                                • garść pistacji

                                                                  Przygotowanie letniej zupy z arbuza z fetą i z oliwkami:

                                                                  1. Arbuza, pomidory, czosnek, cebulę, orzechy ocet oraz oliwę zmiksuj na gładką masę.
                                                                    1. Dodaj sól i pieprz.
                                                                      1. Następnie przecedź przez sitko.
                                                                        1. Wstaw do lodówki.
                                                                          1. Przed podaniem dodaj fetę, pistacje, rukolę i oliwki pokrojone na mniejsze kawałki.

                                                                            Grillowany tuńczyk podany na sałacie z boczniakami i salsą z arbuza

                                                                            Składniki na grillowanego tuńczyka podanego na sałacie z boczniakami i salsą z arbuza:

                                                                            • 2 steki z tuńczyka
                                                                              • sałata rzymska
                                                                                • 2 szalotki
                                                                                  • 1 łyżka masła
                                                                                    • świeżo mielony pieprz
                                                                                      • opakowanie boczniaków
                                                                                        • garść rukoli
                                                                                          • pęczek zielonej pietruszki
                                                                                            • 1 gałązka rozmarynu
                                                                                              • 4 łyżki słodkiej śmietanki

                                                                                                Salsa z arbuza:

                                                                                                • 2 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza
                                                                                                  • kilka listków świeżej mięty
                                                                                                    • 3 łyżki octu balsamicznego
                                                                                                      • papryczka chili drobno posiekana
                                                                                                        • 1 łyżeczka miodu
                                                                                                          • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                                                            • sól, pieprz

                                                                                                              Przygotowanie grillowanego tuńczyka podanego na sałacie z boczniakami i salsą z arbuza:

                                                                                                              1. Tuńczyka wysmaruj oliwą, dodaj sól i pieprz i grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku na opcji grill.
                                                                                                                1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szalotki drobno posiekane wraz z rozmarynem.
                                                                                                                  1. Dodaj boczniaki, dodaj sól i pieprz i poczekaj aż z grzybów odparuje woda.
                                                                                                                    1. Na koniec dodaj śmietankę i zieloną pietruszkę.
                                                                                                                      1. By przygotować salsę połącz arbuza, z posiekaną miętą, dodaj ocet i oliwę, papryczkę chili oraz miód, dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                                        1. Steka podawaj z sosem grzybowym z obok przygotowaną salsą.

                                                                                                                          Zobacz wideo: Pokaż buzię arbuzie! Arbuz na słodko i wytrawnie

                                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                          Czytaj także:

                                                                                                                          Owoce i warzywa o dużej zawartości wody. Które mają jej najwięcej?

                                                                                                                          Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy

                                                                                                                          Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę

                                                                                                                          Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana