Przepisy kulinarne

Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy

Przepisy kulinarne

Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy

Wspólne gotowanie to najlepsza zabawa. Poznaj proste przepisy na dania, które przygotujesz razem z dzieckiem, a ich smak zachwyci każdego niejadka. 

Placek-grzybek babci Irenki

Składniki: 

  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżka oleju rzepakowego
  • owoce
  • jogurt naturalny
  • łyżka cukru brązowego

Przygotowanie: 

Do kubeczka wbij jajko, wsyp trzy łyżki mąki, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia i lekko wymieszaj. Dodaj trzy łyżki mleka i wymieszaj bardzo energicznie, aż składniki się połączą i utworzą gładką masę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, gdy będzie gorący - wlej zawartość kubeczka i smaż na złoto. Przewróć placek na patelni. Gdy druga strona placka ładnie się przypiecze, przełóż go na duży talerz, posmaruj jogurtem, posyp łyżką cukru i udekoruj owocami. Pycha!

Cappuccino pomidorowe

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • sól
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • bazylia lub natka pietruszki do dekoracji

Zalej pomidory wrzątkiem, a po dwóch minutach je wyjmij, przepłucz pod zimną wodą i obierz ze skóry. Obrane pomidory pokrój w grubą kostkę, wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody tak, by zakryła pomidory. Gotuj 15 minut, a następnie zmiksuj. Gdy uzyskasz gładki kremem, dopraw go solą i cukrem. Śmietankę ubij mikserem. Zupę podawaj w kubeczku, przykrytą czapeczką bitej śmietany i posypaną bazylią lub natką pietruszki.

Sałatka grecka w arbuzie

Składniki: 

  • 2 garści pomidorków koktajlowych (lub jeden duży pomidor)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • garść oliwek czarnych najlepiej kalamata
  • 1 średni ogórek świeży
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 gramów sera feta
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 średni arbuz
  • garść świeżej mięty

Przygotowanie: 

Z soku z cytryny, rozgniecionego przez praskę czosnku, wody i oliwy robimy sos. Pomidorki kroimy na pół, cebulę, obrany ogórek i papryki (żółtą i czerwoną) kroimy w grubą kostkę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy oliwki, polewamy sosem i mieszamy. Arbuza kroimy na pół, wydrążamy jedną część i kroimy w kostkę, dodajemy do sałatki. Fetę kroimy w kostkę i delikatnie obtaczamy w oregano. Wszystko wkładamy do arbuza, dekorujemy fetą.

Leniwe z jagodami, jogurtem i miętą

Składniki: 

  • 250 g chudego twarogu
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • szklanka jagód (może też być konfitura jagodowa lub jagody mrożone)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól do osolenia wody

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieć widelcem na stolnicy, posyp go mąką. Jagody zmiksuj na gładką masę (konfitury lub jagody mrożone podobnie). Dodaj pulpę jagodową do twarogu i mąki, wbij jajko i zagnieć ciasto. Pokrój je w kawałki, z każdego kawałka ulep wałeczek i pokrój na dość duże kęsy. Leniwe wrzucaj do wrzątku i gotuj kilka minut, aż wypłyną. Na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i podsmaż, aż będzie złota. Leniwe podawaj z jagodami, słodką bułką tartą. Możesz też zamienić bułkę na solidny kleks jogurtu naturalnego. Posyp posiekaną miętą.

Kogel-mogel z truskawkami

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka otartej skórki
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią (ja miałam 10-gramowy)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 4 garści truskawek
Przygotowanie: 

Żółtka oddzielamy od białek, wlewamy do miski lub rondelka umieszczonego na garnku z niewielką ilością wrzącej wody. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy mikserem, aż masa zgęstnieje. Połowę przelewamy do innej miski, dodajemy do niej kakao i ubijamy, aż masa stanie się jednolicie czekoladowa. Do kogla-mogla pozostałego w garnuszku dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową, ubijemy na parze jeszcze 2-3 minuty. Kogel-mogel podajemy w głębokich talerzach lub pucharkach udekorowany truskawkami, jagodami lub malinami.

Zobacz też:

Jak ozdobić tort dla dziecka? Proste triki na figurki z masy cukrowej

Hamburgerowa kuchnia Szymona Czerwińskiego

Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego 

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Źródło: Katarzyna Bosacka |
Co sądzisz o tym artykule?
83
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0