Za oknem jesień, a w studiu Bartek Kieżun wyczarował nam trochę słońca, przenosząc nas smakiem do ciepłej Chorwacji. Zobaczcie, jak w domowym zaciszu ugotować, proste i smaczne dania tj. bakalar na bijelo czy słodki smokvenjak.
Nie od dziś wiadomo, że królowa Elżbieta II niezwykle ceniła dobrą kuchnię. Jak się jednak okazuje, monarchini podczas pobytów w zamku Balmoral w Szkocji raczyła się daniem, które odbiega od kanonu królewskiej kuchni. - Założyłem, że jedzenie było dla służącej. Ale kiedy dotarłem do wejścia, kamerdyner wziął je i powiedział, że jest dla królowej - zdradziła dostawca.
"Najlepiej się klikają makarony".
Tatar wołowy przygotowywany jest z surowego mięsa. Przyrządza się go z polędwicy, udźca, ligawy, rostbefu lub łopatki. Tatar z wołowiny podawany jest z jajkiem.
Majówka już za nami, tym samym na dobre rozpoczęliśmy sezon grillowy. Mięso, ziemniaki, warzywa, a może owoce? Na ruszt wrzucamy tak naprawdę wszystko. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich znajomych, polecamy jeden składnik, który doda daniom charakteru i aromatu. Naszym numerem jeden został – ser śródziemnomorski. Jak połączyć go z grillowanymi potrawami?
- Wygląda tak smakowicie - komentują fani.
Nasza wiedza na temat potraw arabskich ogranicza się zazwyczaj do kebabów lub falafeli jedzonych w osiedlowej budce. Tymczasem syryjska kuchnia narodowa zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Pokochają ją przede wszystkim wegetarianie, ale i wielbiciele niepowtarzalnych połączeń smakowych.
"Magia się w tej zamrażarce nie zadzieje".
Sos enchilada przygotowywany jest z pomidorów, rosołu, mąki i mnóstwa przypraw. Pikantny smak zawdzięcza chilli. Dodawany jest do jednego z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, którego znakiem rozpoznawczym są także kukurydziane tortille.
Dzisiejsza kuchnia australijska miesza wpływy wielu kultur, dzięki czemu jest różnorodna, a przede wszystkim smaczna. Czym charakteryzuje się kuchnia tego kraju i jakie są najpopularniejsze dania australijskie?
Jest to skutek postępujących zmian klimatu.
Ze względu na etniczną różnorodność kuchnia kreolska obfituje w smaki pochodzące z różnych stron świata.
Koreańskie jedzenie to ostre potrawy, dbałość o estetykę, wielobarwność, niska kaloryczność. Tak w skrócie można opisać kuchnię koreańską, która jest wielką biesiadą z niekończącymi się nigdy przystawkami. Wiele koreańskich potraw ma również właściwości lecznicze i zdrowotne. Dania koreańskie podawane są zazwyczaj w małych miseczkach, co pozwala tworzyć ciekawą, kolorową kompozycję.
Choć kuchnia holenderska na tle innych państw wciąż uchodzi za niszową, Holendrzy zdecydowanie mogą się poszczycić się wybornymi daniami, których trzeba skosztować podczas podczas wizyty w tym pięknym kraju. W Holandii zjesz puchate naleśniki podobne do amerykańskich pancakes, wyśmienite, złociste frytki, wyborne klopsiki i tradycyjne korzenne ciasto holenderskie. Podpowiadamy, które holenderskie potrawy są warte spróbowania.
Jak przygotować je w trzech różnych kolorach? O tym opowiedział w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski.
"Takich osób jest w Polsce około czterech".
"Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego".
Jak wprowadzić brokuły do diety na stałe? Nie musisz się już tym martwić. Makaronowa zapiekanka z brokułami to zdrowie i przyjemność na talerzu w jednym!
Święta to czas, gdy nie powinniśmy myśleć o diecie i fiksować się na zdrowych przekąskach. Te chwile warto spędzić w gronie najbliższych, celebrując tradycyjną kolację. W końcu kilka pierogów, czy barszcz z uszkami nie sprawi, że nagle przybędzie nam 5 kg. Ważne jednak, aby pamiętać o umiarze. Co i jak jeść, aby nie czuć ciężkości i nie nabawić się niechcianych fałdek? O tym opowiedziała nam dietetyk, Milena Nosek.
W języku polskim istnieje powiedzenie "przez żołądek do serca", które z pewnością można odnieść do smaków Azji. Kuchnia azjatycka rozkochała w sobie licznych smakoszy z różnych zakątków świata. Mnogość smaków, barw i aromatów, jakich dostarczają dania azjatyckie, nieustannie zachwyca i zaskakuje.
Kuchnia szwedzka znana jest na świecie jako niezwykle zdrowa i wartościowa. Szwedzi najchętniej sięgają po dania rybne i owoce morza. Najpopularniejsze są śledzie, makrele, łososie i anchois.
Ryba fugu, nazywana również rozdymką, jest bardzo intrygującym zwierzęciem. W chwili zagrożenia nabiera do swojego ciała sporą ilość wody i zamienia się w najeżoną kolcami kulkę. Jednak nie z tego powodu jest znana od lat Japończykom. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu smakowi oraz temu, że nieodpowiednio przyrządzona staje się śmiertelną trucizną, ze względu na toksyny zawarte w swoim wnętrzu.
Na wakacjach słowo "dieta" po prostu nie powinno istnieć. Będąc w nowym miejscu, warto posmakować lokalnych przysmaków i degustować nowe przekąski. O pysznych i nierzadko kalorycznych potrawach wspominał w mediach społecznościowych Filip Chajzer.
Stuletnie jajko to przysmak rodem z Chin. Nie trzeba jednak wybierać się w daleką podróż, aby go skosztować. Przekąskę tę można kupić w niektórych sklepach czy spróbować jej w restauracjach serwujących egzotyczne potrawy. Jak powstaje stuletnie jajo i czym wyróżnia się jego smak?
Niejednokrotnie zdarza się, że nazwy potraw sugerują swoje pochodzenie. W niektórych przypadkach okazuje się jednak, że historia ich powstania jest zgoła inna niż mogłoby się wydawać. Mimo to, wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sernik wiedeński nie pochodzi z Austrii, a w Grecji nikt nie słyszał o rybie po grecku. Skąd więc wzięły się ich nazwy i komu zawdzięczamy przepisy na potrawy, które często goszczą na naszych stołach?
Lato to czas podróży, zarówno tych bliższych, jak i dalekich. Nieważne czy na wycieczkę wybierasz się samochodem, busem czy pociągiem, warto zawczasu przemyśleć, jaki zabrać ze sobą prowiant. Może okazać się to zbawienne, gdy na trasie nie będzie stacji benzynowej oferującej jedzenie, albo będzie zamknięty Wars. Podpowiadamy, jakie jedzenie zabrać w drogę, by nie zepsuło się w wysokich temperaturach.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan przygotowuje wyjątkowe letnie dania, w których głównym składnikiem jest ser. Zobacz jego przepisy na wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera, filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami oraz młode warzywa z pieca z sosem serowym.
Ryż to popularna i sprawdzona dla ziemniaków. Poza tym jest smaczny, zdrowy i pożywny. Daria Ładocha podpowiada, jak wykorzystać go w kuchni. Zainspiruj się i wypróbuj te przepisy.
Kilka propozycji na sylwestrowe przekąski dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, dla poszukujących nowości, ale także dla osób, które dobrze czują się przy kuchennym blacie, przedstawiły Agnieszka i Tonia Kręglickie. Życzymy smacznego i udanej zabawy sylwestrowej!