Czego nie powinno się mrozić?
Święta Wielkanocne generują ogromną ilość jedzenia, której często nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Większość z nas decyduje się wówczas na zamrożenie potraw. W studiu Dzień Dobry TVN dziennikarka i propagatorka "Zero Waste" Sylwia Majcher, opowiedziała widzom co wolno, a czego nie wolno mrozić.
- Mrożonki są okej pod warunkiem, że będziemy mrozić produkty jak najlepszej jakości, bo mrożenie nie poprawia nam jakości tych produktów. Jeśli coś mamy już nadpsutego, to magia się w tej zamrażarce nie zadzieje, więc mrozimy świeże produkty - tłumaczy ekspertka.
Czego nie można mrozić? - Surowych jajek w całości, bo potem też tego nie wykorzystamy, jeśli już, to białko i żółtko osobno. Potem białko możemy wykorzystać do przygotowania bezy, żółtko do jakiegoś kremu. Jajek ugotowanych też nie polecam mrozić, one się rozwarstwią, stracą swoją strukturę - ostrzega nasza gościni.
Do zamrażarki nie wkładamy też m.in. warzyw i owoców z dużą zawartością wody (np. sałaty, winogron, ogórka), potraw z dodatkiem żelatyny (ryb czy nóżek w galarecie), majonezu i śmietany czy pomidorów (w całości).
Mrożenie potraw po świętach
Jakie potrawy możemy zamrozić? Będzie to przede wszystkim pieczywo.
- Kroimy w kromki, żeby było na później łatwiej je wykorzystać. Każdą kromkę możemy przełożyć papierem do pieczenia, łatwiej wyjąć. Rozmrażamy w temperaturze pokojowej, w piekarniku, w tosterze - wyjaśnia Sylwia Majcher.
Bardzo dobrze mrożą się również m.in. drobne owoce (poziomki, maliny, truskawki), warzywa (marchew, fasolka), grzyby (kozaki, maślaki, kurki), surowe mięso, ryby czy gotowe dania (pierogi, zupy) i ciasto kruche (babka wielkanocna, mazurek, sernik).
- Na etykiecie zapisujemy datę mrożenia i datę wyjęcia, [...] dzięki temu będzie nam łatwiej później szukać produktów, które musimy zjeść - podsumowuje dziennikarka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak bezpiecznie rozmrażać jedzenie? Temperatura pokojowa nie jest do tego najlepsza
- Nie wszystkie produkty spożywcze można mrozić. Czego lepiej nie wkładać do zamrażarki?
- Co zrobić z nadmiarem jedzenia, które zostało po świętach? Ekspertka podpowiada, co można zamrozić
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News