Wyrzucanie żywności to nie tylko marnowanie zasobów planety, ale też pieniędzy. W ramach programu "Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu", WINIARY pomaga Polakom gotować ze smakiem i z głową.
Z tymi rozwiązaniami będziesz eko.
Caritas, jako jedna z największych organizacji charytatywnych ze wsparciem KPO, stawia czoła temu problemowi, modernizując stołówki i dostarczając żywność tym, którzy najbardziej jej potrzebują.
"Śmieciarka daje szansę na dwie rzeczy".
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zgodnie z tradycją, w tym szczególnym czasie w większości polskich domów nie zabraknie wyszukanych potraw i słodkich przysmaków, dzięki którym chwile spędzone w gronie najbliższych nabiorą szczególnego znaczenia. Niestety goście zasiadający przy suto zastawionych stołach nie zawsze są w stanie skosztować wszystkich specjałów. W trakcie przygotowań do rodzinnych spotkań nie należy zapominać o problemie, jakim jest marnowanie żywności. Jak zaplanować świąteczne zakupy, by uniknąć strat?
"Nie musimy umieć cerować".
Jeśli macie książki, które już przeczytaliście i chcielibyście, by trafiły w nowe ręce, to będzie ku temu świetna okazja.
Co to za dzień i co oznacza dla ludzkości?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Zobacz, jak zrobić pastę warzywną, kiszonkę z resztek oraz tiramisu z czerstwych bułek.
Dzielnia Saska Kępa jest dość nietypowym miejscem, bo daje drugiego życie… rzeczom. Zamiast wyrzucać nadmiar niepotrzebnego jedzenia czy przedmiotów, podzielmy się nimi. Tym samym nie tylko uszczęśliwimy nowego właściciela, ale także ograniczmy ilość odpadów. O inicjatywie opowiedziały nam więcej Magdalena Piotrowska i Zofia Chlebowska z Dzielni Saska Kępa oraz Marcelina Zjawińska prezeska fundacji Splot Społeczny.
"Magia się w tej zamrażarce nie zadzieje".
"Wszystko można znaleźć".
Filozofia "zero waste" nie bez powodu zyskuje coraz więcej zwolenników. Zmiana codziennych nawyków pozwala zatroszczyć się o środowisko, a przy okazji zaoszczędzić sporo pieniędzy. Amber Allen i jej mąż Joseph nie mają co do tego żadnych wątpliwości. Małżonkowie wychowują trójkę dzieci i nade wszystko starają się unikać zbędnych wydatków, dlatego kilka lat temu zdecydowali się całkowicie zrezygnować z papieru toaletowego. Czym go zastąpili?
"Szukamy pomysłów na metamorfozy".
Obierki z ziemniaków są zdecydowanie za mało doceniane i zbyt często trafiają do śmietnika. Tymczasem mają naprawdę szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, jak i poza nią.
Sprawdź, z których resztek warzyw i owoców wyhodujesz nowe jadalne rośliny.
"Zaczęło się od tego, że z koleżanką szukałam wytłoczek na jajka".
Z nadejściem chłodniejszych dni warto zrobić porządek w garderobie, a co za tym idzie pozbyć się nieużywanych ubrań i dodatków. Z takiego założenia wyszły przedstawicielki polskiego show-biznesu.
Poznaj niezwykłe właściwości orzechów.
Do niedawna hasło „porządki w szafie” oznaczało, w najlepszym wypadku, przegląd garderoby i oddanie rzeczy potrzebującym, w gorszym – wyrzucenie ich do śmieci. Na szczęście nasza świadomość ekologiczna rośnie, a wraz z nią potrzeba dostosowania wszystkich aspektów życia do zasad sprzyjających ochronie środowiska. Z tego właśnie powodu coraz więcej osób decyduje się na sprzedaż swoich ubrań i podarowanie im drugiego życia.
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN skupiliśmy się na żywności i wszelkich sposobach, aby marnować jej jak najmniej. Jak zrobić warzywną kiszonkę? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN zajęliśmy się tematem marnowania żywności i tym, jak wykorzystywać resztki. Jak zrobić tartę z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN pochyliliśmy się nad problemem nadprodukcji żywności i możliwościami wykorzystania resztek. Jak zrobić kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN zwróciliśmy uwagę na problem marnowania żywności i sposoby wykorzystania resztek. Jak zrobić zupę z miękkich rzodkiewek i ich liści? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Gromadzone przez lata ubrania i akcesoria, także te, które wykorzystujemy do pracy, czy realizacji swojego hobby nie tylko zajmują przestrzeń, ale także blokują pieniądze. Żeby odzyskać część funduszy warto przezwyciężyć naturę zbieracza, przejrzeć szafę i sprzedać wszystko, co w niej zalega, a może ucieszyć innych. Tym razem Ania Dec zajrzy nie tylko do kobiecej, ale także do męskiej garderoby.
Każdy rodzic wie, że koszty związane z utrzymaniem i wychowaniem dziecka zaczynają się na długo przed jego urodzeniem i właściwie nie mają końca. Maluszki szybko wyrastają z ubranek i zabawek – na ich miejsce szybko pojawiają się kolejne i zajmują przestrzeń. Co można z tym zrobić, żeby nie tylko nie utonąć w morzu dziecięcych akcesoriów, a przy okazji odzyskać część zainwestowanej gotówki?
W jaki sposób była projektantka odnalazła swoją wyjątkową niszę? O tym opowiedziała w Dzień Dobry TVN.