Jak nie marnować jedzenia po grillu? Poznaj szybkie i łatwe przepisy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grilluj, nie marnuj! Jak wykorzystać pozostałe jedzenie?
Grilluj, nie marnuj! Jak wykorzystać pozostałe jedzenie?
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Majówka to w Polsce tradycyjny czas grillowania. Przez kilka dni stoły uginają się pod ilością jedzenia. Co zrobić z pozostałościami, żeby nie marnować i nie wyrzucać żywności? Kilkoma sprawdzonymi przepisami podzieliła się w Dzień Dobry TVN Sylwia Majcher, propagatorka zero waste. Zobacz, jak zrobić m.in. pastę warzywną, kiszonkę z resztek oraz tiramisu z czerstwych bułek.

Nie marnuj jedzenia po grillu

Najczęściej po grillowej uczcie zostają nam warzywa. Warto zrobić z nich pastę. - Przyda się do kanapek i makaronu. Obiad na dzisiaj będzie gotowy - radzi Sylwia Majcher.

Wykorzystać możemy nie tylko jedzenie, ale także popiół. Warto go użyć w ogrodzie. - To wartościowy składnik dla naszych roślin. Te, które potrzebują potasu - jabłoń, pomidory, agrest - bardzo chętnie przyjmą ten nawóz wymieszany z ziemią - mówiła gościni Dzień Dobry TVN. Co zrobić z grillowanymi warzywami i mięsem, które zostały nam po majówce? Sprawdź przepisy.  

Pasta warzywna 

  • kilka grillowanych papryk;
    • garść dowolnych orzechów;
      • kromka czerstwego pieczywa;  
        • pół łyżeczki soli;
          • pół łyżeczki wędzonej papryki;
            • pół łyżeczki pieprzu;
              • sok z połówki cytryny;
                • 2 łyżki wody lub 2 kostki lodu (pasta będzie bardziej puszysta) .

                  Grillowane zimne kawałki papryki przekładamy do blendera, dodajemy orzechy, wodę i czerstwe pieczywo. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką. Blendujemy. Pasta jest świetna do kanapek albo makaronu.  

                  Pasta z cukinii  

                  • grillowana cukinia;
                    • 2 łyżeczki pasty tahini lub 2 łyżeczki sezamu;
                      • łyżka oliwy;
                        • ząbek czosnku;
                          • pół łyżeczki soli;
                            • pół łyżeczki pieprzu;
                              • opcjonalnie łyżka startego parmezanu lub płatków drożdżowych.  

                                Cukinię kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i rozdrabniamy. Pastę przechowujemy w lodówce.  

                                Ziemniaki  

                                • ugotowane lub upieczone ziemniaki; 
                                  • garść świeżej mięty;
                                    • garść pestek dyni lub słonecznika;
                                      • mała cebula;
                                        • pół łyżeczki miodu lub cukru;
                                          • 2 łyżeczki octu jabłkowego;  
                                            • 4 łyżki oleju lub oliwy;
                                              • sól, pieprz do smaku.

                                                Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę i miętę siekamy drobno. Pestki trzeba zarumienić na suchej patelni, a ocet jabłkowy przelać do miseczki, dodać olej lub oliwę, cebulę, miód/cukier, posiekaną miętę, sól, pieprz i całość wymieszać. Sos zostawić na 10 minut, potem polać nim ziemniaki i posypać prażonymi pestkami.  

                                                Zapiekanka z ziemniaków z liściem laurowym 

                                                • ugotowane ziemniaki;
                                                  • liście laurowe;
                                                    • majeranek;
                                                      • oliwa lub masło.

                                                        Ziemniaki potnij w plastry lub kostkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą lub masłem. Ułóż w nim pokrojone ziemniaki, a między nie powciskaj rozkruszone liście laurowe (3-4 na porcję). Całość posyp majerankiem, solą i pieprzem, skrop 2 łyżkami oliwy lub masła. Można też oprószyć serem lub kawałkami szynki, boczku albo kiełbasy. Piekarnik nagrzej do 190 stopni i zapiekaj przez 20 minut. 

                                                        Kiszonka z pozostałości warzyw  

                                                        • 2 marchewki;
                                                          • kilka rzodkiewek;
                                                            • kilka różyczek kalafiora;
                                                              • główka czosnku;
                                                                • woda z kranu;
                                                                  • liście kalafiora – opcjonalnie;
                                                                    • 5 ziaren ziela angielskiego;
                                                                      • kilka liści laurowych;
                                                                        • 2 łyżki soli.

                                                                          Marchew obierz i pokrój na plasterki. Kalafiora podziel na różyczki. Rzodkiewki umyj i przekrój na pół. Główki czosnku przekrój w poprzek. Warzywa włóż do słoika słoja. Zimną wodę wymieszaj z solą. Solanką zalej warzywa zakręć słoik.  Zostawić w ciemnym miejscu na kilka dni do ukiszenia.  

                                                                          Resztki mięsa z grilla - przepisy

                                                                          Tortille z resztkami mięsa 

                                                                          • 1 pełna szklanka mąki razowej lub pszennej;
                                                                            • 1 łyżka oleju/oliwy;
                                                                              • pół szklanki gorącej wody;
                                                                                • łyżeczka soli;
                                                                                  • pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia.

                                                                                    W misce umieść mąkę, sodę/proszek sól, olej oraz wlej wrzątek. Od razu zamieszaj całość łyżką i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia na 20 minut. Potem podziel ciasto na 12 równych kawałków, jak domowe kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości orzecha włoskiego. 

                                                                                    Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj jak najcieniej. Przełóż placek na nagrzaną patelnię. Wystarczy po 15 sekund na każdą stronę. Na placku powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki. Zdejmij, układaj na talerzu i przykryj wilgotną ściereczką.

                                                                                    Można wykorzystać gotowe tortille. Wystarczy w ciepłe zawinąć kawałki mięsa, sałaty lodowej i np. sosu pomidorowego lub jogurtowego.  

                                                                                    Kiełbasa

                                                                                    • resztki kiełbasy;  
                                                                                      • garść świeżego rozmarynu lub tymianku;
                                                                                        • garść orzechów włoskich;
                                                                                          • 3 łyżki musztardy;
                                                                                            • 200 ml śmietany 30%;
                                                                                              • 2 łyżki oleju lub oliwy;
                                                                                                • 2 jajka.

                                                                                                  Kiełbasę pokroić w grubsze pokrojona w grube plastry, wymieszać olejem i świeżym tymiankiem lub rozmarynem. W miseczce wymieszać musztardę ze śmietaną i rozbełtanymi jajkami. Kiełbasę razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać powstałym sosem, oprószyć posiekanymi orzechami i wstawić do nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.  

                                                                                                  Tiramisu z czerstwych bułek 

                                                                                                  • 2-3 czerstwe bułki;
                                                                                                    • szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy lub dla dzieci kawy zbożowej;
                                                                                                      • sok i skórka z 2 pomarańczy;
                                                                                                        • 400 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego;
                                                                                                          • 200 g mascarpone;
                                                                                                            • łyżeczka cynamonu;
                                                                                                              • dowolne owoce;
                                                                                                                • 2 łyżki miodu.

                                                                                                                  Kawę wymieszaj z sokiem i pomarańczy. Śmietanę ubij na puszysty krem, na koniec wmieszaj i dodaj mascarpone oraz skórki pomarańczy. Bułki pokrój na cienkie plastry i zamocz w kawie. Ułóż je na dnie naczynia. Na nie wyłóż warstwę kremu. Każdą oprósz cynamonem i ułóż na nich porcję owoców. Powtarzaj układanie do wyczerpania składników – wyjdą 2-3 warstwy. Wierzch oprósz cynamonem i udekoruj owocami.  

                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

                                                                                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana