Czas na białe warzywa. Sprawdź przepis Darii Ładochy na placuszki owsiano-kalarepowe

Placuszki owsiano-kalarepowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
Chcesz wiedzy i mocy? Zjedz kanapkę Darii Ładochy
Chcesz wiedzy i mocy? Zjedz kanapkę Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Wiosna to czas na świeże białe warzywa. A te królowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Daria Ładocha pokazała, jak zrobić placuszki owsiano-kalarepowe z pyszną sałatą. Sprawdź jej przepis.

Placuszki owsiano-kalarepowe z zieloną sałatą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kalarepy obrane ze skórki starte tarce,
  • duże jajko lub dwa małe,
  • ½ szklanki mąki,
  • ½ szklanki mielonych migdałów,
  • łyżeczka soli,
  • skórka z jednej cytryny,
  • szczypta oregano,
  • 2 łyżki płatków owsianych.

Składniki na biały sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • łyżka posiekanej mięty,
  • łyżeczka koperku posiekanego,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka musztardy francuskiej.

Składniki na sałatkę:

  • garść rukoli,
  • garść szpinaku,
  • ogórek zielony,
  • mini kulki mozzarelli,
  • garść orzechów włoskich.

Placuszki owsiano-kalarepowe - sposób przygotowania

Odciśnij w rękach płyn powstały z tartej kalarepy - to ważny proces więc dodatkowo owiń kalarepę w ręcznik papierowy by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepę z jajkiem, mąką, migdałami, skórką z cytryny oraz płatkami migdałowymi oraz przyprawami. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.

Podawaj z sosem ziołowym. By go przygotować połącz wszystkie składniki sosu w miseczce. Sos podawaj w towarzystwie sałaty.

Sprawdź też przepisy Darii Ładochy na: makaron z kurczakiem i kalarepą, krem z białych warzyw, fenkuł z pomarańczami i halibutem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości