Placuszki owsiano-kalarepowe z zieloną sałatą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kalarepy obrane ze skórki starte tarce,
- duże jajko lub dwa małe,
- ½ szklanki mąki,
- ½ szklanki mielonych migdałów,
- łyżeczka soli,
- skórka z jednej cytryny,
- szczypta oregano,
- 2 łyżki płatków owsianych.
Składniki na biały sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- łyżka posiekanej mięty,
- łyżeczka koperku posiekanego,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- łyżeczka miodu,
- łyżka musztardy francuskiej.
Składniki na sałatkę:
- garść rukoli,
- garść szpinaku,
- ogórek zielony,
- mini kulki mozzarelli,
- garść orzechów włoskich.
Placuszki owsiano-kalarepowe - sposób przygotowania
Odciśnij w rękach płyn powstały z tartej kalarepy - to ważny proces więc dodatkowo owiń kalarepę w ręcznik papierowy by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepę z jajkiem, mąką, migdałami, skórką z cytryny oraz płatkami migdałowymi oraz przyprawami. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
Podawaj z sosem ziołowym. By go przygotować połącz wszystkie składniki sosu w miseczce. Sos podawaj w towarzystwie sałaty.
Sprawdź też przepisy Darii Ładochy na: makaron z kurczakiem i kalarepą, krem z białych warzyw, fenkuł z pomarańczami i halibutem.
Zobacz także:
- Smażona kalarepa z tymiankiem i purée z selera - przepis Mateusza Zielonki
- Nafaszerowana kalarepa w towarzystwie rzodkiewki
- Pasta z pieczonej kalarepy i czosnku według Mateusza Zielonki
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News