Fenkuł z pomarańczami i halibutem - przepis krok po kroku
Składniki:
- duży koper włoski lub dwa małe,
- cebula,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 2 pomarańcze,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 filety z halibuta,
- koperek,
- łyżka octu jabłkowego,
- sok z cytryny.
Fenkuł z pomarańczami i halibutem - sposób przygotowania
Cebulę drobno posiekaj w piórka, fenkuła również. Na jednej łyżce masła podsmaż cebulę. Dodaj koper włoski i smaż, aż będzie miękki. Podczas smażenia dodaj łyżkę octu jabłkowego. Możesz delikatnie podlać sokiem z pomarańczy wyciśniętym bezpośrednio z owocu, ale fenkuł powinien zrobić się delikatnie złoty. Dodaj jeszcze sok z pomarańczy, dodaj posiekaną zieloną pietruszkę. Dodaj sól, oraz pieprz i przełóż na półmisek. Udekoruj plastrami pomarańczy.
Na patelni grillowej lub w piekarniku z dodatkiem masła podsmaż halibuta po 3 minuty z każdej ze strony w zależności od grubości filetów. Dodaj sok z cytryny oraz koperek. Podawaj z fenkułem i cytrusami.
Zobacz także:
- Co to jest fenkuł? Przepisy na zupę i surówkę z fenkuła
- Łosoś pieczony z fenkułem i szalotkami w wykonaniu Jaśka Kuronia
- Pieczony fenkuł z pomarańczami - przepis Mariety Mareckiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News