Makaron chow mein z wołowiną - przepis
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka pokrojona wzdłuż na pół
- 400 g wołowiny najlepiej rostbef
- 120 g marchewki
- garść orzechów ziemnych
- 2 łyżki szczypiorku pokrojonego na mniejsze kawałki
- garść strąków groszku cukrowego (ok 100g)
- 100 g makaronu chow mein
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- sok z ½ limonki
- zielona papryka cienko pokrojona do dekoracji
Jak zrobić chow mein z wołowiną?
- Szalotkę podsmaż na gorącym oleju z obu stron.
- Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż go z papryczką chili.
- Dodaj wołowinę pokrojoną w cienkie plastry. Następnie dodaj marchewkę i groszek cukrowy.
- W tym czasie makaron ugotuj makaron. Wrzuć go na wrzątek i gotuj 3 minuty.
- Następnie odcedź go, przepłucz zimną wodą.
- Dodaj do warzyw wraz z sosem sojowym i ostrygowym. Całość wymieszaj.
- Na koniec dodaj szczypiorek, orzechy i skrop sokiem z limonki.
- Przed podaniem udekoruj świeżą, zieloną papryką.
Zobacz także:
- Chińskie dania z polskich składników - przepisy Oli Nguyen
- Kuchnia chińska – tego koniecznie trzeba spróbować
- Makaron chiński – przepisy na tradycyjne dania kuchni Chin
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: