kuchnia chińska

    kuchnia chińska

    Tradycyjne potrawy serwowane na Chiński Nowy Rok proponuje Daria Ładocha. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza nian gao, warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym, rybę po chińsku gotowaną na parze oraz yusheng, czyli sałatkę z surowej ryby z warzywami. Sprawdź wypróbowane przepisy na dania kuchni azjatyckiej.

    Surówka chińska wielu osobom kojarzy się z sałatką colesław, jednak to dwie zupełnie inne kulinarne specjały. Chińska surówka z białej kapusty jest bogatym źródłem witamin, a przy tym jest zdecydowanie mniej kaloryczna, bo nie zawiera tuczącego majonezu. Jak ją przyrządzić?

    Ling Ding urodziła się w Chinach, ale po polsku mówi perfekcyjnie. Co zachwyciło ją w naszym kraju tak bardzo, że postanowiła tu zamieszkać? I czym Polacy różnią się od Chińczyków? Z Ling spotkał się Mikołaj Rey. Razem, specjalnie dla Dzień Dobry TVN, przyrządzili prawdziwą kaczkę po chińsku.

    Gdybydzisiaj żył Bruce Lee, to obchodziłby właśnie swoje 75. urodziny. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan i Robert Moskwa – aktor, który od lat z wielkimi sukcesami trenuje karate - przygotowali dania kuchni chińskiej. Na stole pojawiły się: ryż po chińsku, kurczak na słodko oraz wieprzowina w warzywach i curry.

    Krewetki mogą uczulać, a małże doprowadzić do niestawności. Potrawa z egzotycznej ryby fugu, źle przygotowanej, może zabić. Zaś żywą ośmiornicę przed jedzeniem koniecznie trzeba zamoczyć w specjalnym oleju. Tłuszcz spowoduje, że pssysawki nie przyklejają się do przełyku, co uchroni nas przed uduszeniem. Zobaczcie, które egzotyczne potrawy mogą być dla Was zagrożeniem.