Materiał promocyjny

Azjatyckie dania według przepisów Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN
Tradycyjne potrawy serwowane na Chiński Nowy Rok proponuje Daria Ładocha. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza nian gao, warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym, rybę po chińsku gotowaną na parze oraz yusheng, czyli sałatkę z surowej ryby z warzywami. Sprawdź wypróbowane przepisy na dania kuchni azjatyckiej.

Nian gao

Składniki na nian gao

  • 500 g mąki z ryżu kleistego
    • 4 łyżeczki imbiru w proszku
      • ½ łyżeczki soli
        •  350 g cukru brązowego
          • 1 szklanka wody
            • 1 szklanka mleka kokosowego
              • 1 łyżka oleju
                • kilka daktyli do dekoracji

                  Jak przyrządzić nian gao

                  Rozpuść w rondelku cukier w wodzie. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj mleko kokosowe. W misce wymieszaj mąkę z imbirem. Dodaj łyżkę oleju. Następnie powoli połącz dwie masy.

                  Metalowe miseczki wysmaruj olejem. Przelej przez sitko masę do pojemników i gotuj na parze przykryte folią około godzinę. Potem wstaw do lodówki.

                  Warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym

                  Składniki na warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym

                  • 6 kaczych jaj
                    • 100 ml sosu sojowego jasnego
                      • 100 ml sosu sojowego ciemnego
                        • szklanka piwa
                          • 2 łyżki cukru
                            • Warzywa:
                              • ½ pora pokrojonego w krążki
                                • 1 marchewka pokrojona na sposób julienne
                                  • 1 papryka czerwona pokrojona w słupki
                                    • ½ papryki żółtej pokrojonej w słupki
                                      • kilka grzybów Shitake namoczonych w wodzie
                                        • imbir wielkości kciuka posiekany
                                          • 1 puszka odsączonych pędów bambusa
                                            • 3 ząbki czosnku posiekane
                                              • 2 szalotki posiekane
                                                • 3 łyżki sosu sojowego
                                                  • sok z 1 limonki
                                                    • 2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
                                                      • garść szczypiorku
                                                        • 2 kapusty pak choi
                                                          • 1 łyżka oleju kokosowego
                                                            • 1 papryczka chili
                                                              • 2 krople oleju sezamowego

                                                                Jak przyrządzić warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym

                                                                Jajka włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu około 12 minut. Następnie przełóż je do miski z zimną wodą i zahartuj. Obierz je ze skorupki. Następnie przełóż do woka i zalej piwem. Dodaj cukier i sosy sojowe. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut. Jajka pozostaw pod przykryciem w woku do ostygnięcia.

                                                                Na innym woku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj imbir, szalotkę, chili oraz czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę oraz papryki. Następnie dodaj pokrojone Shitake oraz pak choi i pędy bambusa. Dopraw sosem sojowym, kolendrą, sezamem, sokiem z limonki i szczypiorkiem. Na koniec skrop olejem sezamowym i dodaj kacze jaja.

                                                                Ryba po chińsku gotowana na parze

                                                                Składniki na rybę po chińsku gotowaną na parze:

                                                                • 2 świeże ryby wypatroszone (labrax, dorada, red snapper)
                                                                  • kawałek liścia bananowca do wyłożenia sitka bambusowego
                                                                    • 4 łyżki sosu sojowego
                                                                      • 4 łyżki wina chińskiego do gotowania
                                                                        • 1 łyżeczka oleju sezamowego
                                                                          • świeża kolendra
                                                                            • 2 papryczki chili (azjatyckie)
                                                                              • 6 liści limonki Kaffir mrożonych
                                                                                • kawałek imbiru pokrojonego w plastry
                                                                                  • szczypiorek wraz z dymką
                                                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                                                      • 2 limonki
                                                                                        • 2 szalotki
                                                                                          • ½ marchewki pokrojonej w julienne
                                                                                            • biała część pora pokrojonego w talarki
                                                                                              • Dodatkowo: ryż i sezam

                                                                                                Jak przyrządzić rybę po chińsku gotowaną na parze

                                                                                                Do miski przerzucamy: posiekany czosnek, posiekany imbir, posiekane chili, sos sojowy, olej sezamowy i wino. Całość mieszamy i smarujemy rybę. Odstawiamy na 15 minut.

                                                                                                Następnie rybę przerzucamy na liście bananowe umieszczone w sitku bambusowym dużym. Następnie układamy szalotki posiekane w piórka, dymkę posiekaną, liście Kaffiru, marchewkę oraz pora i całość zalewamy pozostałym sosem. Gotujemy na parze około 25 minut. Podajemy z ryżem i sezamem.

                                                                                                Yusheng, czyli sałatka z surowej ryby z warzywami

                                                                                                Składniki na yusheng, czyli sałatkę z surowej ryby z warzywami:

                                                                                                • ½ surowego buraka
                                                                                                  • 700 g surowego łososia bez skóry (filet)
                                                                                                    • skórka z 1 limonki
                                                                                                      • skórka z ½ pomarańczy
                                                                                                        • skórka z 1 cytryny
                                                                                                          • 1 łyżka soli
                                                                                                            • 1 łyżka miodu
                                                                                                              • 1 łyżka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu
                                                                                                                • 1 łyżeczka pieprzu
                                                                                                                  • 50 ml ginu
                                                                                                                    • 1 marchewka pokrojona w słupki
                                                                                                                      • 1 rzepa pokrojona w słupki
                                                                                                                        • 1 kalarepa pokrojona w słupki
                                                                                                                          • zielony ogórek pokrojony w cienkie plastry za pomocą obieraczki
                                                                                                                            • sok z cytryny
                                                                                                                              • ½ zielone jabłko pokrojone w cienkie słupki namoczone w wodzie z cytryną
                                                                                                                                • ½ czerwonego jabłka pokrojonego w słupki namoczone w wodzie z cytryną
                                                                                                                                  • Dodatkowo:
                                                                                                                                    • 3 łyżki miodu
                                                                                                                                      • sok z limonki
                                                                                                                                        • sok z pomarańczy
                                                                                                                                          • sok z cytryny

                                                                                                                                            Jak przyrządzić yusheng, czyli sałatkę z surowej ryby z warzywami

                                                                                                                                            Buraka obierz ze skórki i pokrój na sposób julienne. Dodaj skórki z cytrusów, miód, sól, pieprz, nasiona kolendry oraz gin. Wymieszaj całość. Obtocz marynatą łososia i wstaw do lodówki na 24 h.

                                                                                                                                            Następnie ułóż na talerzu wszystkie warzywa i owoce i podawaj z pokrojoną rybą. Całość polej sosem przygotowanym z miodu i sokiem z cytrusów.

                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                            Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana