Tatar z łososia z mandarynką - przepis krok po kroku
Składniki na tatar z łososia z mandarynką:
- 200 g świeżego fileta z łososia dobrej jakości
- 250 g grubej soli
- 1 mandarynka
- 1 łyżka marynowanego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 jabłka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Pieprz do smaku
Jak przygotować tatar z łososia z mandarynką?
Połowę gruboziarnistej soli wsypujemy do naczynia, układamy łososia i zasypujemy resztą soli. Zostawiamy w lodówce na 2 h. W między czasie obieramy mandarynki i wyciągamy z osłonek. Kroimy na mniejsze części. Obrane jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z drobno pokrojonym imbirem z dodatkiem miodu. Łososia wyjmujemy dobrze płuczemy i kroimy w drobne kawałki. Wszystkie składniki dobrze ze sobą. Dodajemy oliwę i pieprz do smaku. Serwujemy z tostem lub ciemnym pieczywem.
Sałatka z mandarynką, burakiem i cytrynowym vinaigrette - przepis krok po kroku
Składniki na sałatkę z mandarynką, burakiem i cytrynowym vinaigrette:
Cytrusowe vinaigrette:
- sok z 4 mandarynek nie obiera mandarynek
- szczypta cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ¼ łyżeczki musztardy Dijon
- ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz do smaku
Sałatka:
- 4 średnie pieczone buraki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 całej mandarynki
- sól
Pozostałe składniki:
- 4 obrane mandarynki
- ¾ filiżanka posiekanych orzechów włoskich
- 100 g pokruszonej fety
- 200 g mieszanki sałat
Jak przygotować sałatkę z mandarynką, burakiem i cytrynowym vinaigrette?
Buraki zawijamy w folię z dodatkiem, kminu, oliwy, soli i plasterkiem mandarynki. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Cytrusowe vinaigrette:
Wyciskamy sok z 4 mandarynek. W małym rondelku ze szczyptą cukru gotujemy, aż płyn się lekko zredukuje. Zostawiamy do schłodzenia. Przelewamy do małej miski i dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, szczyptę soli, odrobinę świeżego czarnego pieprzu, musztardę a na końcu oliwę. Dobrze mieszamy, aż sos będzie jednolity.
Sałatka:
Na talerzu układamy najpierw sałatkę, później na przemian krążki mandarynki i buraków. Skrapiamy dressingiem, posypujemy pokruszonym serem feta i orzechami. Delikatnie mieszamy przed podaniem.
Przepisy Darii Ładochy
Polędwiczka wieprzowa z sosem mandarynkowym - przepis krok po kroku
Składniki na polędwiczkę wieprzowa z sosem mandarynkowym:
- 1 szklanka soku z mandarynek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 polędwiczki wieprzowe, pokrojone w medaliony o grubości około 2,5 cm
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
- brokuł lub fasolka szparagowa
Jak przygotować polędwiczkę wieprzowa z sosem mandarynkowym?
W misce mieszamy sok z mandarynek, miód, skrobię kukurydzianą i musztardę. Na dużej patelni obsmażamy polędwiczkę pokrojoną w około 2,5 cm medaliony na oleju przez około 1 minutę z każdej strony. Solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni dodajemy masło i obsmażamy szalotkę i czosnek. Dolewamy ocet i wcześniej przygotowaną mieszankę z soku z mandarynek. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy ponownie mięso i chwilę dusimy w sosie, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia (ok.10 minut) Podawać z gotowanym brokułem lub fasolką szparagową.
Bezglutenowe ciasto mandarynkowe - przepis krok po kroku
Składniki na bezglutenowe ciasto mandarynkowe:
- 0,5 kg mandarynek
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki Amaretto
- cukier puder do posypania
- 1/2 łyżeczki masła
Jak przygotować bezglutenowe ciasto mandarynkowe?
W dużym garnku zalewamy zimną wodą mandarynki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. Przestudzone i ugotowane mandarynki kroimy na ćwiartki (nasiona wyrzucamy) i blendujemy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy 3 jajka i 1 szklankę cukru. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie dodajemy 3 szklanki mąki migdałowej, około 330 g pulpy z mandarynek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i Amaretto. Dobrze mieszamy. Wylewamy masę do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli będzie się za szybko przypiekało na wierzchu można przykryć folią aluminiową. Przed podaniem posypać delikatnie cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Domowe płatki śniadaniowe. Oto banalnie prosty przepis
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
- Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej
Autor: Jola Marat
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN