Mandarynki na przekąskę, obiad i deser. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mandarynka rządzi w kuchni
Mandarynka rządzi w kuchni
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN wziął na warsztat mandarynki. Z tymi pysznymi owocami można przygotować niestandardowe potrawy. Poznaj przepisy na tatara z łososia, sałatkę z pieczonym burakiem, polędwiczki wieprzowe i ciasto bezglutenowe.

Tatar z łososia z mandarynką - przepis krok po kroku

Składniki na tatar z łososia z mandarynką:

  • 200 g świeżego fileta z łososia dobrej jakości
  • 250 g grubej soli
  • 1 mandarynka
  • 1 łyżka marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Pieprz do smaku

Jak przygotować tatar z łososia z mandarynką?

Połowę gruboziarnistej soli wsypujemy do naczynia, układamy łososia i zasypujemy resztą soli. Zostawiamy w lodówce na 2 h. W między czasie obieramy mandarynki i wyciągamy z osłonek. Kroimy na mniejsze części. Obrane jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z drobno pokrojonym imbirem z dodatkiem miodu. Łososia wyjmujemy dobrze płuczemy i kroimy w drobne kawałki. Wszystkie składniki dobrze ze sobą. Dodajemy oliwę i pieprz do smaku. Serwujemy z tostem lub ciemnym pieczywem.

Sałatka z mandarynką, burakiem i cytrynowym vinaigrette - przepis krok po kroku

Składniki na sałatkę z mandarynką, burakiem i cytrynowym vinaigrette:

Cytrusowe vinaigrette:

  • sok z 4 mandarynek nie obiera mandarynek
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki musztardy Dijon
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka:

  • 4 średnie pieczone buraki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 całej mandarynki
  • sól

Pozostałe składniki:

  • 4 obrane mandarynki
  • ¾ filiżanka posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g pokruszonej fety
  • 200 g mieszanki sałat

Jak przygotować sałatkę z mandarynką, burakiem i cytrynowym vinaigrette?

Buraki zawijamy w folię z dodatkiem, kminu, oliwy, soli i plasterkiem mandarynki. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200 stopni.

Cytrusowe vinaigrette:

Wyciskamy sok z 4 mandarynek. W małym rondelku ze szczyptą cukru gotujemy, aż płyn się lekko zredukuje. Zostawiamy do schłodzenia. Przelewamy do małej miski i dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, szczyptę soli, odrobinę świeżego czarnego pieprzu, musztardę a na końcu oliwę. Dobrze mieszamy, aż sos będzie jednolity.

Sałatka:

Na talerzu układamy najpierw sałatkę, później na przemian krążki mandarynki i buraków. Skrapiamy dressingiem, posypujemy pokruszonym serem feta i orzechami. Delikatnie mieszamy przed podaniem.

Przepisy Darii Ładochy

PRZERYWNIK_DARIA_NET
Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Polędwiczka wieprzowa z sosem mandarynkowym - przepis krok po kroku

Składniki na polędwiczkę wieprzowa z sosem mandarynkowym:

  • 1 szklanka soku z mandarynek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 polędwiczki wieprzowe, pokrojone w medaliony o grubości około 2,5 cm
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • brokuł lub fasolka szparagowa

Jak przygotować polędwiczkę wieprzowa z sosem mandarynkowym?

W misce mieszamy sok z mandarynek, miód, skrobię kukurydzianą i musztardę. Na dużej patelni obsmażamy polędwiczkę pokrojoną w około 2,5 cm medaliony na oleju przez około 1 minutę z każdej strony. Solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni dodajemy masło i obsmażamy szalotkę i czosnek. Dolewamy ocet i wcześniej przygotowaną mieszankę z soku z mandarynek. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy ponownie mięso i chwilę dusimy w sosie, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia (ok.10 minut) Podawać z gotowanym brokułem lub fasolką szparagową.

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe - przepis krok po kroku

Składniki na bezglutenowe ciasto mandarynkowe:

  • 0,5 kg mandarynek
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki Amaretto
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 łyżeczki masła

Jak przygotować bezglutenowe ciasto mandarynkowe?

W dużym garnku zalewamy zimną wodą mandarynki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. Przestudzone i ugotowane mandarynki kroimy na ćwiartki (nasiona wyrzucamy) i blendujemy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy 3 jajka i 1 szklankę cukru. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie dodajemy 3 szklanki mąki migdałowej, około 330 g pulpy z mandarynek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i Amaretto. Dobrze mieszamy. Wylewamy masę do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli będzie się za szybko przypiekało na wierzchu można przykryć folią aluminiową. Przed podaniem posypać delikatnie cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości