Przepisy kulinarne

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Dorsz pieczony z warzywami
Getty ImagesDorsz pieczony w pierkarniku

Polska kuchnia bogata jest w potrawy mięsne i mączne. Jednak niekiedy trzeba zawalczyć o lepszą figurę lub po prostu zdrowszy sposób odżywiania. Wtedy doskonałą alternatywą dla mięsa mogą być ryby, np. dorsz. Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, jednak gotowanie ich na parze lub pieczenie w piekarniku pozwala wyeliminować z diety większą ilość tłuszczu. Dorsz pieczony ma mniej kalorii i tłuszczu niż dorsz smażony. Sprawdź przepis.

Dorsz pieczony w piekarniku zamiast mięsa

Dobrą propozycją dla wszystkich chcących zmniejszyć ilość spożywanego mięsa czy planujących przejść na dietę całkowicie bezmięsną mogą być ryby, na przykład filet z dorsza. Pyszny dorsz jest źródłem białka i kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i układu odpornościowego. Ta ryba dostępna w polskich sklepach najczęściej pochodzi z arktycznych mórz, choć dorsze w pewnej ilości żyją również w Morzu Bałtyckim. Można je dostać w sklepach rybnych, zwłaszcza w miejscowościach nadmorskich. Sposobów na przyrządzenie dorsza jest wiele, jednym ze zdrowszych i pozwalających zaoszczędzić wiele czasu jest pieczony filet z dorsza.

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Jak przygotować dorsza w piekarniku?

Przyczyną, która zniechęca wiele osób do jedzenia ryb, jest nieumiejętność przygotowania ich jeszcze przed poddaniem obróbce cieplnej. Obawy przed podzieleniem całej ryby na odpowiednie części, pozbyciem się głowy i wnętrzności mogą być na tyle duże, że całkowicie rezygnuje się ze spożywania ryb. Niesłusznie, ponieważ rozwiązanie jest bardzo proste – wystarczy kupić gotowe filety, na przykład z dorsza. W tej chwili można je znaleźć w sklepach rybnych zarówno świeże, jak i mrożone. Filety z dorsza i innych ryb najlepiej piec w folii aluminiowej. Dzięki temu ryba pozostanie soczysta i smaczna. Ponadto w tym samym czasie, a nawet w tym samym naczyniu, mogą piec się warzywa stanowiące dodatek do obiadu.

Jak przygotować dorsza pieczonego z koprem włoskim? Zobacz przepis Darii Ładochy:

Przepis na dorsza – dorsz pieczony w pomidorach

Dorsz pieczony w pomidorach to dobra propozycja na obiad dla osób pragnących zaoszczędzić nieco czasu. Filet z dorsza można upiec razem z warzywami, dzięki czemu w tym samym czasie przygotowuje się cały obiad – w trakcie pieczenia wystarczy zajrzeć co jakiś czas do piekarnika – nie ma konieczności nieustannego czuwania nad potrawą, jak w przypadku smażenia. Żeby upiec dorsza w pomidorach, należy przygotować:

Składniki na dorsza pieczonego

  • 4 filety z dorsza,
  • 4 pomidory,
  • 2 papryki czerwone,
  • cebulę,
  • ząbek czosnku,
  • listki bazylii,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju),
  • pieprz i sól.

Przygotowanie dorsza pieczonego

  1. 1Przed przygotowaniem warzyw do pieczenia należy ustawić piekarnik na temperaturę 200 stopni.
  2. 2Następnie pokroić w kostkę pomidory i paprykę, a także poszatkować w drobną kosteczkę cebulę.
  3. 3Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Warzywa wraz z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami wymieszać w osobnym naczyniu.
  4. 4Na przygotowane 4 kawałki folii aluminiowej należy położyć filety z dorsza, a na nie ułożyć przygotowaną wcześniej mieszankę. Folię zawinąć i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut.

Jak upiec filet z dorsza w naczyniu żaroodpornym?

Choć folia zapobiega wysuszeniu ryby, dorsza można przyrządzić również w naczyniu żaroodpornym. Tego typu rozwiązanie warto stosować zwłaszcza wtedy, gdy pieczemy rybę z tłustymi, wilgotnymi dodatkami. Takim przepisem jest dorsz pieczony z mozzarellą i pesto. Do jego przyrządzenia potrzebne będą:

Składniki na pieczone filety z dorsza

  • 4 filety z dorsza,
  • pesto bazyliowe,
  • kulka mozzarelli (około 125 g),
  • 3 pomidory,
  • oliwa do wysmarowania naczynia,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie pieczonych filetów z dorsza

  1. 1 Pomidory i mozzarellę należy pokroić w plastry.
  2. 2Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, a na jego dnie ułożyć przygotowane filety z dorsza.
  3. 3Posypać solą i pieprzem zgodnie z preferencjami, następnie na rybę położyć kilka łyżek pesto.
  4. 4Na wierzchu ułożyć pomidora, a na nich plastry mozzarelli. Ser warto przed wstawieniem do piekarnika skropić oliwą. Filet z dorsza w piekarniku powinien piec się przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na dorsza dietetycznego

Doskonałą propozycją dla osób szukających odpowiedzi na pytanie, jak przyrządzić dorsza w wersji dietetycznej, jest przepis na dorsza w koperku. Należy przygotować:

Składniki na dorsza dietetycznego

  • 4 filety z dorsza,
  • pół pęczka koperku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwę z oliwek,
  • cytrynę,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie dorsza dietetycznego

  1. 1Filety z dorsza natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
  2. 2W osobnym naczyniu zmieszać drobno posiekany koperek z oliwą z oliwek, aby powstała gęsta pasta, którą następnie należy posmarować rybę.
  3. 3Tak przygotowane filety wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem ułożyć na folii aluminiowej, następnie zawinąć.
  4. 4 Ryba w folii powinna piec się przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Zobacz też:

Zobacz video: Filety z dorsza w panierce

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości