Dorsz to pyszna i zdrowa ryba, która powinna jak najczęściej gościć na naszych talerzach. Zwłaszcza, że jej przygotowanie jest banalnie proste. Możemy ją przygotować na wiele smacznych sposobów, pasują do niej różne dodatki. Doskonale komponuje się z warzywami i ziołami, jest smaczna zarówno w wersji smażonej, gotowanej, jak i pieczonej.
Warto pamiętać, że dorsz to źródło pełnowartościowego białka, niezwykle ważnych kwasów z rodziny omega-3, a także wielu witamin i mikroelementów. Świetnie wpływa na serce, poprawia krążenie, wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Nie zawiera niezdrowych tłuszczów, jest lekkostrawny. Z powodzeniem może zastąpić w diecie drób czy czerwone mięso.
Filet z dorsza pieczony czy smażony?
Choć najczęściej podawany jest smażony na patelni, proponujemy zdrową i lekką alternatywę. Dzięki temu unikniemy dodatkowych kalorii i bez wysiłku uzyskamy danie fit. Filet z dorsza pieczony jest idealny dla osób, które dbają o dietę i zdrowy styl życia. Dorsz jest rybą niskokaloryczną - w 100 g pieczonego filetu z dorsza znajdziemy zaledwie ok. 80 kcal.
Mięso dorsza jest białe, bardzo delikatne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Polecamy przygotować filet z dorsza pieczony w piekarniku - to łatwe i zdrowe danie. Możemy zrobić zarówno filet z dorsza ze skórą pieczony , jak i filet już tej skóry pozbawiony - w zależności od preferencji.
Filet z dorsza pieczony w folii aluminiowej - jak go przygotować?
Przede wszystkim przygotujmy odpowiednie składniki: filet, ulubione przyprawy i zioła, oliwę z oliwek. Jeśli mamy ochotę na soczysty i aromatyczny filet z dorsza pieczony , należy go wcześniej zamarynować. Możemy wykorzystać cytrynę, oliwę, musztardę oraz rozmaite zioła: czosnek, majeranek, rozmaryn, kolendrę, pietruszkę, szałwię czy imbir.
Aby zrobić filet z dorsza pieczony w folii , najpierw nacieramy rybę przyprawami i sokiem z cytryny, następnie smarujemy oliwą folię aluminiową, umieszczamy tam dorsza i dobrze ją zawijamy. Filet wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut. Tak przygotowany filet z dorsza pieczony w folii w piekarniku będzie smaczny i soczysty.
Filet z dorsza z warzywami - co pasuje do ryby?
Smacznym i wartościowym posiłkiem będzie także filet z dorsza pieczony z warzywami . To sposób idealny dla wszystkich tych, którzy chcą mieć szybkie i pełnowartościowe danie przyrządzone w jednym naczyniu. Filet z dorsza pieczony z warzywami jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy.
Wykorzystać możemy np. pomidory, cukinię, fasolkę, bakłażan, szparagi i cebulę, a także dowolne, lubiane przez nas warzywa. Należy je ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, przyprawić, a następnie zapiec do czasu, aż warzywa zmiękną. Potem wystarczy dołożyć rybę, doprawić, jeszcze chwilę podpiec (ok. 15 minut) i filet z dorsza pieczony w naczyniu gotowy . Może być podany jako samodzielne danie, ciekawie też komponuje się z ryżem, kaszą kuskus czy ziemniakami.
Inny, równie prosty, sposób na dorsza z warzywami to przygotowanie warzywnego farszu ze startych warzyw (np. marchewki, selera i cebuli) oraz zapieczenie filetu z dorsza pod taką warzywną „pierzynką” w naczyniu. Możemy też zrobić filet z dorsza pieczony na patelni .
Czy rybę można przyrządzić w rękawie?
Filet z dorsza możemy przygotować także w rękawie. Takie pieczenie pozwala na przygotowanie dania dietetycznego, bez tłuszczu. Filet z dorsza pieczony w rękawie będzie delikatny, niskokaloryczny, a zarazem soczysty.
Przepis jest bardzo prosty. Filet należy pokroić na kawałki, posypać ulubionymi ziołami ( może to być rozmaryn, pieprz cytrynowy, sól ziołowa), a następnie włożyć do rękawa przeznaczonego do pieczenia i piec ok. 30 min w temperaturze 180-200 stopni. Można podać z surówką, ryżem albo innymi dodatkami.
Jak widzicie, przygotowanie ryby w piekarniku jest łatwe, lekkie i przyjemne. Nie wymaga umiejętności kulinarnych. To szybki sposób na pyszny i lekki obiad. Nawet dla tych, którzy chcą być fit.
Zobacz też:
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla czerwonego mięsa
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla czerwonego mięsa
- Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od święta
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Fot. alle12 / Getty Images