Przygotowanie ryby w piekarniku nie jest ani trudne, ani czasochłonne. To szybki sposób na pyszny i lekki obiad. Świetnie się też sprawdzi jako danie na Wigilię i Boże Narodzenie. Podpowiadamy, jak można przyrządzić filet z dorsza pieczony, który zasmakuje każdemu i będzie zdrową alternatywą dla ryby z patelni.
Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, jednak gotowanie ich na parze lub pieczenie w piekarniku pozwala wyeliminować z diety większą ilość tłuszczu. Dorsz pieczony ma mniej kalorii i tłuszczu niż dorsz smażony. Idealnie sprawdzi się na świąteczny obiad i nie tylko. Sprawdź niezawodny przepis.
Ośmioro uczestników programu "MasterChef" w 9. odcinku 12. edycji programu wybrało się do francuskiego zamku Montresor, aby stanąć do kolejnej kulinarnej rywalizacji. Tym razem mieli do przygotowania dania, które stanowią prawdziwą polską ucztę. Wśród podanych potraw, znalazła się m.in. polędwica z dorsza oraz soczysty stek. Poznajcie najnowsze przepisy prosto od kucharzy-amatorów!
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Dorsz smażony to jedno z popularniejszych dań rybnych w Polsce. Sama ryba jest łatwo dostępna i konkurencyjna cenowo w stosunku do łososia czy halibuta.
W wyniku nierozważnej gospodarki rybnej i czynników klimatycznych dzisiaj dorsz jest rybą zagrożoną wyginięciem. Dotyczy to całej populacji żyjącej w Morzu Bałtyckim.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, jak przygotować danie z przepisu Andrzeja Polana z kuchni Dzień Dobry TVN - dorsza zapiekanego w sosie serowym z żurawiną.
Jarmuż jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, a przy tym zapobiega wchłanianiu wolnych rodników. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak zrobić parowane polędwiczki z dorsza w pesto z jarmużu. Sprawdź ten niezwykły przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował grillowanego dorsza w azjatyckiej marynacie z sałatką awokado i pomidorkami. To idealna propozycja na letni obiad lub kolację. Sprawdź przepis na to danie.
To nie kuchnia norweska wsławiła Skandynawię na cały świat, lecz malownicze krajobrazy i legendy o Wikingach, ale mimo to zdecydowanie zasługuje ona na uwagę zagranicznych smakoszy.
Jak smacznie przyrządzić dorsza? Czy dorsz bałtycki jest zdrowy? Co można zrobić z dorsza? Przepisy na dorsza: dorsz smażony, pieczony, na parze.
Ryba jest dobra nie tylko w piątek, można ją przyrządzić na wiele sposobów. Sebastian Olma proponuje smażonego łososia z pomidorkami i bazylią, pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry oraz dorsza w cieście, czyli klasyczny angielski fish and chips. Poznaj wypróbowane przepisy szefa kuchni.
Pyszne, lekkie dania z okazji Dnia Kobiet. Poznaj przepis na dorsza Skrei, fetę z pieczonymi pomidorami, austriacki suflet i zakręcony biszkopt.
Na problemy z tarczycą skarży się coraz więcej ludzi. Co jeść, aby wspierać jej pracę i ugasić ogień stanu zapalnego? Mity z tym związane obala dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, która przygotowała przepisy na wiosenny koktajl, czekoladową pastę z awokado, jajecznicę z jarmużem, krem z buraka, dorsza duszonego w porach oraz pudding jaglany i wytrawne kulki mocy.
Dorsz smażony to jedno z popularniejszych dań rybnych w Polsce. Sama ryba jest łatwo dostępna i konkurencyjna cenowo w stosunku do łososia czy halibuta. Postrzegamy ją jako bardziej wartościową od miruny czy królującego do niedawna na polskich stołach mintaja. Czy słusznie?
Dziś w naszej kuchni Janek Kuroń przygotuje trzy dania, których wspólnym mianownikiem jest pieczenie. Poznamy ciekawe pomysły na to jak przygotować ciekawe danie z łososia i dorsza. Dowiemy się też jak upiec drobiowo-wieprzowy pasztet.
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi Marcin "Sobol" Sobolewski, który na co dzień pracuje w Dzień dobry TVN jako kierownik planu. Skąd u niego zamiłowanie do gotowania? Marcin przygotował takie smakołyki jak: krewetki zapiekane z kiełbasą chorizo, paluszki z dorsza w panko, makaron bucatini z tuńczykiem, kofty jagnięco-wieprzowe z sałatką z pieczonych batatów.
Na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć bakalii. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z udziałem orzechów: dorsza, smażone buraki z jabłkami i chałwowy tort.
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Dębicka, ekspert MSC Polska powiedziała nam dlaczego ważnym jest, aby kupować ryby pochodzące z certyfikowanych połowów. Jak rozpoznać je w sklepie? Dlaczego dziki łosoś nie jest łososiowy? Wypróbujcie przepisy Darii Ładochy na: zupę rybną, sałatkę z komosą i wędzoną makrelą oraz dorsza w sosie z pomidorków.
Nie masz pomysłu na elegancją kolację z okazji Dnia Kobiet? W kuchni Dzień Dobry TVN dżentelmeni: Sebastian Krauzowicz, Jarek Uściński i Bartosz Peter rozwiązali ten problem. Pokazali jak zrobić: podwędzanego łososia, piklowany fenkuł, majonez koperkowy, dorsza Skrei, ziemniaczane mousseline, żebra BBQ, sernik na parze, fondant czekoladowy, konfiturę z owoców leśnych oraz sos waniliowy. Prawda, że wszystko dziecinnie proste w przygotowaniu?
W kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował potrawy, które dodadzą nam dużo energii. Co powiecie na dorsza z młodymi marchewkami, pomidorowe gazpacho, pełnoziarniste, czekoladowe babeczki? Smacznego!
Nasz smakosz udał się nad polskie morze w poszukiwaniu dorsza idealnego. Kiedy trwa sezon na dorsze? Jakie wartości ma bałtycka ryba? Dlaczego jest tak popularna wśród turystów? Jakie dorsze są najsmaczniejsze? Małe czy duże? I jakie potrawy można z nich przygotować?
Olga Borys lubi zdrowo i smacznie zjeść. Dorsz na parze, chowder, czyli gęsta, zimowa zupa z dorsza, oraz rostbef pieczony, dynia i grzyby. Smacznego! Oldze w kuchni asystował Andrzej Polan.
W sobotę, w Dzień Dobry Wakacje, Ania Piszczałka przygotuje: smażonego dorsza z sałatką z bobu z kabanosem i suszonymi pomidorami, faszerowane kwiaty cukinii z pikantnym sosem z kabanosów dojrzewających i pomidorów, tartę na słono z fasolką szparagową, kabanosem i kurkami oraz fasolkę szparagowa żółta z kabanosami chilli i winegret. Bądźcie z nami od 8:30!
Norweskie wyspy Lofoty słyną z wielu ryb, ale najbardziej z dorsza. Piotr Kucharski i Andrzej Polan wybrali się na połów dorsza u wybrzeży Norwegii. Jak im poszło? Cz coś złowili? Zobaczcie, jak suszy się dorsza, wytwarza się tran i jakie potrawy z dorsza przygotowali nasi kucharze.
Tym, co zachwyca w arabskiej kulturze, jest przede wszystkim taniec brzucha. O sekretach tej sztuki opowiedziała mieszkanka Algierii. Jakim wydarzeniom towarzyszy taniec brzucha? Co jest obowiązkowym elementem stroju tancerek i dlaczego tancerki muszą mieć zakryte włosy?
W naszej kuchni Andrzej Polan i wielbicielka regionalnych smaków Viola Kołakowska. Pochodzi ze Śląska.. Aktorka zdradziła nam, jakie są smaki jej dzieciństwa. Jakie potrawy wspomina najsmaczniej?