Dorsz, łosoś i pasztet drobiowo-wieprzowy wg Jana Kuronia

Dziś w naszej kuchni Janek Kuroń przygotuje trzy dania, których wspólnym mianownikiem jest pieczenie. Poznamy ciekawe pomysły na to jak przygotować ciekawe danie z łososia i dorsza. Dowiemy się też jak upiec drobiowo-wieprzowy pasztet.

Łosoś pieczony z fenkułem i szalotkami

Składniki:

2 filety z łososia ok. 150 g każdy

2 ząbki czosnku

6 obranych szalotek

1 mały fenkuł

pomidorki koktajlowe

2 łyżki oliwy

1 łyżka suszonego tymianku

skórka z ½ cytryny

Sól, pieprz, chili

kilka jabłuszek kaparowych

Przygotowanie:

Szalotki i czosnek obierz. Czosnek przeciśnij lub drobno posiekaj i dodaj wraz z tymiankiem do oliwy. Fenkuł pokrój w 1 cm kawałki. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z oliwą i dopraw solą i pieprzem, następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łososia natrzyj pozostałością oliwy, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Jeżeli udało Ci się dostać jabłuszka kaparowe, obłóż nimi rybę, a z jednego wyciśnij sok i skrop nim łososia. Rybę ułóż na warzywach i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C. Jeżeli wolisz aby warzywa były miększe wstaw je do piekarnika na 5 minut wcześniej, a następnie włóż rybę.

Pasztet drobiowo – wieprzowy

Składniki:

150 g boczku + kilka plastrów do wyłożenia formy

4 piersi z kurczaka (ok. 700 g)

½ kg wieprzowiny np. łopatka lub szynka

2 cebule

Pęczek włoszczyzny

5 liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

4 ząbki czosnku

Kilkanaście suszonych śliwek

2 jajka

1 czubata łyżka suszonego majeranku

1 łyżka suszonego tymianku

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

3 czubate łyżki tartej bułki

Przygotowanie: Wieprzowinę umyj i podziel na mniejsze części. Nastaw ją do gotowania. Dodaj do niej piersi z kurczaka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości przez godzinę. Ugotowane mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia. Dodaj przesmażone: boczek, posiekaną cebulę i czosnek. Całość zmiel, co najmniej dwukrotnie, w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową sól i pieprz. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem. Na koniec dodaj pokrojone w paski śliwki i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 – 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułka (nadmiar odsyp). Na wszelki wypadek możesz na dno naczynia ułożyć kilka plastrów boczku. Przełóż do formy masę pasztetową, wyrównaj i piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

  1. By pasztet nabrał lekkości i był bardziej kremowy możesz dodać do niego podrobów, takich jak wątróbka drobiowa lub wieprzowa albo płucka drobiowe. Podroby nie będą wyczuwalne w smaku, jednak zmienią delikatnie konsystencję pasztetu.
  2. Świetnym sposobem na urozmaicenie smaku pasztetu jest dodanie do niego zamrożonych wcześniej pieczeni.
  3. Polecam świetną i prostą praktykę: za każdym razem gdy piekę mięsa, zlewam i zamrażam tłuszcz oraz powstały sos. Jeżeli dodasz je do pasztetu, nadadzą mu charakteru i pozwolą upiec pasztet z chudszego mięsa.
  4. Możesz zaszaleć z dodatkami. Do pasztetów pasuje ich mnogość, m.in. grzyby, zielony pieprz, morele, pistacje, śliwki itd.

Dorsz zapiekany z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem

Składniki:

1 filet z dorsza (ok. 150g)

¼ czerwonej papryki

100 gramów ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki

1 ząbek czosnku

2 gałązki świeżego tymianku

Odrobina oliwy z oliwek

1 łyżka posiekanych czarnych oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na kawałku folii aluminiowej rozprowadź odrobinę oliwy z oliwek lub oleju. Posól, popieprz i ułóż fasolę. Na całość wyłóż rybę, na niej połóż płatki czosnku, paski papryki, posiekane oliwki oraz gałązki tymianku. Wszystko posól i dopieprz. Folię zawiń i zapiekaj na grillu przez 10 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości