łosoś

    łosoś

    Pyszne jedzenie to nieodłączne eksperymentowanie ze świeżymi składnikami w prosty sposób. Gotowanie może być wspaniale spędzonym czasem w rodzinnym gronie, zwłaszcza, jeśli dania nie są zbyt skomplikowane. Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała fenomenalne dania: Poke bowl z kaszą bulgur i snack Apetina Mango&Chilli, łososia z pieca z pesto i mozzarellą w wiórkach, fit taglitelle z marchewki i szparagów oraz ekspresowe zawijasy z pesto i mozzarellą w wiórkach. Sprawdź przepisy i jak przygotować te potrawy.

    W piekarniku można przygotować rozmaite pyszne obiady dla całej rodziny. Jak zrobić łososia z warzywami, karpatkę z truskawkami i dzikim bzem oraz bajgle z pastą rybną i jajkiem? Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego, które prezentuje w kuchni Dzień Dobry TVN.

    Pyszny łosoś z sezonowymi zielonymi szparagami doprawiony świeżymi ziołami i cytrusami. To danie, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Maj to moment, w którym warto jak najczęściej korzystać z nowalijek, jakimi są szparagi. Sprawdź, jak przygotować to danie.

    Czarna soczewica rzadko jest używana w kuchni. Niesłusznie! W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Sitarz przygotował pyszną sałatkę z czarną soczewicą, łososiem i czosnkiem niedźwiedzim. Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie i wprowadzić wiosenny powiew świeżości do swojej kuchni.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, dietetyk kliniczny Hanna Stolińska, zaprezentowała dania, które odżywią nasz mózg. Sprawdź jej przepis na pysznego łososia. 

    Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewką na ostro to danie, które przygotowała Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN. To nowa prowadząca "Doradcy Smaku". Sprawdź jej autorski przepis na pyszną rybę. 

    Piotr Kucharski przekonuje, że kuchnia polska też może być zdrowa i lekka. Swoje przepisy opiera na założeniach diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych. Do przygotowania dań wykorzystuje łatwo dostępne produkty, które znamy i lubimy. Czym jest kuchnia śródziemnopolska? Poznaj przepisy na paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą, pieczony schab z pieczarkami i porem oraz łososia z piekarnika z marynowanymi ogórkami.

    Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb kupowanych w Polsce. Wynika to nie tylko z jego walorów smakowych, ale również wielu możliwości jego przygotowania. Jedną z nich jest tatar z łososia, zarówno wędzonego, jak i surowego. Można serwować go z jajkiem i awokado, kaparami, koperkiem i ogórkiem. Opcji jest sporo i zależą tylko od posiadanych przez nas składników oraz naszych preferencji smakowych.

    Gotowany na parze łosoś z dressingiem ziołowym i ziemniakami, frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych oraz krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną według przepisów Sebastiana Olmy

    To kolejny wegański hit, który wykorzystuje techniki marynowania i nadawania wędzonego posmaku. Kuchnia roślinna nieustannie zaskakuje i udowadnia, że możemy uzyskać smak wędzonej ryby... bez ryby. To o wiele zdrowsze rozwiązanie od łososia hodowlanego. Taką nie-rybkę można użyć do kanapek z serkiem twarogowym, rolad szpinakowych i wegańskiego sushi! Sprawdź przepis i daj się zaskoczyć wegańskiej kuchni.

    Czasem brakuje nam pomysłów, co przygotować na niedzielny obiad dla rodziny, a czasem również dla gości. Z pomocą przychodzi Janek Kuroń, który w Dzień Dobry TVN zdradził kilka przepisów na niezwykłe i zaskakujące dania. Brazylijska zupa krewetkowa, łosoś w caponacie oraz wybitna tarta tatin z morelami z pewnością zachwycą każde podniebienie.

    Łosoś dosyć często pojawia się na talerzach Polaków i bardzo dobrze, bo dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych - witamin, mikroelementów i kwasów Omega-3, które odbudowują skórę, włosy i zapobiegają efektom starzenia. Świetnie smakuje zarówno w wersji surowej, jak i "na ciepło" - idealnie sprawdza się więc zarówno w roli przystawki, jak i dania obiadowego. W Kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na przygotowanie tej ryby zdradził Andrzej Polan

    Szakszuka z cieciorką, pieczona owsianka z owocami, sałatka ze szparagami i holloumi, a także łosoś z sosem teryiaki, komosą i szparagami - takie pyszne dania przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN Magdalena Czyrynda-Koleda i Monika Stromkie-Złomaniec. Panie są dietetyczkami i napisały książkę "Karmię piersią, jem zdrowo".

    Jagoda Łaganowska ma 11 lat, pochodzi z miejscowości Sosnówiec i właśnie wygrała 6. edycję programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała swoje popisowe dania. To sałatka z serem halloumi i truskawkami, filet z łososia z zielonymi szparagami, a na deser brownie z sosem z owoców leśnych.

    Łosoś może być składnikiem wielu pysznych dań. W naszym programie Piotr Kucharski wykorzystuje go do sałatki z truskawkami, tostów maślanych z rabarbarowym chutnej oraz dwukolorowego risotto z łososiem. Wypróbuj jego sprawdzone przepisy.

    Nie masz pomysłu na obiad i deser? Gotuj jak Mateo Brunetti. Specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN szef kuchni przygotował autorskie propozycje dań na słono i słodko: chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym, torta pardiso, łososia na parze oraz ravioli z płynnym żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle.

    Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie? Skorzystaj z ciekawych propozycji na przekąski, które podasz bez talerzy. Jak przygotować dania "zero waste"? Sprawdź propozycje Kasi Bosackiej.

    Dziś w naszej kuchni Janek Kuroń przygotuje trzy dania, których wspólnym mianownikiem jest pieczenie. Poznamy ciekawe pomysły na to jak przygotować ciekawe danie z łososia i dorsza. Dowiemy się też jak upiec drobiowo-wieprzowy pasztet.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, razem z Anetą Łańcuchowską, przygotował potrawy bogate w kwasy omega-3. Okazuje się że, by zachować w produktach kwasy omega, trzeba je przyrządzić w odpowiedniej temperaturze. Jakiej? Czy naszemu duetowi udało się je zachować? Aneta i Piotr przygotowali takie dania jak: baba ghanoush z pietruszką i orzechami, ceviche z łososia wędzonego na zimno z ogórkiem, marynowanego łososia i tartę orzechową.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Dębicka, ekspert MSC Polska powiedziała nam dlaczego ważnym jest, aby kupować ryby pochodzące z certyfikowanych połowów. Jak rozpoznać je w sklepie? Dlaczego dziki łosoś nie jest łososiowy? Wypróbujcie przepisy Darii Ładochy na: zupę rybną, sałatkę z komosą i wędzoną makrelą oraz dorsza w sosie z pomidorków.

    Wyobrażasz sobie gotowanie bez użycia czosnku? No właśnie. Piotr Kucharski tez nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: duszone czosnkowe boczniaki na grzankach, łososia pieczonego pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem, pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze i domową bagietkę czosnkową.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i uczestnicy MasterChefa Junior, Kuba Mędrala (12 lat) i Jacek Nowiński (10,5 roku) zajęli się łososiem. Zobaczcie, co ryba ma wspólnego z nożyczkami i jak przygotować zupę z kukurydzą i łososiem, kuskus z kalafiora z miodowym łososiem oraz łososia Teriyaki.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i musztarda. Z tego połączenia wyszły: łosoś pod musztardową skorupką, sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym oraz polskie burgery. Smacznego!

    Przystojny i pewny siebie Rafał Maślak wraz z bratem Olkiem postanowili stoczyć pojedynek na sałatki z łososiem. Czyja była lepsza? Kto lepiej oskórował rybę? Zobaczcie najważniejszą walkę tego tygodnia!

    Daria Ładocha zamieniła kuchnię Dzień Dobry TVN na kuchnię Moniki. Wspólnie przygotowały zupę z wędzonym łososiem, sałatkę z fasolą i kozim serem oraz placki z ciecierzycy. Wygląda pysznie.

    Nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na wybrzeże w poszukiwaniu idealnego łososia. Dlaczego ryba jest tak trudno dostępna? Jakie łosoś bałtycki ma właściwości? Dlaczego warto piec go w niskiej temperaturze?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Andrzej Polan. Według kucharza - łosoś może być alternatywą dla tradycyjnego wigilijnego karpia. Co o myślicie o tym, by smażoną rybę zastąpić pieczonym łososiem w cieście francuskim lub sosie grzybowym?

    Zimowa dieta powinna obfitować w zdrowe dla organizmu składniki. Do naszego menu powinniśmy wpisać więcej warzyw, owoców, zdrowych tłuszczy. Ryby morskie doskonale się w tę dietę wpisują, gdyż zawierają kwasy Omega-3, które m.in zwiększają odporność organizmu, ale również mają korzystny wpływ na poprawę samopoczucia. w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował rozgrzewające dania z łososiem w roli głównej. Smacznego!

    Andrzej Polan i Ewa Gawryluk przygotowali, w kuchni Dzień Dobry TVN, remedium na jesienne chłody! Zobaczcie ich przepisy na rozgrzewające dania z, bogatym w kwasy omega-3, łososiem norweskim! Znalazło się też coś dla mięsożerców! ;)