łosoś

    łosoś

    To kolejny wegański hit, który wykorzystuje techniki marynowania i nadawania wędzonego posmaku. Kuchnia roślinna nieustannie zaskakuje i udowadnia, że możemy uzyskać smak wędzonej ryby... bez ryby. To o wiele zdrowsze rozwiązanie od łososia hodowlanego. Taką nie-rybkę można użyć do kanapek z serkiem twarogowym, rolad szpinakowych i wegańskiego sushi! Sprawdź przepis i daj się zaskoczyć wegańskiej kuchni.

    Czasem brakuje nam pomysłów, co przygotować na niedzielny obiad dla rodziny, a czasem również dla gości. Z pomocą przychodzi Janek Kuroń, który w Dzień Dobry TVN zdradził kilka przepisów na niezwykłe i zaskakujące dania. Brazylijska zupa krewetkowa, łosoś w caponacie oraz wybitna tarta tatin z morelami z pewnością zachwycą każde podniebienie.

    Łosoś dosyć często pojawia się na talerzach Polaków i bardzo dobrze, bo dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych - witamin, mikroelementów i kwasów Omega-3, które odbudowują skórę, włosy i zapobiegają efektom starzenia. Świetnie smakuje zarówno w wersji surowej, jak i "na ciepło" - idealnie sprawdza się więc zarówno w roli przystawki, jak i dania obiadowego. W Kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na przygotowanie tej ryby zdradził Andrzej Polan

    Dziś w naszej kuchni Janek Kuroń przygotuje trzy dania, których wspólnym mianownikiem jest pieczenie. Poznamy ciekawe pomysły na to jak przygotować ciekawe danie z łososia i dorsza. Dowiemy się też jak upiec drobiowo-wieprzowy pasztet.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, razem z Anetą Łańcuchowską, przygotował potrawy bogate w kwasy omega-3. Okazuje się że, by zachować w produktach kwasy omega, trzeba je przyrządzić w odpowiedniej temperaturze. Jakiej? Czy naszemu duetowi udało się je zachować? Aneta i Piotr przygotowali takie dania jak: baba ghanoush z pietruszką i orzechami, ceviche z łososia wędzonego na zimno z ogórkiem, marynowanego łososia i tartę orzechową.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Dębicka, ekspert MSC Polska powiedziała nam dlaczego ważnym jest, aby kupować ryby pochodzące z certyfikowanych połowów. Jak rozpoznać je w sklepie? Dlaczego dziki łosoś nie jest łososiowy? Wypróbujcie przepisy Darii Ładochy na: zupę rybną, sałatkę z komosą i wędzoną makrelą oraz dorsza w sosie z pomidorków.

    Wyobrażasz sobie gotowanie bez użycia czosnku? No właśnie. Piotr Kucharski tez nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: duszone czosnkowe boczniaki na grzankach, łososia pieczonego pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem, pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze i domową bagietkę czosnkową.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i uczestnicy MasterChefa Junior, Kuba Mędrala (12 lat) i Jacek Nowiński (10,5 roku) zajęli się łososiem. Zobaczcie, co ryba ma wspólnego z nożyczkami i jak przygotować zupę z kukurydzą i łososiem, kuskus z kalafiora z miodowym łososiem oraz łososia Teriyaki.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i musztarda. Z tego połączenia wyszły: łosoś pod musztardową skorupką, sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym oraz polskie burgery. Smacznego!

    Przystojny i pewny siebie Rafał Maślak wraz z bratem Olkiem postanowili stoczyć pojedynek na sałatki z łososiem. Czyja była lepsza? Kto lepiej oskórował rybę? Zobaczcie najważniejszą walkę tego tygodnia!

    Daria Ładocha zamieniła kuchnię Dzień Dobry TVN na kuchnię Moniki. Wspólnie przygotowały zupę z wędzonym łososiem, sałatkę z fasolą i kozim serem oraz placki z ciecierzycy. Wygląda pysznie.

    Nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na wybrzeże w poszukiwaniu idealnego łososia. Dlaczego ryba jest tak trudno dostępna? Jakie łosoś bałtycki ma właściwości? Dlaczego warto piec go w niskiej temperaturze?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Andrzej Polan. Według kucharza - łosoś może być alternatywą dla tradycyjnego wigilijnego karpia. Co o myślicie o tym, by smażoną rybę zastąpić pieczonym łososiem w cieście francuskim lub sosie grzybowym?

    Zimowa dieta powinna obfitować w zdrowe dla organizmu składniki. Do naszego menu powinniśmy wpisać więcej warzyw, owoców, zdrowych tłuszczy. Ryby morskie doskonale się w tę dietę wpisują, gdyż zawierają kwasy Omega-3, które m.in zwiększają odporność organizmu, ale również mają korzystny wpływ na poprawę samopoczucia. w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował rozgrzewające dania z łososiem w roli głównej. Smacznego!

    Andrzej Polan i Ewa Gawryluk przygotowali, w kuchni Dzień Dobry TVN, remedium na jesienne chłody! Zobaczcie ich przepisy na rozgrzewające dania z, bogatym w kwasy omega-3, łososiem norweskim! Znalazło się też coś dla mięsożerców! ;)

    Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania z Łososia Norweskiego. Na stole pojawiły się: Łosoś smażony z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej, Łosoś Norweski zapiekany w śmietanie z jarmużem, jabłkiem i chrupiącymi boczniakami oraz carbonara jesienna z Łososiem Norweskim. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN zdrowo i sportowo. Andrzejowi Polanowi pomagali sumocy - Paweł i Tomasz Wojda. W efekcie tej męskiej współpracy na naszym stole pojawiły się takie dania jak, łosoś zapiekany w śmietanie z brukselką, dynią i czerwoną cebulką, łosoś kaszy jęczmiennej, łosoś na obwarzanku z kremowym twarożkiem.

    W poszukiwaniu kolejnych kulinarnych perełek, tym razem nasz smakosz udał się do Kamienia Pomorskiego. Tylko tam serwuje się kiszonego łososia. Kto jest autorem przepisu? Jak smakuje marynowana ryba? Jak się go przyrządza i w jaki sposób podaje? Czy można kisić też inne ryby?

    W środę w Dzień Dobry TVN doradzamy: ktoś z Twoich bliskich jest chory? U nas córka mężczyzny, dla którego korzystanie z rad znachora z Nowego Sącza skończyło się tragicznie. Zaciekawiamy: testujemy znany smak łososia w nowy sposób. Rozśmieszamy: Filip Chajzer sprawdza, gdzie Polacy trzymają pieniądze. Dzień Dobry TVN to dobry początek dnia. Czekamy na Was jutro o 8.00!

    Mają 13 razy więcej magnezu niż brokuły, 5 razy więcej białka niż mleko oraz 8 razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji programu MasterChef, omówiła najważniejsze zalety nasion CHIA, stosowanych od dawna w kuchniach świata, w Polsce jeszcze mało docenionych. Basi towarzyszył mąż, Uli Ritz.

    Polska to nie tylko Monciak i Krupówki. W pierwszą podróż po Polsce Jakub wyruszył nad Dolinę Biebrzy. Na bagnach i torfowiskach Jakub Porada postanowił zażyć troszkę czystego powietrza z polskiej Amanzonii.

    Tym, co zachwyca w arabskiej kulturze, jest przede wszystkim taniec brzucha. O sekretach tej sztuki opowiedziała mieszkanka Algierii. Jakim wydarzeniom towarzyszy taniec brzucha? Co jest obowiązkowym elementem stroju tancerek i dlaczego tancerki muszą mieć zakryte włosy?

    Pomidorowe curry, sałatka z łososiem, polędwiczki wieprzowe z suszoną szynką, babeczki czekoladowe. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN urzędowała Ania Starmach! Smacznego!