Pieczony łosoś z sałatką i salsą - przepis Kasi Bukowskiej

Kuchnia w dobrej formie
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN nie brakuje propozycji na posiłki dla osób, które są aktywne. Jak zrobić pieczonego łososia z sałatką i salsą? Sprawdź przepis Kasi Bukowskiej.

Pieczony łosoś z sałatką i salsą - przepis

Łosoś:

  • 4 porcje łososia ze skórą
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 1 cytryna
        • 2 ząbki czosnku
          • sól i świeżo mielony pieprz

            Sałatka:

            • 2 soczyste, słodkie pomidory
              • 2 garście rukoli
                • 1 dojrzałe awokado

                  Salsa:

                  • 1 pomidor
                    • 1 czerwona papryka
                      • 1 ostra papryczka
                        • 1 garść czarnych oliwek
                          • natka pietruszki
                            • bazylia
                              • cytryna
                                • sól i świeżo mielony pieprz
                                  • oliwa z oliwek

                                    Jak zrobić pieczonego łososia z sałatką i salsą?

                                    1. By przygotować łososia, zaczynamy od upewnienia się, że ryba nie ma ości. Jeżeli znajdziemy jakieś wyjmujemy je za pomocą pęsety.
                                      1. Następnie przygotowujemy marynatę. W naczyniu żaroodpornym, które pomieści rybę mieszamy oliwę, skórkę startą z połowy wyparzonej we wrzątku cytryny oraz sok z połowy owocu, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
                                        1. Następnie w marynacie układamy rybę - skórą do góry. Możemy zostawić ją na chwilę, by smaki lepiej przeniknęły w głąb łososia, możemy również wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na około 15 minut. Do pieczenia rybę obracamy skórą do dołu.
                                          1. Przygotowujemy sałatkę - na każdym talerzu układamy pół pomidora pokrojonego w plastry, porcję rukoli, kilka plasterków awokado i mozarelli. Sałatkę zwieńcza gorący łosoś.
                                            1. Salsę można przygotować z wyprzedzeniem, by wszystkie smaki miały szansę się przegryźć.
                                              1. Pomidora kroimy w łódeczki, pozbawiamy pestek ze środka i kroimy w drobniutką kostkę. Tak samo postępujemy z papryką. Drobniutko siekamy ostrą papryczkę (do smaku), oliwki, natkę pietruszki i bazylię.
                                                1. Całość doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Porcję salsy układamy na wierzchu łososia i podajemy.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                  Źródło: Kasia Bukowska

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana