Materiał promocyjny

Dania z pomidorowym akcentem według przepisów Sebastiana Olmy

Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Koncentrat pomidorowy to produkt z prostym składem. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował z jego użyciem pyszne gorące dania, które sprawdzą się jako comfort food. Sprawdź przepisy na zupę pomidorową z soczewicą, makaron w sosie pomidorowym, risotto z pomidorami i tosty z hummusem pomidorowym. Zobacz, jak przygotować zdrowy i smaczny obiad lub ciepłą kolację.

Szukasz pomysłu na dobry posiłek? Skorzystaj z przepisów Sebastiana Olmy. Szef kuchni przygotował potrawy z przetartymi pomidorami, czyli koncentratem pomidorowym. Produkt ten po obróbce cieplnej (w porównaniu ze świeżymi pomidorami) może zawierać nawet 2,5 razy lepiej przyswajalny likopen, czyli cenny przeciwutleniacz. Co dziś na obiad?

Zupa pomidorowa z soczewicą, rukolą i grillowaną papryką
Zupa pomidorowa z soczewicą, rukolą i grillowaną papryką
Zupa pomidorowa z soczewicą, rukolą i grillowaną papryką
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zupa pomidorowa z soczewicą, rukolą i grillowaną papryką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy
    • po sztuce kolorowej papryki
      • łyżka soli, pieprzu, ziół prowansalskich
        • olej do smażenia
          • 5 ząbków czosnku
            • 2 białe cebule
              • 50 g koncentratu pomidorowego
                • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
                  • curry, papryka słodka w proszku, płatki chili
                    • po małym pęczki świeżej bazylii, kolendry, natki
                      • rukola do dekoracji
                        • łyżka oliwy z oliwek

                          Sposób przygotowania:

                          1. Zieloną soczewicę zalej zimną wodą i zostawić na noc aby namokła.
                            1. Paprykę kolorową potnij na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Lekko podlej olejem i grilluj z każdej strony aż nabierze rumianego koloru. Paprykę odstaw i użyj później.
                              1. W garnku podsmaż czosnek razem z białą cebulką na oleju. Gdy cebulka zmięknie dodaj łyżkę koncentratu i smaż jeszcze chwilę. Dodaj bulion i zagotuj, do gotującego się bulionu dodaj zamoczoną wcześniej soczewicę i gotuj ją do miękkości. Pod koniec gdy zupa zgęstnieje dopraw ją do smaku curry, papryką w proszku, płatkami chili i dodaj posiekane świeże zioła.
                                1. Do miski nalej porcję zupy, dodaj na wierzch grillowaną paprykę, kilka listków rukoli i polej oliwą z oliwek.
                                  Makaron w sosie pomidorowym z serkiem mascarpone i bazylią
                                  Makaron w sosie pomidorowym z serkiem mascarpone i bazylią
                                  Makaron w sosie pomidorowym z serkiem mascarpone i bazylią
                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                  Makaron w sosie pomidorowym z serkiem mascarpone i bazylią - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 500 g makaronu rurki
                                    • 3 cebule szalotki
                                      • marchew
                                        • seler
                                          • 100 g koncentratu pomidorowego
                                            • 250 g serka mascarpone
                                              • sól, pieprz do smaku
                                                • pęczek bazylii
                                                  • 100 g parmezanu

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    1. Makaron „rurki” ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie dodaj do przygotowanego sosu.
                                                      1. Na patelnię dodaj drobno posiekaną szalotkę, marchewkę i selera. Wszystkie warzywa lekko ją podsmaż aż zmiękną i dodaj koncentrat pomidorowy, następnie dodaj serek mascarpone i odrobinę wody z gotowaniu makaronu. Po chwili gotowania powinien powstać gęsty kremowy sos. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem.
                                                        1. Do sosu dodaj porcję makaronu i listki bazylii, całość przełóż na talerz i posyp płatkami parmezanu.
                                                          Risotto z pomidorami i zimowymi warzywami
                                                          Risotto z pomidorami i zimowymi warzywami
                                                          Risotto z pomidorami i zimowymi warzywami
                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                          Risotto z pomidorami i zimowymi warzywami - przepis krok po kroku

                                                          Składniki:

                                                          • duży pęczek włoszczyzny
                                                            • 2 cebule
                                                              • 5 ząbków czosnku
                                                                • 500 g ryżu arborio
                                                                  • 100 g koncentratu pomidorowego
                                                                    • 200 ml białego wina
                                                                      • 2 l bulionu
                                                                        • 5 pomidorów
                                                                          • pęczek natki pietruszki
                                                                            • 100 g masła
                                                                              • 200 g parmezanu
                                                                                • 200 g jarmużu
                                                                                  • sól, pieprz do smaku

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    1. Włoszczyznę pokrój w kostkę 1cm x 1 cm, ugotuj w posolonej wodzie aż będzie miękką i zostaw aby dodać pod koniec gotowania risotta.
                                                                                      1. W garnku podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodaj ryż arborio, koncentrat pomidorowy i całość lekko podsmaż. Po chwili dodaj białe wino i poczekaj aż odparuję, następnie podlewaj ryż cały czas bulionem pamiętając, aby cały czas go mieszać. Pod koniec gotowania dodaj kawałki pomidorów, posiekaną natkę pietruszki, masło i parmezan.
                                                                                        1. Do ryżu dodaj ugotowane wcześniej warzywa, kawałki jarmużu i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
                                                                                          Tosty z humusem pomidorowym, mozzarellą, pesto i pieczonymi pomidorami
                                                                                          Tosty z humusem pomidorowym, mozzarellą, pesto i pieczonymi pomidorami
                                                                                          Tosty z humusem pomidorowym, mozzarellą, pesto i pieczonymi pomidorami
                                                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                          Tosty z humusem pomidorowym, mozzarellą, pesto i pieczonymi pomidorami - przepis krok po kroku

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 200 g soczewicy konserwowej
                                                                                            • 75 g koncentratu pomidorowego
                                                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                                                • sok z cytryny, sól do smaku
                                                                                                  • chleb pszenny na zakwasie
                                                                                                    • łyżka oliwy z oliwek
                                                                                                      • 1 kg pomidorków na gałązce
                                                                                                        • 3 białe kulki sera mozzarella
                                                                                                          • 100 g pesto bazyliowego

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            1. W robocie kuchennym zmiksuj ze sobą soczewicę, koncentrat pomidorowy i czosnek. Humus pomidorowy dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą.
                                                                                                              1. Chleb pszenny na zakwasie potnij na kromki grubości 1 cm, polej oliwą i podsmaż na patelni na złoty kolor. Pomidorki na gałązce polej oliwą i wstaw do piekarnika na 5-8 minut nagrzanego do 200 st. C. Ser mozzarella potnij na cienkie plastry.
                                                                                                                1. Na kromkę grillowanego pieczywa nałóż porcję humusu, następnie ułóż kawałki sera, polej pesto bazyliowym i udekoruj pieczonymi pomidorami.

                                                                                                                  Kupując produkty Pudliszki wspierasz Szlachetną Paczkę. Każdy zakup produktu i rejestracja paragonu to 1 zł przekazana dla Szlachetnej Paczki.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości